5 Δεκ 2010

153 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΟΛΕΣ ΔΥΤΙΚΑ...

“Παρά τη μείωση των ανεμογεννητριών, όμως, και την προσαρμογή της επένδυσης στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, σε επίπεδο Λέσβου, παρατηρείται η συγκέντρωση του συνόλου των ανεμογεννητριών σε ένα τμήμα του νησιού, το δυτικό, που θα φιλοξενήσει 153 ανεμογεννήτριες, με ρότορα ανοίγματος 87 μέτρων.”

Διαβάσαμε τον Σεπτέμβρη στην εφημερίδα «Εμπρός» ότι “ο Όμιλος Ρόκας έλαβε, πριν από δύο εβδομάδες, άδειες παραγωγής ενέργειας για αιολικά πάρκα και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με στόχο μέσα στη διετία που ακολουθεί να κατασκευάζει ένα τεράστιου μεγέθους έργο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)”.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Ανεμογεννήτριες. Αυτά τα τόσο όμορφα ελικοφόρα τέρατα για το καλό μας και το καλό του Περιβάλλοντος.

Σας θυμίζουμε ότι στην είσοδο του χωριού μας (Χάρακας) η είχε εγκατασταθεί κεραία μέτρησης των ανέμων (ιστός διερεύνησης) που επικρατούν στη περιοχή.

«Συνολικά η ισχύς για την οποία πήρε τις άδειες η θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία «Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΙΙ ΑΒΕΕ», είναι 706 μεγαβάτ, τα οποία θα παραχθούν από 353 ανεμογεννήτριες των δύο μεγαβάτ η καθεμία. Οι 153 θα τοποθετηθούν στη Λέσβο, οι 75 στη Χίο και οι 125 στη Λήμνο. Ενώ όμως στα δύο μικρότερα απ’ τα τρία νησιά οι ανεμογεννήτριες είναι κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές, στη Λέσβο, που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό ανεμογεννητριών, δεν υπάρχει απολύτως καμμία διασπορά.
«Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια», είπε ο υπεύθυνος Αιολικών Έργων του Ομίλου Ρόκα, απαντώντας στο ερώτημα του «Ε» γιατί όλες οι ανεμογεννήτριες στη Λέσβο βρίσκονται στο ίδιο τμήμα, «προκειμένου να βρεθούν κατάλληλες περιοχές και στο υπόλοιπο νησί. Όμως, εξ αιτίας μιας σειράς από διαφορετικούς λόγους, όπως η ύπαρξη δασικών εκτάσεων ή άλλης βλάστησης ή ελαιώνων, περιοχών που έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών κ.λπ., μας οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή.»

Εμείς απλώς θα σας παραθέτουμε κάποιες αρνητικές απόψεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες (στο εξής α/γ), οι οποίες δεν είναι και τόσο αισιόδοξες με αυτή την «φιλική» προς το περιβάλλον ενέργεια. Τις θετικές απόψεις για τις α/γ δυστυχώς, δεν θα τις βρείτε σε αυτό το blog, άλλωστε μπορείτε να τις διαβάσετε και να τις ακούσετε (σχεδόν καθημερινά σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοράσεις).

Πατήστε στους συνδέσμους που ακολουθούν (θα ανανεώνονται με κάθε νέο σχετικό κείμενο που θα ανεβάζουμε) και τα συμπεράσματα δικά σας….

1.
Αλήθειες και ψέματα για την Αιολική Ενέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: