24 Μαΐ 2015

Η Λέσβος των ετών 1903-1911 στην Αθηναϊκή εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» (Του Αντώνιου Α. Χαλδαίου *)

Η Λέσβος των ετών 1903-1911 στην Αθηναϊκή εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ»
Το «ΣΚΡΙΠ» ξεκίνησε στις 22/8/1893 ως εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα με ιδρυτή τον Ευάγγελο Κουσουλάκο και διευθυντή τον Τσιριγώτη. 

« Το πρώτο πρωτοσέλιδο του ΣΚΡΙΠ»
Ο τίτλος της, με σατιρική διάθεση, προήλθε από συντομογραφία της αγγλικής λέξης Subscription (εγγραφή κάθε δανείου εκτεθειμένου σε δημόσια εγγραφή και κάθε τίτλου, που δεν έχει εντελώς αποπληρωθεί). Τα σχετικά χαρτιά οι Άγγλοι ονόμαζαν «Scrip» και ήταν μεταβιβάσιμα, σαν χρεόγραφα. Λόγω της κατάστασης που αντιμετώπισε η χώρα μας το 1893{1}, τα ελληνικά σκριπ έγιναν αντικείμενα διακωμωδήσεως στο θέατρο και στον Τύπο. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η σατιρική νέα εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ».
Από τις 5/9/1895 γίνεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ ο Ευάγγελος Κουσουλάκος παραμένει στη διεύθυνση μέχρι τον Μάρτη του 1903. Ως πολιτική εφημερίδα την συνέχισε ο Γρηγόριος Ευστρατιάδης μέχρι το τέλος της κυκλοφορίας της το 1929. Κατά την περίοδο του πρώτου μεγάλου διχασμού πήρε καθαρά το μέρος του βασιλιά Κωνσταντιίνου.
Για την αποδελτίωση του εντύπου, που πραγματοποιήθηκε το 2005 στην Αθήνα, χρησιμοποιήθηκε η ψηφιακή συλλογή των εφημερίδων της Εθνικής βιβλιοθήκης. Η επιλογή των δημοσιευθέντων ειδήσεων έγινε με βάση την περιγραφή κάποιου γεγονότος που έλαβε χώρα στη Λέσβο. Αντί της κατά λέξη αναδημοσίευσης της είδησης από την εφημερίδα, προτιμήθηκε η περίληψή της στη νεοελληνική γλώσσα. Τέλος η χρονολογική αναφορά γίνεται με βάση το Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο.

07-02-1903
Έχουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην επαναστατική δράση των Ελλήνων του Β.Α. Αιγαίου κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνεγερσίας του 1821. Στο δημοσίευμα αυτό, μαθαίνουμε για το κατόρθωμα του Τσούπα{2}, ο οποίος αφού απόπλευσε από το λιμάνι των Ψαρών με κατεύθυνση τον κόλπο του Αδραμυτίου, συνάντησε μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Λέσβου-Μικρασιατικών παραλίων πέντε τουρκικά πλοία συνολικής δύναμης 600 στρατιωτών που κινούνταν προς τον Ελλήσποντο τα οποία και κυρίευσε.


18 Μαΐ 2015

Δημοσίευμα: "Τα Κληροδοτήματα κάνουν τον Κινέζο...". Το "Ιδρυμα Χρήστου Βλάμη", Ανεμώτια

Ο φάκελος των κληροδοτημάτων και της περιουσίας τους παραμένει ελλιπέστατος, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών που καταβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή. Παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό οι απολογισμοί, οι ισολογισμοί και οι λογαριασμοί που διατηρούν τα κληροδοτήματα του νησιού, εντούτοις παρατηρείται απροθυμία για ενημέρωση και κατάθεση των στοιχείων

Η Δημοτική Αρχή ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Π. Τσουπή ν' απευθυνθεί στον Εισαγγελέα, προκειμένου να διεκδικήσει ο Δήμος την απόδοση των λογαριασμών και την διαχείριση που πρέπει να γίνεται μέσω της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της δημαρχίας από το Σεπτέμβριο έγιναν οχλήσεις, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε. 

Λόγω πολυμορφίας και πολυπλοκότητας του νομικού πλαισίου, ζητήθηκε από την ΑΔΑ να δοθεί εγγράφως η ερμηνεία και να υπάρχει ενημέρωση. Παράλληλα, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωση και ερμηνεία της νομοθεσίας, έτσι ώστε να υπάρξουν σαφείς οδηγίες και ένας μπούσουλας, για το τι πρέπει να πράξει η Δημοτική Αρχή.

πηγή: εφημ. "Δημοκράτης" μέσω www.lesvosnews.net

Δείτε στη συνέχεια τη σχετική Αναγγελία Κοινωφελών Περιουσιών Βορείου Αιγαίου  όπου γίνεται αναφορά και για το "Ιδρυμα Χρήστου Βλάμη" - Ανεμώτια: