30 Ιαν 2014

Τα καθημερινά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών - Ένας σύγχρονος ξωμάχος της Λέσβου

Τα καθημερινά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Ένας σύγχρονος ξωμάχος της Λέσβου

«Όταν έχεις δημιουργήσει κάτι με τα ίδια σου τα χέρια, είναι δύσκολο να το αποχωριστείς ακόμα και σε ηλικία 70 χρονών, ακόμη κι αν αυτό με το οποίο αγαπάς να ασχολείσαι, δε σου δίνει αυτά που θα ήθελες. Έτσι κάνουν όσοι έχουν ελιές, έχουν μεγαλώσει μέσα στα κτήματα και έχουν φάει ψωμί από αυτές.» Αυτά είπε ο κ. Στρατής Δεσποτέλλης, που παρά την ηλικία του συνεχίζει να αγωνίζεται για τα κτήματά του και για την ελιά, ενάντια στις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
Από ηλικία 14 χρόνων έμαθε ο κ. Δεσποτέλλης να κλαδεύει και δεν άρχισε να κάνει τα πρώτα του μεροκάματα στο χωριό του τη Φίλια, αλλά και σε άλλα χωριά. Μετά, βλέποντας ότι το μάζεμα της ελιάς συνέφερε για τα δεδομένα της εποχής, έβαλε στόχο και πέτυχε να αγοράσει κάποια κτήματα. «Τίποτα δε βρήκαμε έτοιμο, οι γονείς μας μάς έμαθαν να παλεύουμε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Σήμερα τα κτήματά του ανήκουν στα παιδιά του, όπως είπε, ωστόσο εκείνα δε δείχνουν τον ίδιο ζήλο με εκείνον, καθώς σκέφτονται ότι τα ακίνητα δημιουργούν «μπελάδες» με την Εφορία, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώνουν φόρους γι’ αυτά, φόρους αυξημένους σε σχέση με το παρελθόν.

28 Ιαν 2014

Προσοχή στους Σωτήρες !

Λάβαμε χθες στο mail μας, το παρακάτω κείμενο από ένα συγχωριανό μας με την παράκληση να δημοσιευθεί μαζί με το σχετικό βίντεο και την φωτογραφία. Αν και επιθυμούμε την επώνυμη τοποθέτηση, παρόλα αυτά σας το παραθέτουμε.
 
Προσοχή στους Σωτήρες !
Μπήκαμε ήδη σε προεκλογική τροχιά. Και αν αναρωτιέστε αν είναι τυχαίο που αυτοί που σας θυμούνται στα ξαφνικά πυκνώνουν τώρα τελευταία, δεν είναι γιατί σας επιθύμησαν ή σας εκτιμούν αλλά διότι οι εκλογές γαρ εγγύς !
 

24 Ιαν 2014

(...) Γιατί η υπόθεση του Καλλικράτη και το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου είναι ο σύγχρονος καρνάβαλος της Λέσβου. Θέλετε να πούμε μια αλήθεια;

Ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του Καλλικράτη. Έχουμε αφιερώσει αρκετά editorial για το θέμα. Τώρα όμως είναι η τελευταία ευκαιρία. Εργασίες της Επιτροπής της Βουλής για την Δημόσια Διοίκηση και το θέμα -αν όλα πάνε καλά - σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή με τη μορφή Νομοσχεδίου. Τελικά θα «σπάσει» ο Δήμος Λέσβου; Ας δούμε το θέμα με διαφορετική διάθεση… ας προβλέψουμε τι θα συμβεί αν ο Δήμος Λέσβου «σπάσει» σε περισσότερους Δήμους.


21 Ιαν 2014

Οδηγίες σχετικά με τη τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων αγροτών

Οι αγρότες που τηρούν βιβλία, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να εκδίδουν δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση ή διακίνηση των προϊόντων τους με σκοπό την πώληση, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα φορολογικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος που παραδίδει καθημερινά το γάλα του στο τυροκομείο, μπορεί να κόβει τιμολόγιο πώλησης μια φορά το μήνα. Όμως θα πρέπει καθημερινά να κόβει δελτίο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, το οποίο έχει αντικαταστήσει το δελτίο αποστολής.