25 Δεκ 2010

Κυπαρίσσια αχρονολόγητα… (Το Πέρασμα της Ποταμιάς 13)

Επιστρέφοντας στη συμβολή των δύο κύριων ρεμάτων της Ποταμιάς, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε τον άλλο δρόμο που οδηγεί και αυτός στην Ανεμώτια. Παντού ελιές και βαθιές ρεματιές των ρεμάτων που έρχονται από τις νότιες πλαγιές του Κουρατσώνα.
Στο μέσον της διαδρομής, χαμηλά αριστερά διακρίνεται το «Μοναστηρέλλι». Βρίσκεται ανάμεσα σε δυο ρεματιές του παραπόταμου που βγάζει στο ρέμα της Καλής Λαγκάδας. Χωματόδρομος οδηγεί σ’ αυτό, που το σημαδεύει από μακριά το τεράστιο κυπαρίσσι της αυλής του. Έξω από τον αυλόγυρο στέκεται ένας μεγάλος πλάτανος.

Το Μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου έχει ανακαινιστεί. Εδώ βρισκόταν η μονόκλιτη εκκλησιά, πλακόστρωτη, με το ξυλόγλυπτο βημόθυρο και το ζωγραφισμένο τέμπλο. Σαν συνέχειά της στα δυτικά ήταν ο νάρθηκας και τα κελιά με τα ξύλινα υποστυλώματα. Το κυπαρίσσι στο κέντρο, η βρύση δίπλα στην αυλόπορτα και ο μικρός φούρνος στη νότια πλευρά ήταν όλο το μοναστήρι με τις δύο καλόγριες.
Τώρα ανακαινίστηκε το παλιό, κτίστηκαν κελιά σ’ όλη τη νότια πλευρά και προστέθηκαν δύο παρεκκλήσια. Ο Γιάννης Μουτζούρης («Μοναχισμός στη Λέσβο») αναφέρει επιγραφή ανακαίνισης του 1758 στο υπέρθυρο (δεν την είδα) και διάφορες εγγραφές του μετοχιού μέσα στο 18ο αι..

Πριν περάσουμε τη ρεματιά προς το μετόχι, ο λιόφυτος λοφίσκος επάνω από το δρόμο στεφανώνεται από ένα χαρακτηριστικό βράχο με λαξευμένους ογκόλιθους γύρω του, που δίνουν την εντύπωση συγκροτήματος «Dolmen», αυτές τις «ταφικές» κατασκευές που βρήκα και έχω ανακοινώσει σε άλλα μέρη του νησιού. Πραγματικά αυτό το κομμάτι της «αρχαιολογίας» του νησιού παραμένει αχρονολόγητο και χωρίς περαιτέρω έρευνα.



Μ. Αξιώτης (emprosnet.gr)

5 Δεκ 2010

153 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΟΛΕΣ ΔΥΤΙΚΑ...

“Παρά τη μείωση των ανεμογεννητριών, όμως, και την προσαρμογή της επένδυσης στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, σε επίπεδο Λέσβου, παρατηρείται η συγκέντρωση του συνόλου των ανεμογεννητριών σε ένα τμήμα του νησιού, το δυτικό, που θα φιλοξενήσει 153 ανεμογεννήτριες, με ρότορα ανοίγματος 87 μέτρων.”

Διαβάσαμε τον Σεπτέμβρη στην εφημερίδα «Εμπρός» ότι “ο Όμιλος Ρόκας έλαβε, πριν από δύο εβδομάδες, άδειες παραγωγής ενέργειας για αιολικά πάρκα και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με στόχο μέσα στη διετία που ακολουθεί να κατασκευάζει ένα τεράστιου μεγέθους έργο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)”.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Ανεμογεννήτριες. Αυτά τα τόσο όμορφα ελικοφόρα τέρατα για το καλό μας και το καλό του Περιβάλλοντος.

Σας θυμίζουμε ότι στην είσοδο του χωριού μας (Χάρακας) η είχε εγκατασταθεί κεραία μέτρησης των ανέμων (ιστός διερεύνησης) που επικρατούν στη περιοχή.

«Συνολικά η ισχύς για την οποία πήρε τις άδειες η θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία «Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΙΙ ΑΒΕΕ», είναι 706 μεγαβάτ, τα οποία θα παραχθούν από 353 ανεμογεννήτριες των δύο μεγαβάτ η καθεμία. Οι 153 θα τοποθετηθούν στη Λέσβο, οι 75 στη Χίο και οι 125 στη Λήμνο. Ενώ όμως στα δύο μικρότερα απ’ τα τρία νησιά οι ανεμογεννήτριες είναι κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές, στη Λέσβο, που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό ανεμογεννητριών, δεν υπάρχει απολύτως καμμία διασπορά.
«Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια», είπε ο υπεύθυνος Αιολικών Έργων του Ομίλου Ρόκα, απαντώντας στο ερώτημα του «Ε» γιατί όλες οι ανεμογεννήτριες στη Λέσβο βρίσκονται στο ίδιο τμήμα, «προκειμένου να βρεθούν κατάλληλες περιοχές και στο υπόλοιπο νησί. Όμως, εξ αιτίας μιας σειράς από διαφορετικούς λόγους, όπως η ύπαρξη δασικών εκτάσεων ή άλλης βλάστησης ή ελαιώνων, περιοχών που έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών κ.λπ., μας οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή.»

Εμείς απλώς θα σας παραθέτουμε κάποιες αρνητικές απόψεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες (στο εξής α/γ), οι οποίες δεν είναι και τόσο αισιόδοξες με αυτή την «φιλική» προς το περιβάλλον ενέργεια. Τις θετικές απόψεις για τις α/γ δυστυχώς, δεν θα τις βρείτε σε αυτό το blog, άλλωστε μπορείτε να τις διαβάσετε και να τις ακούσετε (σχεδόν καθημερινά σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοράσεις).

Πατήστε στους συνδέσμους που ακολουθούν (θα ανανεώνονται με κάθε νέο σχετικό κείμενο που θα ανεβάζουμε) και τα συμπεράσματα δικά σας….

1.
Αλήθειες και ψέματα για την Αιολική Ενέργεια