26 Μαρ 2012

"Δημιουργική" Λογιστική από την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Τι λένε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής ΤράπεζαςΒελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πως είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα πριν το κλείσιμό της υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Απόστολος Πατέστος, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα είπε ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στα 55 με 56 εκατ. ευρώ, πως έγιναν ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, πως μειώθηκαν οι χορηγήσεις κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, κατά τον κ. Πατέστο, επιτεύχθηκε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Συνεταιριστικής στο 15,5%, αν εξαιρεθούν οι επισφαλείς απαιτήσεις των 8,5 εκατ. ευρώ από τα διάφορα θαλασσοδάνεια.



Γιατί υποστηρίζεται ότι βελτιώνονταν τα οικονομικά της Συνεταιριστικής; Διότι εφόσον συνέβαινε αυτό, δε δικαιολογούνταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της. Ισχύουν όμως τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πατέστος; Υπήρχε πράγματι βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας; Πότε πάρθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάσταση; Μήπως ήδη ήταν πολύ αργά όταν ξεκίνησε η προσπάθεια;

Δε θα ανατρέξουμε στους ισολογισμούς της Συνεταιριστικής από το 2004, για να αποφύγουμε μια μακροσκελή ανάλυση. Άλλωστε, ήδη έχουμε επισημάνει πως από τότε σε όλους τους ισολογισμούς της Τράπεζας καταγράφονταν από τους ορκωτούς ελεγκτές πολύ μεγάλες επισφαλείς απαιτήσεις, που δεν είχαν περιληφθεί στους ισολογισμούς. Επίσης είχαμε επισημάνει την άφρονα επιλογή να δίνονται επί τρία συνεχόμενα έτη μερίσματα, παρά το ότι η Τράπεζα είχε ζημίες από τις επισφαλείς απαιτήσεις.

Η επιδείνωση
Στις 28 Μαΐου τού 2011 δημοσιεύεται στο «Ε» ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού της Τράπεζας (έτους 2010) - σημ. blog: δείτε εδώ - , τον οποίο επί ένα μήνα αναζητούσαμε, αλλά μας αποκρυβόταν. Ο τίτλος της ανάλυσης τα έλεγε όλα: «Μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι καταθέσεις της Τράπεζας είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 9,9 εκατομμύρια. Τα λειτουργικά κέρδη έκαναν βουτιά από το 1,7 εκατ. ευρώ, στα 0,543 εκατ. ευρώ. Επίσης τονίζαμε ότι το 2010 μειώθηκαν τα έσοδα της Τράπεζας από τόκους στα 4,05 εκατ. ευρώ, από 5,46 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης, παραιτούμενος από το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, είχε υποστηρίξει πως ο προϋπολογισμός τού 2011 έπεσε έξω. Προφανώς, ως μέλος τού Δ.Σ. της Τράπεζας, γνώριζε τα ακριβή οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του περασμένου έτους.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, δημοσιεύσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής στο εννεάμηνο του 2011, όπως τα δημοσίευσε η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας.

Εκεί καταγραφόταν περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων της Τράπεζας συγκριτικά με τα μεγέθη τού 2010. Συγκεκριμένα είχαμε μείωση των καταθέσεων και μείωση των χορηγήσεων, πυ οδηγούν σε εύλογη μείωση των εσόδων, γι’ αυτό και η Τράπεζα εμφάνιζε για πρώτη φορά ζημίες - πέραν των επισφαλών απαιτήσεων που καταγράφονταν στον ισολογισμό τού 2010.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2011 οι καταθέσεις στην Τράπεζα ανέρχονταν στα 61,8 εκατ. ευρώ, όμως ο κ. Πατέστος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η καταθέσεις αυξήθηκαν στα 55 με 56 εκατομμύρια!!! Δηλαδή, δεν έχουμε αύξηση, αλλά μείωση των καταθέσεων (εκτός κι αν είναι λάθος το νούμερο που ανέφερε ο κ. Πατέστος).

Γνωρίζουμε ότι οι ζημίες της Τράπεζας στο σύνολο του 2011 ανέρχονται στις 500.000 ευρώ. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί βελτίωση των μεγεθών της Τράπεζας από τη στιγμή που εμφανίζει ζημίες;

Πάσχει από σοβαρότητα το επιχείρημα πως η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι υψηλή αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τα  θαλασσοδάνεια. Διότι πολύ απλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Είναι σα να υποστηρίζει ένας παχύσαρκος των 140 κιλών πως έχει ικανοποιητικό βάρος αν αφαιρεθούν τα 60 κιλά περιττού λίπους του.

Είναι λοιπόν φανερό πως το αίτημα για επαναλειτουργία της Τράπεζας δεν μπορεί να στηριχθεί στα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής. Ο όποιος αγώνας γίνει, θα πρέπει να στηριχθεί στον αναπτυξιακό ρόλο του θεσμού και στις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην τοπική οικονομία, και είναι ήδη πολλές.

απόσπασμα από άρθρο του Ν. Μανάβη (εφημ. "Εμπρός", 24/3/2012)

Εκδήλωση για τον Ατρόμητο Ανεμώτιας


Ο Ατρόμητος Ανεμώτιας (atromitos-anemwtias.blogspot.com) και οι "Ανέμου ώτα" σας προσκαλούν σε ενα ξεχωριστό γλέντι στο "Μυστικό", Κυριακή 1 Απριλίου 2012.


Μυστικό
ΑΜΙΣΣΟΥ-ΣΜΥΡΝΗΣ & ΘΡΑΚΗΣ 17234 ΥΜΗΤΤΟΣ
Τηλ. Κρατήσεων 6974066633
Τιμή Πρόσκλησης 25 ευρώ

22 Μαρ 2012

Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου - Θαλασσοδάνεια σε Μπεμπεδέλλη και ζημιές

Ευθύνες στις δικαστικές αρχές επιρρίπτει ο Αλέκος Μαθιέλλης για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη
Έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από τον όμιλο Μπεμπεδέλλη, αλλά οι υπεύθυνοι του σκανδάλου ακόμα… ανακρίνονται!

Μεταξύ τεσσερισήμισι και πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από τον όμιλο Μπεμπεδέλλη. Αυτό δήλωσε χθες στο «Ε» ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης που χειρίζεται το θέμα. Η υπόθεση αυτή περιέργως βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο της ανάκρισης, καθώς η ποινική δίωξη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί σε κάποια από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας και η Δικαιοσύνη είχαν κινηθεί ταχύτερα και είχε εισπραχθεί αυτό το ποσό, ή ένα μέρος αυτού, σήμερα η Τράπεζα θα λειτουργούσε.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο δίμηνο, το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας συζητούσε επί τρία συνεχόμενα συμβούλια το πώς θα διαμορφώσει το πόρισμα των υπηρεσιακών στελεχών της πριν το στείλει στη Δικαιοσύνη. Λες και οι δικαστικοί λειτουργοί που θα το παραλάμβαναν, ήταν μειωμένης νοημοσύνης και δε θα μπορούσαν να κατανοήσουν το περιεχόμενό του.


Επί της ουσίας, εκείνο που συζητούνταν ήταν το πώς θα διαμορφωνόταν το πόρισμα ώστε να μην επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη τού τότε Δ.Σ. της Τράπεζας που φέρουν ευθύνες για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη.

(...)

Της κατάρρευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας μύρια κακά έπονται…

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ στους τοπικούς φορείς
Μεγάλες ζημίες μετρούν οι φορείς της Λέσβου από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τη συγκρότηση της Τράπεζας, θυμούνται πολύ καλά ότι οι περισσότεροι δήμοι του νησιού, η τότε Νομαρχία, η ΕΑΣ Λέσβου και άλλοι φορείς, είχαν αγοράσει συνεταιριστικές μερίδες προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεριδιούχους της Συνεταιριστικής. Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, εκτιμά ότι η αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχε η Περιφέρεια, ανέρχονται στις 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μερίδες που είχαν αποκτηθεί από τη Νομαρχία Λέσβου και πέρασαν στην Περιφέρεια την 1η Ιανουαρίου τού 2011. Οι περιφερειακοί δήμοι της Λέσβου κατείχαν 438 συνεταιριστικές μερίδες, η συνολική των οποίων ανέρχεται στα 32.136,06 ευρώ (η ονομαστική αξία κάθε συνεταιριστικής μερίδας είναι 73,37ευρώ). Αναλυτικά: ο Δήμος Αγιάσου είχε 48 μερίδες, ο Δήμος Ερεσού είχε 59, ο Δήμος Θερμής 74, ο Δήμος Μήθυμνας 11, ο Δήμος Πέτρας 202 και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 44. Ο Δήμος Μυτιλήνης επίσης είχε αγοράσει μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών μερίδων, αλλά αυτός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χθες με ακρίβεια.
Η ΕΑΣ Λέσβου κατέχει συνεταιριστικές μερίδες συνολικής αξίας 70.000 ευρώ, σύμφωνα τα όσα μας είπε ο διευθυντής, Στρατής Χατζηδημητρίου.
Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση τού 2010, κατείχε συνεταιριστικές μερίδες αξίας 64.915,63 ευρώ.
Συνεταιριστικές μερίδες είχαν αγοράσει και αρκετοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της Λέσβου. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός Στύψης, στον οποίο προσφάτως είχε δημιουργηθεί θυρίδα της Τράπεζας, κατείχε συνεταιριστικές μερίδες αξίας περίπου 1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση των συνεταίρων

Τις δύο τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι οι συνεταίροι, όχι μόνο χάνουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει στην Τράπεζα, αλλά θα βρεθούν και χρεωμένοι.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το «Ε», όπως ο γενικός διευθυντής τής ΕΣΤΕ, Δημήτρης Χαραλαμπάκης, θεωρούν απίθανο να ενεργοποιηθεί αυτή η ρύθμιση. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η δημιουργία πανικού, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η σύσταση και η λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών διέπονται από τους νόμους 1667/1986 και 2076/1992. Σε αυτούς τονίζεται ότι το καταστατικό τής κάθε τράπεζας οφείλει να ορίζει το επίπεδο υποχρέωσης που έχει κάθε συνέταιρος. Αν είναι, δηλαδή, ίσο, πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση του ζητήματος για όλες τις τράπεζες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο καταστατικό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αναφέρεται ότι η ευθύνη του κάθε συνέταιρου ανέρχεται στο τριπλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Κατά συνέπεια, όσοι κατέχουν μια συνεταιριστική μερίδα, έχουν ευθύνη μέχρι του ποσού των 220,11 ευρώ.

Δε γίνονται συμψηφισμοί

Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν αν μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείων με συνεταιριστικές μερίδες. Πρόκειται για μια εύλογη σκέψη, η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Διότι, αυτήν τη στιγμή η αξία των συνεταιριστικών μερίδων είναι μηδενική. Αν υποθέσουμε ότι θα γινόταν δεκτός ο συμψηφισμός, αυτό θα σήμαινε ότι κάποιοι συνέταιροι θα έπαιρναν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων τους και κάποιοι άλλοι δε θα λάμβαναν τίποτα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Μόνο όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, οι μεριδιούχοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν ένα μέρος των χρημάτων που είχαν επενδύσει.

Τι θα γίνουν οι επιταγές της Συνεταιριστικής;

Διευκρινίσεις για τον τρόπο χειρισμού των επιταγών της Συνεταιριστικής Τράπεζας έδωσε στο «Ε» ο ειδικός εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης.

Όπως μας είπε:
- Όσοι έχουν στα χέρια τους μπλοκ ή φύλλα επιταγών, οφείλουν να τα επιστρέψουν στην Τράπεζα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, το ίδιο ισχύει και για τις εγγυητικές επιστολές.

- Όσοι έχουν πληρωθεί με επιταγές της Συνεταιριστικής Τράπεζας, θα πρέπει να ζητήσουν την αντικατάστασή τους με επιταγές άλλων τραπεζών, καθώς οι επιταγές της Συνεταιριστικής δεν έχουν καμμία ισχύ πλέον.

- Οι λογαριασμοί όψεως των μελών της Συνεταιριστικής, όπως και οι καταθετικοί λογαριασμοί, θα περάσουν στην ανάδοχο τράπεζα, η οποία θα ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα.

απόσπασμα άρθρου από το Emprosnet, 22/3/12
 
Διαβάστε ακόμα: Τίτλοι τέλους για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου





21 Μαρ 2012

Τίτλοι τέλους για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Δεν άλλαξε και... βούλιαξε... η "Συνεταιριστική" Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Αντιγράφουμε από το χθεσινό άρθρο του Ν. Μανάβη στο "Εμπρός":

" Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, θέτοντάς την υπό εκκαθάριση
Με μια λιτή ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε υπό εκκαθάριση τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Πρόκειται για μια κίνηση που ισοδυναμεί με σβήσιμο των μηχανημάτων σε έναν ασθενή που βρίσκεται στην εντατική και οι θεράποντες ιατροί διαπιστώνουν ότι είναι κλινικά νεκρός. Χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας ήταν κλειστό και δε γίνονταν καμμία συναλλαγή ".


Πολλές ήταν οι φωνές που καιρό τώρα "βαράγαν καμπανάκια" για την τύχη της τράπεζας που είχε και όνειρα να μετατραπεί σε ... Περιφερειακή.

Σε ανάρτησή μας, στις 01/09/2011, σχολιάζοντας δημοσίευματα των τοπικών εφημερίδων και χωρίς να ... ανακαλύπτουμε την Αμερική, αναφέραμε σχετικά με τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2010:

" (...) Στο κατατοπιστικό αυτό άρθρο, το μόνο που θα προσθέσουμε εμείς είναι πως λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω παρατηρήσεις του Ορκωτού (δηλαδή εάν η τράπεζα διενεργούσε τις ενδεικνυόμενες εγγραφές/χειρισμούς για τα θέματα που αναφέρονται από τον Ορκωτό - βλ. πίνακα 2) τότε τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας γίνονται αρνητικά αφού όπως μπορούμε να δούμε στο πίνακα 1 που ακολουθεί, τα ήδη σχηματισμένα κεφάλαια και αποθεματικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ενδεχόμενες διαγραφές των δανείων που κρίνονται επισφαλή ή που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση συνολικού ποσού ΕΥΡΩ 19,6 εκατ. (8,5 + 11,1 = 19,6).


Με λίγα λόγια, προκειμένου να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της Τράπεζας οι κάτοχοι συνεταιριστικών μερίδων (ή νέοι "επενδυτές") θα πρέπει να συνεισφέρουν άλλα 6,4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ (αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου). Και δεν φτάνουν αυτά, αλλά η Νομαρχία όπως διαβάσατε παραπάνω απέσυρε 7 εκ. ΕΥΡΩ καταθέτοντάς τα στην Millenium Bank...".






Η "Συνεταιριστική" Τράπεζα λοιπόν, με καταθέσεις 65 εκ. ΕΥΡΩ και χορηγήσεις (δάνεια σε "τρίτους") 63 εκ. ΕΥΡΩ, σύμφωνα με τον Ισολογισμό του 2010, 5.991 κατόχους συνεταιριστικών μερίδων και 37 υπαλλήλους αποτελεί παρελθόν.

Στο χθεσινό του άρθρο ο Ν. Μανάβης αναφέρει μεταξύ άλλων:

 
" (...) Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι εξελίξεις θα ήταν ακόμη πιο γρήγορες, αλλά και τόσο οριστικές. Η απόφαση για την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου (όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Αχαϊκή, αλλά όχι και της Ευβοίας που αναφερόταν στο δημοσίευμα της «Ισοτιμίας») είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, σημαίνει ότι κλείνει οριστικά. Το γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση και δεν έγινε ορισμός επιτρόπου όπως το 2005, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος διαβάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται πως οι προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες υπάγονται στα μέτρα εξυγίανσης (...) «αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους. Οι άδειες των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών ανακλήθηκαν και οι Τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. (...).»

Ποινικές ευθύνες
Η παραπάνω αναφορά δείχνει ότι τους προηγούμενους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος πίεσε της διοικήσεις των υπό εκκαθάριση Τραπεζών να πάρουν μέτρα για τη διάσωσή τους, όμως οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες επειδή οι τραπεζικές διοικήσεις είτε αδυνατούσαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα είτε δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών, που θα χάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει, έχουν κάθε λόγο να στραφούν σε βάρος των διοικήσεων και να ζητήσουν την απόδοση σε αυτές ποινικών και αστικών ευθυνών.

Για παράδειγμα, η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, αν και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση της Τράπεζας, δεν είχε προχωρήσει σε συγχώνευσή της με άλλη συνεταιριστική.

Πέραν αυτού, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν πολύ καλά πληροφορημένη για τα όσα συνέβαιναν σε κάθε συνεταιριστική τράπεζα. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ισοτιμία» μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναφέρεται (σ.σ. η Τράπεζα της Ελλάδος στην επιστολή της) λεπτομερώς στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνεταιριστικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες είναι εκτροφεία σκανδάλων. Υπάρχουν καταγγελίες για θαλασσοδάνεια σε πρόσωπα που βρίσκονται σε σχέση διαπλοκής με τις διοικήσεις τους.» Οι φάσεις αυτές φέρεται πως φωτογραφίζουν την περίπτωση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου.(...) ".

Και ενώ συμβαίνουν αυτά οι φήμες ότι το "πακέτο" καταθέσεων και δανείων που αποπληρώνονται κανονικά, θα πάει σε Τράπεζα που έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο σε θέματα πολιτισμού και ανάδειξης στο νησί μας και με "καλούς φίλους" εντός και εκτός νησιού. Η Τράπεζα αυτή σημειώνεται ότι πέρναγε δεν πέρναγε τα Τεστ Αντοχής, πρόσφατα ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και κάτοχος του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους ήταν και το "κούρεψε"...
Για πληροφόρησή σας και για ... ιστορικούς πλέον λόγους αυτό ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της "Συνεταιριστικής" Τράπεζας που προέκυψε από τις εκλογές του περαμένου Ιουνίου (2011) - σε παρένθεση οι σταυροί προτίμησης που είχαν λάβει...

Πατέστος Απόστολος του Αθανασίου (345)
Παναγιωτέλλης Δημήτριος του Κωνσταντίνου (291)
Καλογρίδης Θρασύβουλος του Θεμιστοκλή (346)
Κυρατζής Χρυσοστόμου Ευστράτιος του Παν. (313)
Γαλανού Μαριάνθη του Παναγιώτη (270)
Ζαφειρίου Παναγιώτης του Νικολάου (279)
Γόμου Πρωτογεράκη Καλλιόπη του Πέτρου (259)
Κουφέλος Παναγιώτης του Μιχαήλ (254)
Κανταράς Ιωάννης του Τριαντάφυλλου (76)



Θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα και προσπαθώντας να παραμένουμε ... ψύχραιμοι...