Δεν άλλαξε και... βούλιαξε... η "Συνεταιριστική" Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου
Αντιγράφουμε από το χθεσινό άρθρο του Ν. Μανάβη στο "Εμπρός":
" Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, θέτοντάς την υπό εκκαθάριση
Με μια λιτή ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε υπό εκκαθάριση τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Πρόκειται για μια κίνηση που ισοδυναμεί με σβήσιμο των μηχανημάτων σε έναν ασθενή που βρίσκεται στην εντατική και οι θεράποντες ιατροί διαπιστώνουν ότι είναι κλινικά νεκρός. Χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας ήταν κλειστό και δε γίνονταν καμμία συναλλαγή ".
Πολλές ήταν οι φωνές που καιρό τώρα "βαράγαν καμπανάκια" για την τύχη της τράπεζας που είχε και όνειρα να μετατραπεί σε ... Περιφερειακή.
Σε ανάρτησή μας, στις 01/09/2011, σχολιάζοντας δημοσίευματα των τοπικών εφημερίδων και χωρίς να ... ανακαλύπτουμε την Αμερική, αναφέραμε σχετικά με τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2010:
" (...) Στο κατατοπιστικό αυτό άρθρο, το μόνο που θα προσθέσουμε εμείς είναι πως λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω παρατηρήσεις του Ορκωτού (δηλαδή εάν η τράπεζα διενεργούσε τις ενδεικνυόμενες εγγραφές/χειρισμούς για τα θέματα που αναφέρονται από τον Ορκωτό - βλ. πίνακα 2) τότε τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας γίνονται αρνητικά αφού όπως μπορούμε να δούμε στο πίνακα 1 που ακολουθεί, τα ήδη σχηματισμένα κεφάλαια και αποθεματικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ενδεχόμενες διαγραφές των δανείων που κρίνονται επισφαλή ή που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση συνολικού ποσού ΕΥΡΩ 19,6 εκατ. (8,5 + 11,1 = 19,6).
Με λίγα λόγια, προκειμένου να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της Τράπεζας οι κάτοχοι συνεταιριστικών μερίδων (ή νέοι "επενδυτές") θα πρέπει να συνεισφέρουν άλλα 6,4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ (αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου). Και δεν φτάνουν αυτά, αλλά η Νομαρχία όπως διαβάσατε παραπάνω απέσυρε 7 εκ. ΕΥΡΩ καταθέτοντάς τα στην Millenium Bank...".
Η "Συνεταιριστική" Τράπεζα λοιπόν, με καταθέσεις 65 εκ. ΕΥΡΩ και χορηγήσεις (δάνεια σε "τρίτους") 63 εκ. ΕΥΡΩ, σύμφωνα με τον Ισολογισμό του 2010, 5.991 κατόχους συνεταιριστικών μερίδων και 37 υπαλλήλους αποτελεί παρελθόν.
Στο χθεσινό του άρθρο ο Ν. Μανάβης αναφέρει μεταξύ άλλων:
" (...) Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι εξελίξεις θα ήταν ακόμη πιο γρήγορες, αλλά και τόσο οριστικές. Η απόφαση για την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου (όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Αχαϊκή, αλλά όχι και της Ευβοίας που αναφερόταν στο δημοσίευμα της «Ισοτιμίας») είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, σημαίνει ότι κλείνει οριστικά. Το γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση και δεν έγινε ορισμός επιτρόπου όπως το 2005, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος διαβάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται πως οι προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες υπάγονται στα μέτρα εξυγίανσης (...) «αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους. Οι άδειες των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών ανακλήθηκαν και οι Τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. (...).»
Ποινικές ευθύνες
Η παραπάνω αναφορά δείχνει ότι τους προηγούμενους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος πίεσε της διοικήσεις των υπό εκκαθάριση Τραπεζών να πάρουν μέτρα για τη διάσωσή τους, όμως οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες επειδή οι τραπεζικές διοικήσεις είτε αδυνατούσαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα είτε δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών, που θα χάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει, έχουν κάθε λόγο να στραφούν σε βάρος των διοικήσεων και να ζητήσουν την απόδοση σε αυτές ποινικών και αστικών ευθυνών.
Για παράδειγμα, η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, αν και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση της Τράπεζας, δεν είχε προχωρήσει σε συγχώνευσή της με άλλη συνεταιριστική.
Πέραν αυτού, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν πολύ καλά πληροφορημένη για τα όσα συνέβαιναν σε κάθε συνεταιριστική τράπεζα. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ισοτιμία» μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναφέρεται (σ.σ. η Τράπεζα της Ελλάδος στην επιστολή της) λεπτομερώς στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνεταιριστικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες είναι εκτροφεία σκανδάλων. Υπάρχουν καταγγελίες για θαλασσοδάνεια σε πρόσωπα που βρίσκονται σε σχέση διαπλοκής με τις διοικήσεις τους.» Οι φάσεις αυτές φέρεται πως φωτογραφίζουν την περίπτωση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου.(...) ".
Και ενώ συμβαίνουν αυτά οι φήμες ότι το "πακέτο" καταθέσεων και δανείων που αποπληρώνονται κανονικά, θα πάει σε Τράπεζα που έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο σε θέματα πολιτισμού και ανάδειξης στο νησί μας και με "καλούς φίλους" εντός και εκτός νησιού. Η Τράπεζα αυτή σημειώνεται ότι πέρναγε δεν πέρναγε τα Τεστ Αντοχής, πρόσφατα ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και κάτοχος του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους ήταν και το "κούρεψε"...
Για πληροφόρησή σας και για ... ιστορικούς πλέον λόγους αυτό ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της "Συνεταιριστικής" Τράπεζας που προέκυψε από τις εκλογές του περαμένου Ιουνίου (2011) - σε παρένθεση οι σταυροί προτίμησης που είχαν λάβει...
Πατέστος Απόστολος του Αθανασίου (345)
Παναγιωτέλλης Δημήτριος του Κωνσταντίνου (291)Πατέστος Απόστολος του Αθανασίου (345)
Καλογρίδης Θρασύβουλος του Θεμιστοκλή (346)
Κυρατζής Χρυσοστόμου Ευστράτιος του Παν. (313)
Γαλανού Μαριάνθη του Παναγιώτη (270)
Ζαφειρίου Παναγιώτης του Νικολάου (279)
Γόμου Πρωτογεράκη Καλλιόπη του Πέτρου (259)
Κουφέλος Παναγιώτης του Μιχαήλ (254)
Κανταράς Ιωάννης του Τριαντάφυλλου (76)
Θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα και προσπαθώντας να παραμένουμε ... ψύχραιμοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου