Χ'στος Ανιμουτίσιους τσι Παναγιά Αγιασώτ'σα
Έτσι συνήθιζαν να λένε οι παλιοί και απ' αυτές τις λίγες λέξεις καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για τους χωριανούς ο Θαυματουργός ναός της "Μεταμόρφωσης του Σωτήρος" ο οποίος κτίστηκε το 1885 και ανακαινίστηκε το 1926.
Είναι τρίκλιτη βασιλική εξ ολοκλήρου από ντόπια ασημόγκριζη πέτρα με το μοναδικό και θαυμαστό πέτρινο τέμπλο και καμπαναριό, έργα των ξακουστών λιθοξόων του χωριού.
Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται στον ιερό ναό με μεγαλοπρέπεια η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών και από τα γύρω χωριά. Την παραμονή τελείται Μέγας Εσπερινός με περιφορά της Θαυματουργής Εικόνας και της Κάρας του Αγίου Ιγνατίου η οποία τίθεται σε προσκύνημα από τις 29 Ιουλίου ημέρα του "Θαύματος του Χριστού". Ο εορτασμός διαρκεί τρείς ημέρες από τις 5 μέχρι τις 7 Αυγούστου και τα βράδια γίνεται μεγάλο γλέντι με μουσική χορό, ούζο ήκρασί και νόστιμους μεζέδες.
Στη μουσική χορεύουν ομαδικά οικογένειες ή φιλικές παρέες με παραγγελιές ρίχνοντας τη γνωστή χαρτούρα.
Ο Αΐβαλιώτικος, τα Ξύλα, ο Γκιόρογλου είναι κάποιες από τις μελωδίες που τις ακούμε χρόνια και έχουν φωλιάσει πια μέσα στη ψυχή μας την έχουν γλυκάνει καιμας ακολουθούν παντού. Μια νότα ν' ακούσουμε και το χέρι πηγαίνει μόνο του για να χορέψουμε το συρτό, τον καρσιλαμά, τον απτάλικο και το ζεΐμπέκικο, χοροί με τους οποίους μεγαλώσαμε μαθαίνοντάς τους παλιούς. Μεγάλο σχολείο τα πανηγύρια.
Η παραμονή, ένα έθιμο απ' τα παλιά, είναι αφιερωμένη στους επισκέπτες για να χορέψουν και να διασκεδάσουν και οι υπόλοιπες μέρες για τους ντόπιους. Τις μέρες αυτές δεν λείπουν και οι μικροπωλητές με τα πανηγυριώτικα, οι χαλ-βατζήδες, οι λουκουματζήδες, η χαρά των παιδιών.
Τα πανηγύρια βέβαια σήμερα, λόγω της λεγόμενης προόδου και της τεχνολογίας, δεν έχουν πια την παλιά τους αίγλη, έχουν κατα κάποιο τρόπο αλλοτριωθεί, όμως εμείςοφείλουμε να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες για να διατηρήσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα, τη βαριά μας κλήρονομια, μεταλαμπαδεύοντάς τα στους πιο νέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου