18 Ιουλ 2008

ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ......



Μια που ο Ιούλιος φτάνει στο τέλος του...






Εμείς σιγά - σιγά, την κάνουμε για............





Εσείς;

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ & ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΑΙΩΝΩΝ...



Επιβλητική η Μητρόπολη με τα καμπαναριά της, χτισμένη κατά τον 17ο αιώνα, όπως και η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα που δεσπόζει στην πόλη
Η Μυτιλήνη ή Λέσβος πήρε το όνομά της από τον γιο του Λαπίθου, Λέσβο, που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Μάκαρα, Μήθυμνα. Η Λέσβος κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και από τους Αχαιούς με αρχηγό τον γιο του Ορέστη, Πενθίλο.
Οι Πενθιλίδες αναφέρονται στη Λέσβο και στα κλασικά χρόνια (6 - 5 αι. π.Χ.). Η αρχική λεσβιακή διάλεκτος ανήκε στην ομάδα των αιολικών διαλέκτων. Με τον καιρό δέχτηκε ιωνικές επιδράσεις, λόγω των επιδράσεων από ιωνικές περιοχές και ιδιαίτερα από την Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι ίδρυσαν αποικίες στη Θράκη και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι πιο σπουδαίες πόλεις ήταν η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Αντισσα, η Ερεσός και η Πύρρα και σήμερα σχεδόν όλες τους διατηρούν την ίδια ονομασία.

Η Λέσβος κατακτήθηκε από τους Σλάβους και τους Σαρακηνούς. Το 1437 έγινε υποτελής στους Τούρκους. Στα Ορλωφικά (1770-1773) υπέστη αντίποινα των Τούρκων για τη συμμετοχή των Ελλήνων στο κίνημα.
Το νησί γνώρισε την άνθηση των γραμμάτων κυρίως σε δύο περιόδους. Αρχικά τον 6ο π.Χ. αι. αναδείχθηκαν εκεί δύο μεγάλοι ποιητές, ο Αλκαίος και η Σαπφώ, καθώς επίσης και ένας από τους μεγαλύτερους νομοθέτες, ο Πιττακός.

16 Ιουλ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΗΣΕΑΣ" & ΑΝΕΜΩΤΙΑ


Από τον Πίνακα Έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης "ΘΗΣΕΑΣ", που αφορά τον Δήμο Καλλονής, όπως αυτός έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα:

ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (προυπολογισμός σε €)

Α. ΣΥΝΟΛΟ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ: 4.002.105,49 (αφορά 15 Έργα)

Β. ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ: 850.929,58 (αφορά 2 Έργα)

Γ. ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ: 310,277.52 (αφορά 1 Έργο)

ΓΕΝ. ΣΥΝΟΛΟ (Α+Β+Γ) = 5,163,312.59

Στα ανωτέρω προενταγμένα έργα (βλ. Β) περιλαμβάνεται και η Επισκευή & Διαμόρφωση του Αρχοντικού Αιμ. Γιαννοπούλου (αρχοντικό Αιμιλίας) προυπολογισμού 114.428,32 Euro.
Ας ελπίσουμε ότι θα συμπεριληφθεί τελικά στα οριστικά ενταγμένα έργα...

Στη συνέχεια παραθέτουμε πίνακα προυπολογισμού με τα έργα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα:

ΕΡΓΑ ΑΝΑ Δ.Δ. (ΧΩΡΙΟ)

ΚΑΛΛΟΝΗ, Euro 3.022.320,40 - (ποσοστό επί του συνόλου 58,53%)

ΣΚΑΛΟΧΩΡΙ, Euro 978.635,55 - (ποσοστό επί του συνόλου 18,95%)

ΠΑΡΑΚΟΙΛΑ, Euro 516.464,32 - (ποσοστό επί του συνόλου 10,00%)

ΑΓΡΑ, Euro 218.464,00 - (ποσοστό επί του συνόλου 4,23%)

ΦΙΛΙΑ, Euro 163.000,00 - (ποσοστό επί του συνόλου 3.16%)

ΑΝΕΜΩΤΙΑ, Euro 114.428,32 - (ποσοστό επί του συνόλου 2.22%)

Έργο που αφορά 5 Δ.Δ., Euro 150.000,00 - (ποσοστό επί του συνόλου 2.91%)

ΣΥΝΟΛΟ: Euro 5,163,312.59 (100.00%)


Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός (35-45%) ανέρχεται σε 4.182.770,00 € και η απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι 02/07/2008 ήταν 11,37% (475.580,94€ )

για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.thiseas.northaegean.gr/list.asp

15 Ιουλ 2008

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ


ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμώτιας το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 30ης Μαρτίου 2008. Αναλυτικότερα:

Πρόεδρος: Ειρήνη Κουτρούπη,
Αντιπρόεδρος: Βασιλική Τσιτμηδέλλη-Καψάλη,
Γραμματέας: Ειρήνη Λασκαρίδου,
Ταμίας: Ιγνάτιος Αθούσας,

Μέλη: Μαρία Λασκαρίδου, Σπύρος Κουτζαβεκιάρης, Βασίλης Μαστέλλος.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα, καλή επιτυχία στο έργο τους!

Η διεύθυνση αλληλογραφίας του Συλλόγου μας είναι:

Βουτηρά 8, Νέα Σμύρνη
τηλ. 210 -9406036

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ανακοινώθηκε και φέτος, το πρόγραμμα το εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στο χωριό μας, την διοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμωτισίων.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008: 4ο Τουρνουά Ταβλιού, στο καφενείο “Μεξικάνα”.

Σάββατο, 09 Αυγούστου 2008: το χορευτικό του Συλλόγου θα χορέψει στο Κάστρο του Μολύβου.

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008: στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου το χορευτικό του Συλλόγου μας μαζί με το χορευτικό του Δήμου Μήθυμνας, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς από τη Λέσβο, την Μ. Ασία, την Λέρο, την Κάλυμνο και τη Νάξο.

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008: Γιορτή του Κρασιού και Τραχανά.

Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε.

ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

Γνωστά σε όλο το νησί είναι τα φημισμένα σταφύλια της Ανεμώτιας (http://www.anemotia.gr.gg) φήμη η οποία κρατά από την αρχαιότητα (ποικιλίες: φιλέρια, μοσχοστάφυλλα, ραζακί κ.α.).

Για τον λόγο αυτό αναδημοσιεύουμε από το http://www.agronews.gr όλα όσα πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές αμπελιού προκειμένου να προστατεύσουν τα κλήματα, αυτή την εποχή, από όλες τις ασθένειες που καραδοκούν.

Πιο συγκεκριμένα,
για την ευδεμίδα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι άρχισε η δεύτερη πτήση του εντόμου στις πρώιμες περιοχές και το επόμενο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται και στις όψιμες.
Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, με κλασσικά εντομοκτόνα, ενώ η επέμβαση να επαναληφθεί μετά 15 ημέρες.

Περονόσπορος
Αραιές κηλίδες έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές, γι’ αυτό συνιστάται να συνεχισθεί η προστασία με ιδιαίτερη προσοχή.
Στα αμπέλια που έχει εκδηλωθεί Περονόσπορος να αποφεύγονται τα διασυστηματικά μυκητοκτόνα για να μη δημιουργηθεί εθισμός.

Ωίδιο
Η ασθένεια δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της, αλλά τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Απαιτείται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Ωίδιου και ευδεμίδας.

Κίτρινος και Κόκκινος τετράνυχος
Συνιστάται να παρακολουθούνται τα αμπέλια και εφόσον διαπιστωθεί τουλάχιστον ένας τετράνυχος στο 50% των φύλλων να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα.

Ψευδόκοκκος
Στα αμπέλια που την προηγούμενη χρονιά διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα, 9 – 12 Ιουλίου στις πρώιμες και 13 – 16 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές.

Θρίπες
Μόνο στις περιοχές και ποικιλίες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές ζημιές στα σταφύλια να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα.


..

10 Ιουλ 2008

LESVOSHOP - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Lesvoshop Α.Ε. έχει ως βασικούς μετόχους την ΑΕΝΑΛ, και επτά γυναικείους συνεταιρισμούς, του Μεσοτόπου, των Παρακοίλων, του Ασώματου, του Σκαλοχωρίου, της Αγίας Παρασκευής, της Ανεμώτιας (http://www.anemotia.gr.gg) και του Πολιχνίτου.

Στα LesvoShop θα βρείτε μεγάλη γκάμα λαδιού, ούζου και κρασιού του Νομού Λέσβου, αλύπαστα, γαλακτοκομικά είδη, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά και σάλτσες.
Ακόμη, διατίθονται φυτικά καλλυντικά - κρέμες, οι οποίες συγκεντρώνουν μια σειρά ευεργητικών ιδιοτήτων: αντιγηραντικές, κατά της ακμής, συσφικτικές, καταπραϋντικές.
Υπάρχουν αφεψήματα κατά της δυσπεψίας, κατά των πονοκεφάλων καθώς και για τις εντερικές διαταραχές. Τέλος μπορούμε να βρούμε βιολογικά προϊόντα όπως τυριά, γλυκά, κλπ.

To κεντρικό κατάστημα βρίσκεται στη Μυτιλήνη (Κουντουριώτου 33 - τηλ. 22510-26088) ενώ λειτουργούν άλλα τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη, στον Πειραιά και την Κύπρο.

Από τον Μάιο του 2006 λειτουργεί κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στην περιοχή της Παγανής στη Μυτιλήνη με μεγάλους και σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους ικανούς για την σωστή και άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων αλλά και των πελατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να συσκευάζονται και να τυποποιούνται πολλά από τα προϊόντα των Lesvoshop.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην διεύθυνση: http://www.lesvoshop.com/new/index.jsp

7 Ιουλ 2008

ΧΥΤΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΟΧΙ ΝΕΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Από έντυπα του νησιού μας πληροφορηθήκαμε ότι εγκρίθηκαν πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκτός των άλλων και για την απόκτηση γης για ΧΥΤΑ νήσου Λέσβου, με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Λέσβου και ποσό πιστώσης 35.190,00 ευρώ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι τοπικοί άρχοντες του τόπου μας, θα οδηγηθούν στην σωστή επιλογή όχι με βάση υποδείξεις - κατευθύνσεις που έχουν οικονομικό και μόνο κριτήριο, αλλά με κριτήρια περιβαντολογικά, ορθολογικά και πάνω απ΄όλα με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου που υπηρετούν.
Η δημιουργία ΧΥΤΑ δεν πρέπει να ισοδυναμεί με άλλον ένα σκουπιδότοπο....
Τα πρόσφατα γεγονότα της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
(http://xyta-lefkimis.blogspot.com)
έδειξαν ότι ο πολίτης πρέπει να είναι αρωγός στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης....

http://www.anemotia.blogspot.com

4 Ιουλ 2008

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΛ


ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΛ
Bλάβη στη μηχανή του "Tαξιάρχη"

Η λαϊκή παροιμία "ενός κακού μύρια έπονται" φαίνεται ότι βρήκε απόλυτη εφαρμογή στη ΝΕΛ.
Κι αυτό αφού λίγες μόνο μέρες μετά το ατύχημα που συνέβη στο πλοίο της "Θεόφιλος", χθες το πρωί έπαθε βλάβη το οχηματαγωγό "Tαξιάρχης".
Nα σημειώσουμε ότι το "Tαξιάρχης" ναυπηγήθηκε στη Γερμανία το 1976 και όταν το πήρε η NEΛ ταξίδευε ως επιβατικό - οχηματαγωγό, ενώ τελευταία είχε ξεκινήσει να εκτελεί τα συγκεκριμένα δρομολόγια ως οχηματαγωγό.
Χθες το πρωί καθώς το πλοίο "Tαξιάρχης" εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Xίος - Mυτιλήνη, μεταφέροντας κυρίως φορτηγά, έπαθε βλάβη στην αριστερή του μηχανή (σύμφωνα με πληροφορίες συγκεκριμένα στο στρόφαλο), λίγο πριν φτάσει στο λιμάνι της Mυτιλήνης. Tο πλοίο κατάφερε και έδεσε στο λιμάνι της Mυτιλήνης, όπου βγήκαν τα οχήματα που μετέφερε και στη συνέχεια επιθεωρήθηκε από το Λιμεναρχείο. Στις 3.45 το απόγευμα απέπλευσε κενό φορτίου προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης της μηχανής.
Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τη ΝΕΛ, αφού δύο πλοία της θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα εκτός δρομολογίων για να επισκευαστούν.
Το διάστημα αυτό η εταιρεία θα χάνει έσοδα, αφού δύο πλοία της θα βρίσκονται σε ακινησία.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Αιολικά Νέα" 04/07/2008 http://www.aiolikanea.gr

3 Ιουλ 2008

ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΦΩΤΙΑ


Από 41,50 ...στα 48,50 ευρώ απογειώνεται ένα εισιτήριο Μυτιλήνη-Πειραιά από τη HSW, και μάλιστα για ταξίδι στο κατάστρωμα!

Αυξάνονται ξανά οι τιμές των εισιτηρίων του «Νήσος Χίος» από τις 10 Ιουλίου, σε ποσοστό έως και 18,5% για όσους επιβάτες κόβουν εισιτήρια σε καθίσματα του πλοίου.
Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία γίνονται μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τις λιγοστές καμπίνες. Οι μειώσεις των τιμών στα εισιτήρια με καμπίνες δεν ξεπερνούν το 4%, όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι από τους 1.715 επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει το πλοίο μόνο οι 272 μπορούν να βρουν κρεβάτι σε καμπίνα. Όπερ σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που θα ταξιδέψουν με το πλοίο αυτό από τις 10 Ιουλίου θα αντιμετωπίσουν τις πανάκριβες τιμές των νέων ναύλων.
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται την ώρα που το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις των τιμών και αρκείται στο να κάνει συστάσεις προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Για να αντιληφθεί κανείς το κόστος των νέων τιμών, αρκεί να σημειώσουμε ότι ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά προς τη Μυτιλήνη στο κατάστρωμα του πλοίου κοστίζει 97 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 33.000 παλαιές δραχμές.
Οι νησιώτες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ταξίδι στο κατάστρωμα ακόμη και τώρα το καλοκαίρι, δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον επιβάτη οποιουδήποτε πλοίου, διότι συνεπάγεται ότι την ημέρα θα αντιμετωπίζει τον ήλιο και τη ζέστη, ενώ τη νύχτα την υγρασία και το κρύο.

Τι πληρώνουμε...
Αν ο επιβάτης σκεφθεί να ταξιδέψει λίγο πιο άνετα, αλλά όχι σε κρεβάτι, θα κόψει εισιτήριο πρώτης θέσης με 67 ευρώ η απλή διαδρομή, ή 134 ευρώ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής.
Τα 134 ευρώ αντιστοιχούν σε 45.660,50 παλαιές δραχμές, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για ένα ταξίδι οκτώ ωρών πάνω σε μια καρέκλα, όσο άνετη και να είναι αυτή. Δεν τολμούμε να συγκρίνουμε τις τιμές αυτές με το ημερομίσθιο ενός εργαζόμενου, γιατί τότε θα διαπιστώσουμε ότι ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής αντιστοιχεί σε τέσσερις ή και πέντε ημέρες εργασίας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται επίσης είναι το ότι, πλέον, μια τετραμελής οικογένεια για να έρθει στη Μυτιλήνη φέτος για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο με το «Νήσος Χίος», επιλέγοντας να ταξιδέψει σε ένα κάθισμα οικονομικής θέσης, χρειάζεται 440 ευρώ μόνο για τα εισιτήριά της. Ποσό προφανώς απαγορευτικό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, για όσους θελήσουν να έρθουν στη Λέσβο για διακοπές.

Ο τιμοκατάλογος του «φαρμακείου»
Αναλυτικά οι τιμές στα εισιτήρια του «Νήσος Χίος» διαμορφώνονται ως εξής:
- Κάθισμα στο κατάστρωμα από 41,50 ευρώ σε 48,50 ευρώ.
- Κάθισμα στην οικονομική θέση από 47,00 ευρώ σε 55,50 ευρώ.
- Κάθισμα στην πρώτη θέση από 56,50 ευρώ σε 67,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα από 71,00 ευρώ σε 69,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα εξωτερική από 76,50 ευρώ σε 73,50 ευρώ.
- Κρεβάτι σε δίκλινη καμπίνα εσωτερική από 82,50 ευρώ σε 80,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε δίκλινη καμπίνα εξωτερική από 88,50 ευρώ σε 85,50 ευρώ.

Κι αλλού...
Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν τα συναντάμε μόνο στο πλοίο της Hellenic Seaways. Πριν από λίγες εβδομάδες, το «Ε» αποκάλυψε ότι στις αρχές Μαΐου ένα ταξίδι 15 ωρών σε τετράκλινη καμπίνα του πλοίου «Νταλιάνα» από τη Θεσσαλονίκη στη Μυτιλήνη κόστιζε 92,90 ευρώ. Επίσης, πριν μερικές ημέρες γράψαμε ότι η ΝΕΛ προχώρησε σε κλιμακωτή αύξηση των τιμών των εισιτηρίων της από τις 19 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές των εισιτηρίων στις θέσεις που βρίσκονται στα καταστρώματα των πλοίων της ΝΕΛ αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ στις lux καμπίνες, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν έως και 30%.

αναδημοσίευση από εφημερίδα "Εμπρός" 03/07/2008, http://www.emprosnet.gr