Την περασμένη Δευτέρα, 13/6/2011, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Ράδιο Καλλονή και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στο faceboοk, φωτογραφίες με τα συσσωρευμένα σκουπίδια που σχημάτιζαν λόφους στη τοποθεσία «αμπάρια» στη δεύτερη είσοδο της Ανεμώτιας, στο δρόμο προς τη Καλλονή. Έπειτα από αυτές τις δημοσιεύσεις με τις εικόνες ντροπής και τους γραπτούς σχολιασμούς που τις συνόδεψαν φαίνεται πως «ίδρωσε το αυτί» των αρμοδίων και φρόντισαν να στείλουν δυο φορτηγά για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα όπως αποδείχτηκε σε ποσότητα απορρίμματα, αφού ένας όγκος τους εξακολουθεί να παραμένει.
Από τα ανωτέρω δεδομένα ευλόγα προκύπτουν κάποια ερωτήματα που μπορούν να προστεθούν στο διάλογο περί «πράσινης ανάπτυξης» που κάποιοι αρέσκονται να καλλιεργούν. Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο που είναι ότι: υπάρχει μεγάλος όγκος σκουπιδιών, που δε προκύπτει σε μια και δυο μέρες αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης σταδιακής εισαγωγής τους για εβδομάδες και μήνες. Αυτά τα απορρίμματα τόσο καιρό δε τα πήρε κανένας χαμπάρι; Έπρεπε δηλαδή να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες για να πράξουν κάποιοι το αυτονόητο, να πράξουν αυτό για το οποίο βρίσκονται στη θέση τους; Να προστατέψουν την υγεία των πολιτών από ασθένειες που τώρα εξ αιτίας της ζέστης θα αυξηθούν, ούτε λόγος δε γίνεται βέβαια για τη δυσοσμία ή για την εντύπωση που προξενούν σε επισκέπτες η τουρίστες.
Το φαινόμενο με τους διάσπαρτους σκουπιδοσωρούς σε δρόμους και σε κεντρικά σημεία είναι γνώριμο, δεν είναι μοναδικότητα του ενός ή του άλλου χωριού άλλα καθολικό πρόβλημα όλου του νησιού. Φαίνεται πως οι τοπικές αρχές δηλαδή εκείνοι οι φορείς που κατά κύριο λόγο (αν όχι εξολοκλήρου) είναι υπεύθυνοι για τη αποκομιδή των απορριμμάτων, βρίσκονται μπροστά στο «αδιέξοδο» της διαχείρισης του προβλήματος.
Μήπως όμως αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι μια συνειδητή πολιτική στάση; Με άλλα λόγια ίσως η κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής να είναι πολιτική επιλογή που σκοπό έχει να απαξιώσει τόσο πολύ τη διαδικασία αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων, έτσι ώστε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» με το κόσμο στο σημείο να ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις «που θα πάνε τα σκουπίδια», «αυτός ο κάδος θα πάει εδώ ή εκεί» για να στρώσει το δρόμο να μπούνε στο χώρο οι ιδιώτες, οι εμφανιζόμενοι ως «σωτήρες» μεγαλοεργολάβοι με τις «εταιρίες καθαριότητας».
Η δημοτική αρχή στο ρόλο του μεσάζοντα φιλοδοξεί να αποφύγει την ευθύνη της απέναντι σε αυτούς που την εξέλεξαν για να κρατήσει καθαρά τα χωριά, τις γειτονιές και τα αξιοθέατα του τόπου μας παραδίδοντας το ζήτημα της καθαριότητας έναντι πινακίου φακής στα μικροσυμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα αποδειχτεί καταστροφικό για το λαϊκό εισόδημα επειδή θα το επιβαρύνει περαιτέρω ένα επικείμενο χαράτσι από τις εταιρίες.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν ήταν δύο ή τρεις δήμοι η Λέσβος τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Στη περίπτωση μας όμως δεν έχει σχέση ο αριθμός αλλά η πολιτική που ακολουθείται από τους δήμους. Μπορεί σήμερα να είχαμε τρεις δήμους στο νησί αλλά η κατάσταση να ήταν η ίδια επειδή η σημασία που θα έδιναν οι εκλεγμένοι δε θα διέφερε από τη σημερινή, άρα είναι θέμα πολιτικό είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν μπορείς να προσπαθείς να κρατήσεις καθαρό το περιβάλλον και συγχρόνως να απολύεις τους εργαζόμενους στη καθαριότητα.
Το θέμα δε θα λυθεί με πρόχειρα φτιασιδώματα όπως ο «εθελοντισμός» του τύπου «μετατοπίζουμε την ευθύνη στους πολίτες» ανεξάρτητα αν χρεώνονται μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους βάζουμε να καθαρίζουν ακτές, δάση, κτήρια, δρόμους και πάει λέγοντας όποτε χρειάζονται. Εκφραστές αυτού του στυλ «εθελοντισμού» έχουν τύχει κατά περίσταση σχολεία και «εθελοντικές» ομάδες πολιτών. Τέτοιες αντιλήψεις προωθούνται από τα ίδια εκείνα κέντρα που επιλέγουν να μειώσουν τα έξοδα σε κάθε κλίμακα της καθαριότητας φτιάχνοντας ομάδες «εθελοντισμού» εκμεταλλευόμενοι της περιβαλλοντικές ανησυχίες ατόμων που συμμετέχουν.
Τέλος επειδή πολύς λόγος γίνεται για αγανάκτηση ας λάβετε κύριοι τοπικοί «προύχοντες» υπόψη σας πως η απόλυτα δικαιολογημένη οργή που έχουν οι πολίτες συσσωρεμένη μέσα τους, δεν αφορά κάτι τόσο «μακρινό» έτσι ώστε να σας κάνει να επαναπαύεστε ή να αποστασιοποιείστε για τέτοια θέματα.
Εργαστείτε για τη καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής των δημοτών:
•Αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας, με ταυτόχρονη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό.
•Με την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλα τα χωριά και στην πόλη της Μυτιλήνης.
•Παλέψτε για εργοστάσιο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο νησί.
•Διεκδικήστε η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμία φορολογία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δώστε λύσεις στα προβλήματα προς το συμφέρον των πολλών.
Του Σταύρου Μαντατή, αναδημοσίευση από το radiokalloni.gr