30 Ιουν 2008

ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ 300 EURO Η NEL!!!

ΕΝΩ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..... ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ.....

Πήγαιναν από τις ξέρες για να κάνουν οικονομία
Το «Θεόφιλος» δεν ακολουθούσε την ασφαλή ανατολική διαδρομή


Για 300 ευρώ, όσο θα κέρδιζε η εταιρεία (NEL) από την οικονομία στα καύσιμα με την επιλογή της μικρότερης αλλά επισφαλούς διαδρομής, το πλοίο «Θεόφιλος» έπεσε σε ξέρα, ενώ έπλεε στο στενό μεταξύ Χίου και Οινουσσών.
Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα 15 μέτρων, χωρίς ευτυχώς να πάθει κανένας από τους 475 επιβάτες και τα 97 μέλη του πληρώματος τίποτα.
Όπως διαπιστώθηκε, το πλοίο έπλεε προς τη Χίο μέσω του στενού ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες και όχι από τη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ των Οινουσσών και των διεθνών υδάτων, όπως συνηθίζεται, αφού είναι η ασφαλέστερη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη διαδρομή επελέγει γιατί ήταν κατά 2 ναυτικά μίλια μικρότερη και έτσι το πλοίο γλίτωνε λίγα λεπτά και καύσιμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρων ναυτικών, το κέρδος από αυτή την αλλαγή στη διαδρομή για την πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέρχεται σε 300 ευρώ σε κάθε δρομολόγιο, ποσό που φαίνεται μικρό, ωστόσο όμως πολλαπλασιάζεται επί του συνόλου των δρομολογίων, που στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι καθημερινά.
«Είναι μια πρακτική αντίστοιχη με εκείνη των εταιρειών που επιλέγουν να κινούνται τα ταχύπλοα με χαμηλότερη ταχύτητα από τη μέγιστη δυνατή προκειμένου να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα», έλεγαν χθες αξιωματικοί του Λιμενικού. Πάντως οι ρότες που επιλέγουν τα πλοία είναι κατατεθειμένες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση γιατί να επιλέξει ο καπετάνιος τη λιγότερο ασφαλή δίοδο, παρά μόνο για λόγους οικονομίας» συμπλήρωναν. Ο καπετάνιος του «Θεόφιλος»,που δεν βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της πρόσκρουσης, υποστήριξε ωστόσο στην κατάθεσή του στο Λιμεναρχείο Χίου όπου κρατείται ότι «ακολούθησε την πιο σύντομη κι όχι τη συνηθισμένη διαδρομή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, αν και, όπως είπε, δεν ήταν η πρώτη φορά που επέλεξε να περάσει από τον συγκεκριμένο δίαυλο, καθώς η περιοχή είναι χαρτογραφημένη».
Δεν εξήγησε, όμως, επαρκώς γιατί έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, πράγμα που αναμένεται ίσως να πράξει σήμερα, που οδηγείται ενώπιον του εισαγγελέα Χίου.

Αγωνία
Το ναυτικό ατύχημα, που αρχικά θύμισε τραγωδίες του παρελθόντος, έγινε όταν το πλοίο «Θεόφιλος», που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίος-Πειραιάς, δύο ώρες μετά τον απόπλου του από τη Λέσβο, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε σε ύφαλο λίγο έξω από τις Οινούσσες και υπέστη ρήγμα στο αριστερό μέρος της πρύμνης.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΝΕL αποδίδει τη σύγκρουση σε ανθρώπινο λάθος. «Ήταν ένα τραγικό λάθος του αξιωματικού επιφυλακής που ήταν εκείνη τη στιγμή στη γέφυρα» έλεγαν χθες παράγοντές της. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακόμα εάν λειτουργούσαν όλα τα όργανα πλοήγησης, ούτε γιατί το πλοιο έπλεε κοντά στις Οινούσσες.
Το πλοίο, που παραμένει στις Οινούσσες, καθώς έχει πάρει κλίση δύο μοιρών, προκάλεσε και σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση. Μετά το ατύχημα δημιουργήθηκε μεγάλη κηλίδα πετρελαίου και αποβλήτων, την οποία σκάφη του Λιμενικού με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης προσπαθούν να περιορίσουν.

Αναδημοσίευση μέρους ρεπορτάζ από "ΤΑ ΝΕΑ" 30/06/2008 - ρεπορτάζ Χρ. Μανωλάς www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: