13 Μαρ 2011

Η Ανεμόεσσα του αρχιμάστορα Στρατήγη Καρέκου…

Από πού όμως ξεκινά αυτή η Ποταμιά, το ποτάμι που σχίζει τα βουνά μέχρι τον κόλπο της Καλλονής; Ο ένας μεγάλος κλάδος, «της Παναγιάς του Ποταμού», αδειάζει τα νερά από τη μεγάλη λεκάνη, το γνωστό Κάμπο της Ανεμώτιας, μέρος του μεγάλου ηφαιστειακού κρατήρα. Αυτή την Ανεμώτια και τον κάμπο της, θα δούμε παρακάτω. Το χωριό, κοντά στον άξονα για Σίγρι, κολλημένο στη βορινή πλευρά του Κουρατσώνα, αρχή για αρκετές στράτες προς το υπέροχο βουνό του Λίβανου.

Ένα χωριό με τα πέτρινα υπέροχα σπίτια, με τα λαξευμένα κεφαλοκόλωνα και τα κλειδιά στις πόρτες. Πατρίδα του αρχιμάστορα Στρατήγη Καρέκου, που με τα ισνάφια του τον 19ο αιώνα, έχτισαν τόσες υπέροχες βασιλικές του νησιού.

Η υπέροχη εκκλησιά του 1880, είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Από τις τρεις ενοριακές του 1621, τούτη εδώ ξανακτίστηκε, παραμένει όμως ολόγραπτος ο Αϊ Γιώργης, μια μονόκλιτη βασιλική, που κατά το Γ. Γούναρη, φέρει τοιχογραφίες του α΄ μισού του 17ου αιώνα, ενώ οι περισσότερες του 1702 (επιγραφή για το Χιώτη ιεροδιάκονο αγιογράφο, Γιάννη Χωματζά) αφορούν δεύτερη αγιογράφηση.


Μια βρύση του 1729 (κατασκευασμένη και αυτή από ιερομόναχο), κατάλοιπα νερόμυλων στον ποταμό που διέσχιζε το χωριό και τα υπέροχα πέτρινα σπίτια, τα λιθόγλυπτα, με τα εντοιχισμένα για γούρι γυαλικά, συμπληρώνουν τον καφέ στα καφενεία της πιθανής «Ανεμόεσσας». Στα 1981, είχε 815 ανθρώπους ενώ στα 1887, 1.000.

Τότε από τα 220 σπίτια, τα 70 ήταν τουρκικά. Τώρα, σας περιμένει, πανέμορφο, ένα στολίδι στην πλαγιά του βουνού.
Μ. Αξιώτης (emprosnet.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια: