3 Μαρ 2014

Η ντοπιολαλιά του χωριού μου, της Ανεμώτιας Λέσβου, όπως τη βίωσα μικρός αλλά και μεγάλος

Ή αλλιώς...  Ανεμωτίσια άνευ διδασκάλου !
 


 

Μια πολύ αξιόλογη  καταγραφή της ντοπιολαλιάς του χωριού μας από τους συγχωριανούς μας Παναγιώτη Γ. Παπαδέλλη, σε συνεργασία με τον Γιώργο Π. Παπαδέλλη την οποία "αντιγράφουμε" από το blog του και σας την παραθέτουμε.
_______________________________
 
Με την παρούσα εργασία μου επιχειρώ να συμβάλω στη διατήρηση της γλωσσικής μας κληρονομιάς. Τις λέξεις και εκφράσεις που θα βρει ο αναγνώστης τις κατέγραφα όταν μου έρχονταν ξαφνικά στο μυαλό. Πολλές από αυτές έρχονταν στη θύμισή μου κατά τη διάρκεια των νυκτερινών μου αϋπνιών ή συζητώντας με συγχωριανούς μου και περνώντας όσα άκουγα στο κινητό μου τηλέφωνο.
Οι φίλοι μου με παρεξηγούσαν που ασχολιόμουν με το κινητό μου τηλέφωνο στην παρέα, σαν να έστελνα μηνύματα χωρίς ποτέ να τους δίνω εξηγήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες λέξεις και εκφράσεις που προέρχονται μόνο από την Ανεμώτια ή τη Βορειοδυτική Λέσβο, που θα χαιρόμουν να τις δέχομαι και να συμπληρώνεται το λεξιλόγιο αυτό.Η παραπάνω εργασία κράτησε μέχρι στιγμής περίπου τέσσερα χρόνια και χρειάστηκε να αναλωθεί πολλή μνήμη. Πιστεύω πως άλλοι συγχωριανοί μου μπορεί να τις κατέγραφαν γρηγορότερα αλλά εγώ ζω μακριά από τα Λεσβιακά κέντρα περίπου 50χρόνια και δεν είχα τη ίδια ευχέρεια. Η συμβολή μου μπορεί να θεωρηθεί κυρίως ως πρόκληση. Έτσι περιμένω τους καλοπροαίρετους τουλάχιστον. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την αναγκαιότητα να υπάρξει και κάποιος που να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει καλύτερα και πιο οργανωμένα. Ίσως κάποιος φιλόλογος, κάποιος νεαρός φοιτητής με την ευκαιρία κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος ή ακόμα και διδακτορικής διατριβής.

Είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν λάθη, τα οποία θα χαιρόμουν να διορθώσω. Προς το παρόν με βοηθάει ο γιός μου ο Γιώργος που μου έφτιαξε και το blog μου.
Ορισμένες λέξεις έχουν Τουρκική προέλευση. Δεν το αναφέρωπάντοτε γιατί αποτελούν πλέον μέρος της έκφρασης των συμπατριωτών μου.
Πιστεύω ότι θα βοηθούσε να παραθέσω αρχικά ορισμένα ρήματα που να αποτελούν και δείγματα της γλωσσικής μας ιδιαιτερότητας.

Σημείωση
Το (j) στο τέλος ή ενδιάμεσα μερικών λέξεων είναι για την προφορά. Δείχνει ότι πρέπει να προφερθεί παχύ. Αφορά κυρίως στις λέξεις που το προτελευταίο γράμμα είναι νί, κάπα ή λάμδα.


Για να κατεβάσετε την εργασία πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Η ντοπιολαλιά του χωριού μου, της Ανεμώτιας Λέσβου, όπως τη βίωσα μικρός αλλά και μεγάλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: