26 Φεβ 2013

Ανεμογεννήτριες στη Δυτική Λέσβο: Ευχή ή κατάρα;

Διαβάστε εδώ το κατατοπιστικό φυλλάδιο της Επιτροπής Αγώνα Ερεσσού για τα σχέδια της Iberdrola στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κυρίως τη Λέσβο. Περιλαμβάνει άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Αξίζει να το διαβάσετε.
 
 
 
 

9 Φεβ 2013

Στων νησιωτών την ολόμαυρη ράχη...

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κυβερνώντων, ο μεγαλύτερος εχθρός των νησιωτών στην Ελλάδα είναι... οι ναυτεργάτες.

Αυτοί, οι ναυτεργάτες, με τις απεργίες και με τις διεκδικήσεις τους «λειτουργούν καταστροφικά εις βάρος των νησιωτών».

Έτσι ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Ας δούμε τώρα ποιοι τα λένε αυτά. Ας δούμε, δηλαδή, το «ποιόν» των κυβερνώντων, που χτυπούν τους ναυτεργάτες για να προστατέψουν - όπως λένε - τους νησιώτες.

Όπως θα φανεί από τα έργα τους - και όχι από τα λόγια τους - οι κυβερνώντες τόσο πολύ κόπτονται για τους νησιώτες, όσο ακριβώς κόπτονται και για τους ναυτεργάτες, και για τους εργάτες, και για τους αγρότες και γενικώς για το λαό.

1) Σε αυτή την Ελλάδα, στη νησιωτική Ελλάδα, είναι που οι εφοπλιστές, με τις πλάτες των κυβερνώντων, έχουν από το 2001 και μετά επιβάλει αυξήσεις κατά 500% (!) στις τιμές των εισιτηρίων και έτσι:

Από 10,27 ευρώ που είχε το εισιτήριο για Σάμο έφτασε τον Αύγουστο του 2012 στα 50 ευρώ (αύξηση 387%),
από 8,5 ευρώ που είχε το εισιτήριο για Ικαρία έφτασε στα 47,5 ευρώ (αύξηση 459%),
από 10,5 ευρώ που είχε για Μυτιλήνη έφτασε στα 42 ευρώ (αύξηση 300%),
από 10,85 ευρώ για Πάρο έφτασε στα 32,5 ευρώ (αύξηση 200%).

Αλήθεια, ποιος νησιώτης (και ποιος Ελληνας εργαζόμενος γενικά) είδε να αυξάνεται μέχρι 5 και 6 φορές (!) το αντίτιμο για τους κόπους του, όσο δηλαδή αυξήθηκε το αντίτιμο που καταβάλλουν οι Ελληνες ταξιδιώτες, από και προς τα νησιά, για να πληρώνουν τους «κόπους» των εφοπλιστών;

2) Σε αυτά τα νησιά είναι που συμπυκνώνεται το νόημα της πολιτικής των «άγονων γραμμών», της πολιτικής που αφήνει τα νησιά ομήρους των εφοπλιστών, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και επικοινωνίας για μέρες και μήνες.

Εδώ είναι που η πολιτική στον τομέα της Υγείας αποτυπώνεται στην ευχή και κατάρα: «Αλίμονο αν αρρωστήσεις»!

Εδώ, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι, που με τον νέο οργανισμό καταργείται, για παράδειγμα, η ογκολογική κλινική στη Μυτιλήνη που κατ' έτος κάνει πάνω από 1.000 νοσηλείες καρκινοπαθών. Αυτής της πολιτικής «επίτευγμα» είναι που, λόγω μη ανάπτυξης του ΕΚΑΒ, ολόκληρα νησιά, όπως η Τήνος, πέφτουν στα νύχια ιδιωτικών εταιρειών συνάπτοντας ιδιωτικές συμβάσεις για τις αερομεταφορές ασθενών.

Αλλά εδώ είναι που μεγαλουργεί και η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής. Μιας πολιτικής που ενώ οδηγεί τα νησιά στο μαρασμό και τους νησιώτες στην απόγνωση, ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει, από το 2000 μέχρι και το 2013, επιδοτήσεις για τα ταμεία των εφοπλιστών που ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ!

3) Η κυβέρνηση, το κράτος και οι εφοπλιστές (φυσικά) ενδιαφέρονται για τους νησιώτες τόσο όσο προκύπτει από τα στοιχεία για την ανεργία: Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Οκτώβρη, η ανεργία

στα Ιόνια Νησιά έχει εκτοξευτεί στο 24,4% (από 17% τον Οκτώβρη του 2011),
στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου στο 17% (από 14,6 το 2011),
στην Κρήτη στο 24% (από 16,9 το 2011).

4) Η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ και (φυσικά) οι εφοπλιστές αγαπούν τους νησιώτες. Και τους προστρέχουν. Εξ απαλών ονύχων...

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι έχει καταγραφεί πως στους 21 νομούς με τη μεγαλύτερη διαρροή μαθητών από την υποχρεωτική εκπαίδευση, οι 11 είναι νησιωτικοί.

Έτσι εξηγείται (λόγω της «αγάπης» της κυβέρνησης για το μέλλον των νησιωτών) που στο νησιωτικό κορμό της χώρας, ήδη από την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας», τα 10 έως και πάνω από 15 παιδιά στα 100 εγκαταλείπουν το σχολείο πριν καν να βγάλουν το Γυμνάσιο και είτε παλεύουν για τον άρτο τον επιούσιο στον τόπο τους, είτε συγκροτούν τις ουρές μιας απελπισμένης (εσωτερικής και εξωτερικής) μετανάστευσης.

Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει, λοιπόν, για την αγάπη των κυβερνώντων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εφοπλιστών (φυσικά) προς τους νησιώτες;...

Του Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
 

6 Φεβ 2013

Συντήρηση Αγροτικών Δρόμων - Απάντηση της ΑΔΑ στο δημοσίευμα

Διευκρίνηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγιαίου (ΑΔΑ) στο δημοσίευμα με τίτλο «Επισκευάζουμε μόνοι μας τους αγροτικός δρόμους στην Ανεμώτια Λέσβου» που δημοσιεύτηκε στο LesvosPost.com


Η απάντηση της ΑΔΑ: Σχετικά με το δημοσίευμα του ιστότοπού σας ‘’LesvosPost.com’’, στις 28 Ιανουαρίου 2013, με τίτλο: Καταγγελία: «Επισκευάζουμε μόνοι μας τους αγροτικούς δρόμους στην Ανεμώτια Λέσβου», σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η συντήρηση των Δημόσιων Δασικών (δρόμων) γίνεται πάντα στα πλαίσια της ετήσιας συντήρησης μετά το πέρας της περιόδου των βροχών (Απρίλιο-Μάϊο).

Επιπλέον, η συντήρηση, εντός των Δημοτικών - Μοναστηριακών και ιδιωτικών δασών εκτελείται από τους ιδιοκτήτες των δασών.

ΑΠΟ ΤΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Απάντηση του συγχωριανού μας που έκανε την καταγγελία:Η συντήρηση των Δημόσιων Δασικών (δρόμων) μπορεί σύμφωνα με την γραπτή σας διευκρίνηση "να γίνεται πάντα στα πλαίσια της ετήσιας συντήρησης μετά το πέρας της περιόδου των βροχών (Απρίλιο-Μάϊο)" αλλά αυτό δεν αφορά την δασική περιφέρεια της Ανεμώτιας, της οποίας η αγροτική οδοποιία έχει να επισκευαστεί περίπου 3 χρόνια. Όπως επιβεβαιώνει και η μνήμη των κτηνοτρόφων που βρίσκονται καθημερινά σε αυτούς τους δρόμους.

Ιδιαίτερα στις τοποθεσίες (που αναφέρθηκαν) από "πήγαδο" προς "νταγαμή" και προς "καλή λαγκάδα" που δεν αποτελούν Δημοτικά - Μοναστηριακά και ιδιωτικά δάση. Μια επίσκεψή σας θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Επίσης είναι φανερό στην καταγγελία μας στο lesvospost.com ότι υπάρχει αναφορά και στους περιφερειακούς δρόμους του χωριού που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, της οποίας ασφαλώς την συντήρηση και επισκευή δεν έχει την ευθύνη η Α.Δ.Α. αλλά ούτε φυσικά και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιβαρύνονται ήδη χρηματικά εξαιτίας των φθορών που προκαλούνται στα αυτοκίνητά. Ας αναλάβει κάθε αρμόδιος φορέας τις ευθύνες που του αντιστοιχούν.

Μακάρι η γρήγορη ευαισθητοποίηση σας στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (με το δελτίο τύπου που εκδώσατε) να μεταφραστεί και άμεση βοήθεια.

Σχόλιο της Επιτροπής Δημοτών: (anemotia-lesvou.blogspot.gr)

Καταρχήν όλη αυτή η "κουβέντα" δεν έπρεπε να γίνεται....
'Εχουμε εκλεγμένο (;) Τοπικό Συμβούλιο* και Πρόεδρο που κάνει γνωστά (;) τα προβλήματα στην Δημοτική Αρχή του νησιού, η οποία με την σειρά της άμεσα (;;;) παρεμβαίνει....

Η ΑΔΑ το μόνο που έκανε - γι΄αυτό και βιάστηκε να το κάνει - είναι να μας τονίσει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει... ακόμα... Διότι όπως αναγράφει: "η συντήρηση των Δημόσιων Δασικών δρόμων θα ξεκινήσει (;) τον Απρίλιο" .... Η απάντηση του συγχωριανού μας όμως βάζει τα πράγματα στην θέση τους αφού πράγματι η συντήρησή των δρόμων αυτών δεν έχει γίνει εδώ και μια τριετία !!!

Όσο για τα "βιλαέτια" μας τονίζει ότι "ιδιωτικοί δασικοί δρόμοι συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους"...
 

3 Φεβ 2013

Επισκευάζουμε μόνοι μας του αγροτικούς δρόμους στην Ανεμώτια

Καταγγελία λάβαμε από αναγνώστη μας κάτοικο της Ανεμώτιας Λέσβου που αναφέρεται στην απόγνωση των κτηνοτροφών και κατοίκων του χωριού από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να επισκευάσουν τους αγροτικούς δρόμους ..
Όλη η καταγγελία με Φωτογραφία όπως μας την έστειλε ο Σ.Μ αναγνώστης μας:


«Να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι για να επισκευαστούν οι αγροτικοί δρόμοι της Ανεμώτιας. Στο δρόμο από "πήγαδο" προς "νταγαμή" και προς "καλή λαγκάδα" έχει γίνει κατολίσθηση βράχων. Στους περιφερειακούς δρόμους (από το νεκροταφείο) η εικόνα είναι χειρότερη καθώς οι βροχοπτώσεις παρέσυραν τις όποιες χωματοστρώσεις. Τα τεχνικά είναι βουλωμένα. Μάταια ορισμένοι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να επισκευάσουν τους δρόμους.
Λείπει η υποστήριξη από μηχανήματα. Παρ όλα αυτα κανένας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρεται.
Στις εκλογές οι ψηφοφόροι ας μη τους κάνουν τη χάρη και δεν πάνε να ψηφίσουν γιατί έτσι θα ξανά βγούνε οι "ίδιοι" με λιγότερες ψήφους, ίσως και μόνο με τις δικές τους.
Βάλτε λεφτά από την τσέπη σας άν έχετε έστω και λίγο φιλότιμο (το οποίο επικαλείστε μάλιστα) όλοι εσείς που εκλεχτήκατε υποτίθεται για να "λύσετε" αυτά τα προβλήματα και αμείβεστε για αυτό. Η ανοχή και υπομονή μας εξαντλείται.



Σ.Μ κτηνοτρόφος- Κάτοικος Ανεμώτιας Λέσβου»


www.lesvospost.com