14 Μαΐ 2011

Να κλωτσήσουμε τη μπάλα όχι τη ζωή


Το τελευταίο διάστημα η προσοχή του φίλαθλου κόσμου έχει ξανά στραφεί στο παρακμιακό από κάθε άποψη ποδόσφαιρο της ΕΠΟ και του ΟΠΑΠ και ειδικότερα σε υποθέσεις «ύποπτων» αγώνων και ντόπινγκ, «εξυγίανσης» μεγάλων αθλητικών εταιριών και βίας (εντός και εκτός γηπέδων). Πρωταγωνιστές είναι πάντα οι «εύρωστοι» μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εταιρίες στοιχήματος και φυσικά οι μόνιμα χαμένοι οι αθλητές και οι φίλαθλοι που στο όνομα ενός ξεπεσμένου-εμπορευματοποιημένου αθλήματος αναμιγνύονται.

Το 1979 με το νόμο 879 το ποδόσφαιρο παραδόθηκε στους επιχειρηματίες και έτσι εγκαινιάστηκε η εποχή της παράγκας, αυτή που ονομάζουμε επίσημα επαγγελματικό αθλητισμό, από τότε μέχρι και σήμερα οι επιχειρηματίες «τίμησαν» αυτή τη συμφωνία και το ποδόσφαιρο συνεχώς γίνεται θύμα της αντιμετώπισης του ως προϊόν, γίνεται δέκτης εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, κρυφών συμφωνιών μεταξύ «σωτήρων» των ομάδων.

Στον αντίποδα, βρίσκεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ο αθλητισμός που γνωρίσαμε από πιτσιρίκια στην αλάνα, στο σχολείο, στην ομάδα της γειτονιάς ή του χωριού. Εκεί που μάθαμε να κλωτσάμε τη μπάλα, που μάθαμε πως είναι όταν αγωνίζεσαι για να κατακτήσεις τη νίκη. Δυστυχώς όμως, η πολιτεία φροντίζει να απαξιώσει συνειδητά και αυτή τη πλευρά του αθλητισμού. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μη πληρωμής των ερασιτεχνικών ομάδων της Λέσβου εδώ 4 χρόνια και της άρνησης πληρωμής των γιατρών που θα έπρεπε να παραβρίσκονται στο γήπεδο (πολλές ομάδες προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα συνεργαζόμενοι με τους αγροτικούς γιατρούς).

Είναι απαραίτητο στο χωριό μας όπως σε όλα τα χωριά του νησιού να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι «πολυτέλεια» ένα σύγχρονο γήπεδο (με παροχή ρεύματος και νερού, χλοοτάπητα, εξέδρες και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου) είναι δικαίωμα μας να τα έχουμε αυτά και αν μπορούμε ακόμα περισσότερα.

Το γήπεδο 5Χ5 είναι μια πάγια επιδίωξη των νέων του χωριού. Σχετικά, υπάρχουν και υπογραφές από τη Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας. Πραγματικά είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή επειδή θα κρατήσει πολλούς νέους στο χωριό κυρίως το καλοκαίρι που αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να παίξουν μπάλα. Οι τοπικοί «άρχοντες» αλλά και όλοι οι συγχωριανοί μας που κατέχουν θέσεις στους ΟΤΑ, σε συλλόγους πρέπει να απαιτήσουν να γίνει στο χωριό μας.

Για αυτό και εμείς που πιστεύουμε στον αγνό αθλητισμό, τον απαλλαγμένο από την επιχειρηματική δραστηριότητα, το τζόγο, παίρνουμε τη σκυτάλη από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα διοργανώνουμε αυτό το καλοκαίρι τουρνουά ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ανεμώτια με τη ελεύθερη συμμετοχή ερασιτεχνικών και σωματειακών ομάδων Ελάτε να δώσουμε μήνυμα.

Ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και θα πρέπει να εξασφαλίζεται δωρεάν για όλους Προϋπόθεση για αυτό είναι ο λαός και οι φορείς που πραγματικά αγαπούν το ποδόσφαιρο να έχουν το πρώτο και τελευταίο λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σταύρος Μαντατής



Δεν υπάρχουν σχόλια: