23 Ιουλ 2016

Μικρασιάτικο Πανηγύρι από την Ένωση Μικρασιατών Δημοτ. Ενότητας Καλλονής - 29 Ιουλίου 2016, Αρίσβη


Παρουσίαση του ευρήματος "Αρχαίος ληνός (ελαιουργείο) από τη Λέσβο"


Σας καλούμε στην παρουσίαση του ευρήματος "Αρχαίος ληνός (ελαιουργείο) από τη Λέσβο" την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 και ώρα 19.00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπως αποσπάσθηκε από τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών βελτίωσης της 9ης Ε.Ο. Θερμής-Πηγής-Λάμπου Μύλων και επανατοποθετήθηκε για έκθεση στο αίθριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση θα παραστούν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Σας περιμένουμε.

Το τσιμέντο πέφτει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού... θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τα πάντα; (Του Στρατή Αναγνώστου)

 
Ο αείμνηστος Μιχαήλ Γούτος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο η  ιδανική τουριστική αξιοποίηση του Μολύβου, πρότεινε το 1966, μεταξύ των άλλων, «την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά ελληνικών παραλιών με νομοθετική επιβολή της αποτροπής της αγοραπωλησίας, την άμεση διακοπή των απαλλοτριώσεων υπέρ τρίτων στις ελληνικές παραλίες καθώς και τη διαφύλαξη της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη του χειμερίου κύματος για όλη τη χώρα».

Προφανώς ο Γούτος κάτι ήξερε και έρχεται να επαληθευθεί πενήντα χρόνια μετά, αφού το κεντρικό τμήμα της παραλίας της Ερεσού πέρασε νόμιμα, όπως φαίνεται, σε χέρια ιδιώτη και άρχισαν να κατασκευάζονται ακαλαίσθητα τσιμεντένια κράσπεδα, για να ορίσουν τον ιδιωτικό χώρο.  

Παράλληλα τοποθετήθηκαν τρεις τεράστιοι βράχοι, που εμποδίζουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων στον συγκριμένο χώρο, μπροστά ακριβώς από την καφετέρια «Da Luz», αφαιρέθηκε η πινακίδα προστασίας του θαλάσσιου λευκού κρίνου (pancratium maritimum), ισοπεδώθηκε ο χώρος, όπου φύτρωνε το προστατευόμενο αυτό είδος και κλαδεύτηκαν υπέρ του δέοντος τα εκεί ευρισκόμενα αρμυρίκια, προφανώς για να απομακρυνθούν οι υπαίθριοι κατασκηνωτές.

Στο πρωτοφανές για τον τόπο αυτό εγχείρημα ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Ρούσσης περιορίστηκε να πει ότι όλα είναι νόμιμα και παρότρυνε τους απλούς πολίτες, που αμφισβητούν τη γνώμη του να καταφύγουν δικαστικά. Ευτυχώς, χάρη στην πρωτοβουλία του ιδιώτη Σπύρου Πιπερά δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο Φ.Ε.Κ. (α.φ. 36, 14-2-2012 τ. Δ΄) και επισημάνθηκαν τα εξόφθαλμα λάθη στη χάραξη των διαφόρων ζωνών του   αιγιαλού της