8 Σεπ 2012

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μια "λύση" που δημιουργεί πολλά προβλήματα

 
Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το όψιμο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται απο εταιρίες και παρατρεχάμενους τους δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η "απελευθέρωση" των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ είναι το αποτέλεσμα των συμβάσεων που υπογράφτηκαν στα Μνημόνια. Αποτελεί συνέχεια νομοσχεδίων που ψήφισαν και κόπτονται να υλοποιήσουν κόμματα που ήταν και είναι στη κυβέρνηση. Κομμάτων που υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική και που εκφράζουν συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης αλλά και πολυεθνικών εταιριών.

Οι αρνητικές συνέπειες της "απελευθέρωσης" και μερικές σκέψεις.

Γράφει: Ο Σταύρος Μαντατής

Ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ με το χαράτσι για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Οι εισφορές των οποίων θα πάνε για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των επενδύσεων για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι εταιρίες δηλαδή με λεφτά του ελληνικού λαού χρηματοδοτούνται για να κάνουν έργα για τα οποία θα έχουν τεράστια κέρδη. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας iberdrola-Ρόκα , ο τζίρος, από τις 353 Α/Γ στη Λήμνο, Λέσβο, Χίο, θα ανέλθει στα 250 εκ. € ετησίως.

Επίσης προβλέπεται ότι η εταιρία θα πουλάει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ (130 € Mεγαβατώρα έναντι 45). Το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εμπόρευμα και είδος "πολυτελείας" για τα δεινοπαθούντα λαϊκά στρώματα αντί να είναι κοινωνικό αγαθό και να κατανέμεται σε χαμηλές τιμές σε όλους.

Καταστροφή σε δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας (ιδιαίτερα της αγροτικής).

Δύο μεγάλοι πυλώνες παραγωγής που διαθέτει η Λέσβος, η κτηνοτροφία και η ελαιοκαλλιέργεια που εγκαταλείπονται και απαξιώνονται συνειδητά εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα δεχθούν το τελειωτικό χτύπημα από την δημιουργία των βιομηχανικών πάρκων. Μιας και για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα καταληφθούν πολλές δεκάδες χιλ. στρέμματα γης (1700 στρ. θα παραχωρηθούν στην εταιρία για την χωροθέτηση των 10 αιολικών πάρκων). Όση έκταση γης δεν καλυφθεί από τσιμέντο και σίδερο θα καλυφθεί από την διάνοιξη δρόμων από 5 έως 10 μέτρα. Ουσιαστικά άχρηστων για τους αγροτοκτηνοτρόφους εφόσον δεν θα έχουν πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη και στα κοπάδια τους αλλά σε περιφραγμένες εκτάσεις. Αντί λοιπόν να δοθούν κίνητρα στο να παραμείνει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος στο χωράφι εκ διώχνεται κακήν κακώς για ακόμα μια φορά και στην καλύτερη περίπτωση του δίνεται η ευκαιρία να φυτέψει φωτοβολταϊκά (1200 αγρότες οδηγήθηκαν στη χρηματοδότη των επενδύσεών τους στα φωτοβολταϊκά από την ATE Leasing). Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις χρήσεις γης πράγμα που θα σημάνει περαιτέρω ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιτακτικά προβάλλονται οι θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΥ για: καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης αλλά και αξιοποίησής της στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής που θα είχε στο επίκεντρό της την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Αλλά και ο τουρισμός θα δεχτεί πλήγμα μιας και οι κορυφογραμμές πάνω από τα χωριά μας θα θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνηθίζεται να προβάλλονται πολύ τελευταία και ως "αντίδοτο στη κρίση" θα εγκαταλειφθούν ως ασύμφορες. Αφού κανένας τουρίστας δεν θα έχει ενδιαφέρον να επισκεφτεί τα ηλεκτροεργοστάσια, να φωτογραφηθεί κάτω από Α/Γ και φωτοβολταϊκά και να αφήσει τον τόσο "πολύτιμο οβολό" του στην τοπική κοινωνία. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε που έχουν τοποθετηθεί Α/Γ έχει παρατηρηθεί μείωση του τουρισμού στις περιοχές αυτές.

Η μορφολογία του εδάφους θα μεταβληθεί ανεπανόρθωτα. Η κάθε Α/Γ, που ζυγίζει 230 – 380 τ. και έχει 107 – 150μ. ύψος και 80-90 μ. διάμετρο, θα χρειαστεί βάση έως και16Χ16Χ3μ δηλ.770 κ.μ. μπετόν αρμέ. Ο περιβάλλοντάς χώρος γύρο απο την Α/Γ θα είναι περίπου 2 στρέμματα. Εκτός απο τα έργα για την τοποθέτηση Α/Γ θα χρειαστούν και συνοδευτικά έργα όπως καλωδιακή σύνδεση και διάνοιξη δρόμων. Τα δέκα αιολικά πάρκα που ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται στο δυτικό μέρος της Λέσβου θα αλλάξουν μια για πάντα το ανάγλυφο του εδάφους. Οι νέες γενιές θα μεγαλώσουν σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον που δεν θα θυμίζει το σημερινό. Οι 153 Α/Γ θα είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες "πράσινες" επενδύσεις.

Αλλοίωση στην πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά. Αγνοούνται Ευρωπαϊκές Συμβάσεις όπως αυτή για το Τοπίο που υπέγραψε η Ελλάδα το 2010 (Ν. 3827/2010). Αρκετές είναι οι Α/Γ που θα τοποθετηθούν κοντά σε δασικές εκτάσεις, περιοχές άλλης βλάστησης ή ελαιώνων, αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών κ.λπ. με ότι αυτό συνεπάγεται για την αισθητική, ηχορύπανση κτλ για τις περιοχές αυτές.

Επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στη ζωή των ανθρώπων. Σύμφωνα με έρευνες αλλά και παρόμοιας εμπειρίας απο μέρη στην Ελλάδα που έχουν τοποθετηθεί Α/Γ υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις. Με κυριότερη από αυτές την αρνητική επίπτωση που έχουν οι ανεμογεννήτριες στη κτηνοτροφία (μείωση βοσκοτόπων, όχληση). Επιπτώσεις όμως θα υπάρχουν και στην ορνιθοπανίδα μιας περιοχής (θνησιμότητα πτηνών λόγο συγκρούσεων, όχληση και μετακίνηση λόγο θορύβων). Επιπτώσεις στη χλωρίδα της περιοχής εγκατάστασης αναμένονται να προκληθούν, κυρίως, κατά τη φάση κατασκευής. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις για παράδειγμα στην Ανεμώτια όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν 10 Α/Γ σε απόσταση 300μ (η ποιο κοντινή) απο το χωριό όπου θα καλυφθούν περίπου 20 στρέμματα γης μόνο για την τοποθέτηση.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα πρέπει να επηρεαστούν απο τους μονόπλευρους "διαλόγους" που έκανε η εταιρία με τους ανθρώπους της σε ορισμένα χωριά και να συναινέσουν.

Οι "θέσεις εργασίας" που υπόσχονται τόσο για την κατασκευή όσο για την συντήρηση είναι στάχτη στα μάτια. Κατά την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο μεταφερόμενα συνεργεία της εταιρίας- αυτό προκύπτει απο την εμπειρία σε άλλες περιοχές. Για την συντήρηση προβλέπεται ότι για κάθε αιολικό πάρκο θα απασχοληθούν μόνο 2 εργαζόμενοι και αυτοί ειδικευμένοι. Ειδικότερα 2 θέσεις εργασίας για 24 εκ ΕΥΡΩ ...

Τα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τα τρία νησιά (Λέσβο, Χίο και Λήμνο) για τις ζημιές που θα υποστούν από το έργο, θα δοθούν συνολικά 7,4 εκ. €. Ουσιαστικά ψίχουλα σε σχέση με τα χρήματα που θα επιδοτηθεί η εταιρία.

Πραγματική ανάπτυξη υπάρχει όταν έχουμε αυτάρκεια στην ενέργεια με το χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Όταν κάτω απο ένα δημόσιο φορέα ενέργειας που λειτουργεί με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό επιτύχουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού στην ενέργεια. Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Σύλλογοι και φορείς, πριν να είναι πολύ αργά πρέπει να αντιταχθούν σθεναρά και οργανωμένα στα σχέδια των πολυεθνικών εταιριών και των θυγατρικών τους που βαφτίζουν "ανάπτυξη" την καταστροφή.

Ενδεικτικά παρακολουθήστε δύο ντοκιμαντέρ απο χωριά της Κρήτης. Αρκετά χρήσιμα για να βγάλετε συμπεράσματα σας για τι "ανάπτυξη" έφεραν οι επενδύσεις των εταιριών:
 
Ένα οδοιπορικό στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο χωριό Σίτανος, αποκαλύπτει στην πράξη την εικόνα ενός κρητικού χωριού που «αναπτύχθηκε» μέσα από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών. "Το ηλεκτρικό χωριό"
 
 




Ντοκιμαντέρ για το Αποπηγάδι Χανίων και την "ανάπτυξη" που έφερε στο χωριό η τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Παρακολουθήστε τον αγώνα των ντόπιων ενάντια στις επιδιώξεις της εταιρίας και το ρόλο που έπαιξαν διάφορα τερτίπια (μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και οι τοποικοί σύμβουλοι. ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"


 
αναδημοσίευση από: http://kalloni.net
 

 Διαβάστε ακόμα:
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου