26 Ιουν 2014

Άδειες για μεταλλευτικές έρευνες σε Ανεμότια, Βατούσα, Πτερούντα, Λεπέτυμνο και Βαφειό

Άδειες για μεταλλευτικές έρευνες σε Λέσβο και Λήμνο πήρε η «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.», δεσμεύοντας έκταση 18.000 στρεμμάτων  
Τα νησιά του Νομού Λέσβου είναι απ’ τις λίγες «στεριές» στο ενδιάμεσο των δύο άλλων περιοχών όπου έχει εντοπιστεί χρυσός, οπότε αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα ύπαρξης του πολύτιμου μετάλλου, θα πρέπει να διερευνηθεί.
Ή τουλάχιστον να εμποδιστεί η αναζήτησή του από ανταγωνιστές.

Για τις μεταλλευτικές έρευνες στη Λέσβο δόθηκε έγκριση δέσμευσης χώρου έκτασης συνολικά 9.912,5 στρεμμάτων, με επίκεντρο την περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής. 
Οι θέσεις όπου θα γίνουν δειγματοληψίες, εντοπίζονται στις περιοχές νότια της Ανεμότιας, σε Βατούσα, Πτερούντα, Λεπέτυμνο και Βαφειό. 
Αντίστοιχα στη Λήμνο δεσμεύεται έκταση 8.084,55 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κούταλης, από όπου θα ληφθούν δείγματα από έξι σημεία.

Όπως αναφέρεται στις άδειες, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι η γεωλογική χαρτογράφηση και η διερεύνηση της γεωχημείας, με τη λήψη δειγμάτων εδάφους σε ποσότητα μικρότερη των 200 γραμμαρίων ανά δείγμα, ενώ σε περίπτωση που η εταιρεία θα προχωρήσει στη β΄ φάση ερευνών με γεωτρήσεις και άλλες ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, θα ζητηθεί νέα γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά και η υποβολή της προβλεπόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ανάλογες ρήτρες μπαίνουν για τις δασικές εκτάσεις και τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάποιες εκ των οποίων προκαταβολικά εξαιρούνται απ’ τη μεταλλευτική έρευνα. Η άδεια για την έρευνα έχει διάρκεια τρία χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη μία τριετία απ’ την ίδια εταιρεία.
Υπέχει δε με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έγγραφη έγκριση δέσμευσης όλης της έκτασης ώστε η εταιρεία να προβεί σε εξόρυξη, ακόμη και απαλλοτριώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, αφού τέτοιες εργασίες χαρακτηρίζονται ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Η «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» διεξάγει έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχει ορυχεία σε πολλά κράτη, όπως και στην Ελλάδα (σε Μήλο, Νίσυρο κ.α.). 

Όλο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: