18 Ιαν 2011

Βιντεοσκόπηση σύγκρουσης γύπα με ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο του Λέντα στη νότια Κρήτη

Ο γύπας όπως ξεκάθαρα διαπιστώνεται από το video που ακολουθεί, χτυπήθηκε από τα πτερύγια μίας ανεμογεννήτριας στη περιοχή Λέντα στα Αστερούσια βουνά της νότιας Κρήτης στις 27/10/2009. Οι άνθρωποι που τράβηξαν το video, συγκεντρώθηκαν γύρω από το τραυματισμένο πτηνό και το έστειλαν αμέσως στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στο νησί της Αίγινας, όπου διαγνώστηκε με ένα σπασμένο φτερό και λειτουργία μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Κρίνοντας από το δελτίο τύπου του ΕΚΠΑΖ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τον 2 ετών γύπα να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ξαναπετάξει ξανά μία μέρα στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς αβέβαιο.

Το ΕΚΠΑΖ αναφέρει επίσης, ότι αν και τα αιολικά πάρκα ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και καθυστερούν την αλλαγή του κλίματος (...?????....), είναι σημαντικό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών σε άλλους ζώντες οργανισμούς όπως είναι τα πουλιά, νυχτερίδες κ.α. που ζουν ή μεταναστεύουν, μέσω της συγκεκριμένης περιοχής πρέπει να εκτιμούνται σοβαρά πριν την εγκατάσταση. "Αυτή είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για τη διατήρηση της βιοπικιλότητας, που δυστυχώς, δεν απολαμβάνει την απαραίτητη προσοχή στην Ελλάδα".


Η περιοχή του Λέντα βρίσκεται κοντά στο τόπο NATURA 2000 και παράλληλα είναι μία από τις κύριες οδούς μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα. Έχουν αναφερθεί 5 περιπτώσεις γυπών που έχουν σκοτωθεί από ανεμογεννήτριες στο νησί της Κρήτης πρόσφατα. Φανταστείτε τον αριθμό των πτηνών πoυ τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν απαρατήρητα.....

Γιατί τα πουλιά προσελκύονται γύρω από τα αιολικά πάρκα και θανατώνονται

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σπάνιου video είναι ότι δείχνει γιατί η σύγκρουση συνέβη. Τα πτηνά συχνά επωφελούνται από ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που είναι τα θερμικά ρεύματα αέρα. Τα ρεύματα αυτά είναι ουσιαστικά updrafts του θερμού αέρα που υψώνονται από το έδαφος στον ουρανό. Φέρουν ελικοειδή κυκλική διαδρομή και εντός αυτών των στηλών της αύξησης του αέρα, τα πουλιά είναι σε θέση να κάνουν "βόλτα" στα ρεύματα αέρα και να αναρριχηθούν σε υψηλότερα υψόμετρα, ενώ δαπανούν ταυτόχρονα πολύ λίγη ενέργεια κατά την όλη διαδικασία. Μοναχικά πουλιά, όπως οι γύπες, οι αετοί και τα γεράκια συχνά για να επωφεληθούν από τα θερμικά ρεύματα αέρος, παρατείνουν τη διάρκεια της πτήσης τους, προς αναζήτηση τροφής. Κοινωνικά πουλιά που πετούν σε μεγάλα σμήνη επίσης χρησιμοποιούν τα θερμικά ρεύματα αέρα για κερδίσουν υψόμετρο και να επεκτείνουν το φάσμα τους κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.

Τα θερμικά ρεύματα αέρα, δημιουργούνται από την άνιση θέρμανση της επιφάνειας της Γης από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο ήλιος θερμαίνει το έδαφος, το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω. Σκοτεινές περιοχές γης, βραχώδη επιφάνειες, αστικές περιοχές και δρόμοι, είναι καλές πηγές θερμικών αέριων ρευμάτων. Τώρα στην Ελλάδα, όπου οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται αποκλειστικά στις κορυφογραμμές βουνών, μεγάλες εκτάσεις του εδάφους και των πετρωμάτων είναι εκτεθειμένες λόγω της εκκαθάρισης των οδών πρόσβασης και των χώρων των ανεμογεννητριών και καλύπτονται με χαλίκι και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με άσφαλτο. Ως εκ τούτου, θερμικά ρεύματα αέρα είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν γύρω από τις ανεμογεννήτριες, προσελκύοντας όλο και περισσότερα πτηνά......

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη ιστοσελίδα: ekpazp.gr


Διαβάστε σχετικά:

Αλήθειες και ψέματα για την Αιολική Ενέργεια
153 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΟΛΕΣ ΔΥΤΙΚΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: