Τι λένε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής ΤράπεζαςΒελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πως είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα πριν το κλείσιμό της υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Απόστολος Πατέστος, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα είπε ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στα 55 με 56 εκατ. ευρώ, πως έγιναν ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, πως μειώθηκαν οι χορηγήσεις κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, κατά τον κ. Πατέστο, επιτεύχθηκε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Συνεταιριστικής στο 15,5%, αν εξαιρεθούν οι επισφαλείς απαιτήσεις των 8,5 εκατ. ευρώ από τα διάφορα θαλασσοδάνεια.
Γιατί υποστηρίζεται ότι βελτιώνονταν τα οικονομικά της Συνεταιριστικής; Διότι εφόσον συνέβαινε αυτό, δε δικαιολογούνταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της. Ισχύουν όμως τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πατέστος; Υπήρχε πράγματι βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας; Πότε πάρθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάσταση; Μήπως ήδη ήταν πολύ αργά όταν ξεκίνησε η προσπάθεια;
Δε θα ανατρέξουμε στους ισολογισμούς της Συνεταιριστικής από το 2004, για να αποφύγουμε μια μακροσκελή ανάλυση. Άλλωστε, ήδη έχουμε επισημάνει πως από τότε σε όλους τους ισολογισμούς της Τράπεζας καταγράφονταν από τους ορκωτούς ελεγκτές πολύ μεγάλες επισφαλείς απαιτήσεις, που δεν είχαν περιληφθεί στους ισολογισμούς. Επίσης είχαμε επισημάνει την άφρονα επιλογή να δίνονται επί τρία συνεχόμενα έτη μερίσματα, παρά το ότι η Τράπεζα είχε ζημίες από τις επισφαλείς απαιτήσεις.
Η επιδείνωση
Στις 28 Μαΐου τού 2011 δημοσιεύεται στο «Ε» ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού της Τράπεζας (έτους 2010) - σημ. blog: δείτε εδώ - , τον οποίο επί ένα μήνα αναζητούσαμε, αλλά μας αποκρυβόταν. Ο τίτλος της ανάλυσης τα έλεγε όλα: «Μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι καταθέσεις της Τράπεζας είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 9,9 εκατομμύρια. Τα λειτουργικά κέρδη έκαναν βουτιά από το 1,7 εκατ. ευρώ, στα 0,543 εκατ. ευρώ. Επίσης τονίζαμε ότι το 2010 μειώθηκαν τα έσοδα της Τράπεζας από τόκους στα 4,05 εκατ. ευρώ, από 5,46 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009.
Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης, παραιτούμενος από το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, είχε υποστηρίξει πως ο προϋπολογισμός τού 2011 έπεσε έξω. Προφανώς, ως μέλος τού Δ.Σ. της Τράπεζας, γνώριζε τα ακριβή οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του περασμένου έτους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, δημοσιεύσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής στο εννεάμηνο του 2011, όπως τα δημοσίευσε η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας.
Εκεί καταγραφόταν περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων της Τράπεζας συγκριτικά με τα μεγέθη τού 2010. Συγκεκριμένα είχαμε μείωση των καταθέσεων και μείωση των χορηγήσεων, πυ οδηγούν σε εύλογη μείωση των εσόδων, γι’ αυτό και η Τράπεζα εμφάνιζε για πρώτη φορά ζημίες - πέραν των επισφαλών απαιτήσεων που καταγράφονταν στον ισολογισμό τού 2010.
Είναι εντυπωσιακό ότι στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2011 οι καταθέσεις στην Τράπεζα ανέρχονταν στα 61,8 εκατ. ευρώ, όμως ο κ. Πατέστος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η καταθέσεις αυξήθηκαν στα 55 με 56 εκατομμύρια!!! Δηλαδή, δεν έχουμε αύξηση, αλλά μείωση των καταθέσεων (εκτός κι αν είναι λάθος το νούμερο που ανέφερε ο κ. Πατέστος).
Γνωρίζουμε ότι οι ζημίες της Τράπεζας στο σύνολο του 2011 ανέρχονται στις 500.000 ευρώ. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί βελτίωση των μεγεθών της Τράπεζας από τη στιγμή που εμφανίζει ζημίες;
Πάσχει από σοβαρότητα το επιχείρημα πως η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι υψηλή αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τα θαλασσοδάνεια. Διότι πολύ απλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Είναι σα να υποστηρίζει ένας παχύσαρκος των 140 κιλών πως έχει ικανοποιητικό βάρος αν αφαιρεθούν τα 60 κιλά περιττού λίπους του.
Είναι λοιπόν φανερό πως το αίτημα για επαναλειτουργία της Τράπεζας δεν μπορεί να στηριχθεί στα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής. Ο όποιος αγώνας γίνει, θα πρέπει να στηριχθεί στον αναπτυξιακό ρόλο του θεσμού και στις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην τοπική οικονομία, και είναι ήδη πολλές.
απόσπασμα από άρθρο του Ν. Μανάβη (εφημ. "Εμπρός", 24/3/2012)