18 Νοε 2008

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Διαδικασία καθορισμού των αντικειμενικών αξιών γης για το σύνολο των εντός οικισμών ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας έχει ξεκινήσει με ευθύνη της ΔΟΥ Μυτιλήνης η διαβούλευση και με τους τοπικούς φορείς για τη διαμόρφωση των σχετικών προτάσεων.

Οι οποίες εν συνεχεία θα υποβληθούν κεντρικά, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις σε όλα τα χωριά - και της Λέσβου - να γίνονται βάσει αντικειμενικών τιμών κι όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, βάσει του ποσού που δηλώθηκε στην Εφορία για την τελευταία μεταβίβαση στην ίδια περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και η ίδια η Εφορία προτείνει σαφώς χαμηλότερες τιμές απ’ τις συγκριτικές που ισχύουν τώρα για κάποια χωριά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ, ακόμη και την αγοραστική αξία των ακινήτων.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Μυτιλήνης συνεδρίαση της Επιτροπής του άρθρου 41 του νόμου 1249/82, στην οποία και κλήθηκαν οι δήμαρχοι της Λέσβου, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, Σπύρος Καρδακάρης, καθώς και εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών. «Έργο της Επιτροπής - μας είπε η έφορος κ. Αυγή Λουιζίδου-Βαθρακούλη - είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το ύψος των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχουν ήδη οι προτάσεις της ΔΟΥ, οι οποίες και συζητήθηκαν με τους φορείς, που στη συνέχεια θα υποβάλουν τις δικές τους αντιπροτάσεις και όλες μαζί θα αποσταλούν στο υπουργείο που θα αποφασίσει για τις αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν.»

Τιμή ζώνης 400 ευρώ
Περιγραφή της πρότασης της Εφορίας μάς έκανε η υποδιευθύντρια Φορολογίας, κ. Ολυμπία Πολυχρόνη, τονίζοντας πως σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα οι προτεινόμενες απ’ τη ΔΟΥ αντικειμενικές αξίες είναι απ’ τις πιο χαμηλές.
«Απ’ το 2000 - ανέφερε η κ. Πολυχρόνη - υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά στους οικισμούς, σε επίπεδο Λέσβου, αντικειμενικές αξίες έχει μόνο η πόλη της Μυτιλήνης κι εκεί όπου έχουμε σχέδιο πόλης.
Τα δημοτικά διαμερίσματα της Μυτιλήνης, αλλά και όλα τα χωριά του νησιού, όλες οι εντός οικισμού περιοχές, δεν έχουν αντικειμενικές αξίες. Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να μπουν αντικειμενικές αξίες παντού. Οι τιμές που προτάθηκαν απ’ την υπηρεσία μας είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσαν να μπουν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα κτισμένο τετραγωνικό μέτρο οικοδομής και για το ανάλογο οικόπεδο, η τιμή ζώνης καθορίζεται, στα πιο πολλά χωριά, στα 400 ευρώ. Τιμή σαφώς χαμηλότερη απ’ τη συγκριτική που ισχύει σήμερα.»

Ξεσηκώνεται το Πλωμάρι
Το θέμα των αντικειμενικών αξιών αναμενόταν να απασχολήσει χθες το απόγευμα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα - είπε στο «Ε» ο δήμαρχος, Δημήτρης Βαρβαγιάννης - μας απασχολεί έντονα εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί βλέπουμε να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι συγκριτικές τιμές, με αποτέλεσμα πολλοί συνδημότες μας να καλούνται να πληρώσουν φόρο για μια κληρονομιά ή για μια αγορά δυσανάλογα μεγάλο της αξίας του ακινήτου που απέκτησαν. Όμως και οι τιμές που μας παρουσίασε η Εφορία είναι υψηλές και θα προτείνουμε να γίνουν χαμηλότερες, ώστε να μην αποθαρρύνεται κάποιος να δεχθεί μια κληρονομιά ή να κάνει μια αγορά.»

Χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβαγιάννης ανέφερε ότι πέρυσι πουλήθηκε μεγάλο οικόπεδο μέσα στο Πλωμάρι έναντι 160.000 ευρώ και η Εφορία, βάσει των συγκριτικών τιμών, το φορολόγησε για 300.000 ευρώ. Ένα ακόμη παράδειγμα που παρουσίασε ο δήμαρχος Πλωμαρίου αφορούσε στην αγορά με δάνειο μιας παλιάς κατοικίας σε χωριό του δήμου. Λόγω του δανείου ο αγοραστής δήλωσε μια συγκεκριμένη τιμή αγοράς κι έτσι όταν στο ίδιο χωριό χρειάστηκε να γίνει αποδοχή κληρονομιάς μιας εξίσου παλιάς κατοικίας, ο κληρονόμος δεν μπορούσε να πληρώσει τον υψηλότατο φόρο που «προκαλούσε» η συγκριτική αξία απ’ την τελευταία στην περιοχή μεταβίβαση.
Το ίδιο ζήτημα καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές του νησιού όπου λόγω των αγορών που γίνονται από ορισμένους τσιγγάνους, οι οποίοι δανειοδοτούνται στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος για την αγορά ακινήτων, ανεβάζοντας φορολογικά το ύψος όλων των ακινήτων για τις αγοραπωλησίες που θα ακολουθήσουν. Η κατάσταση αυτή θα λήξει όταν ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες. «Εμείς θεωρούμε πως ακόμη και οι τιμές που προτείνονται απ’ την Εφορία είναι πολύ υψηλές σε σχέση με την αγοραστική αξία κάποιων ακινήτων, ειδικά στα χωριά. Υπάρχουν αμέτρητες υποθέσεις μεταβιβάσεων που δεν κλείνουν γιατί οι δημότες μας δεν μπορούν να αντέξουν το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που προκαλεί ένα άδικο σύστημα φορολόγησης.

Αναδημοσίευση από το "Εμπρός"