28 Ιουν 2008

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Όταν πας στη Λέσβο, αξίζει να δεις……

Αγιάσος: Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, χτισμένος το δωδέκατο αιώνα, με τη θαυματουργό εικόνα της Βρεφοκρατούσας, πιθανότατα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Αναγνωστήριο.
Ανεμότια (Ανεμώτια) http://www.anemotia.gr.gg : τον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι μονόχωρος βασιλικού ρυθμού, με δίρριχτη κεραμοσκέπαστη στέγη και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το 1702. Το εικονογραφικό πρόγραμμα παρεκλίνει από το παραδοσιακά καθορισμένο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κύκλος του μαρτυρίου του Αγ. Γεωργίου και οι σκηνές από την Αποκάλυψη. Για επιπλέον πληροφορίες χρησιμοποιείστε το παρακάτω link:
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1669,
τον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μία επιβλητική τρίκλιτη βασιλικού ρυθμού εκκλησία, με όμορφο καμπαναριό, φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από γκρίζα και κοκκινωπή πέτρα, με πέτρινο τέμπλο σκαλισμένο από τον γλύπτη Βλουτή Θεόδωρο,
το παλιό Δημοτικό σχολείο χτισμένο το 1898,
η πέτρινη βρύση του Καλοκώστα από το 1729 (η οποία έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο) - για επιπλέον πληροφορίες χρησιμοποιείστε το παρακάτω link:
ΥΑ 12524/9-12-1964, ΦΕΚ 38/Β/19-1-1965.

Αχλαδερή: Η Αρχαία Πύρρα η οποία ανήκε στην αρχαία Πεντάπολη. Μέσα στη θάλασσα διακρίνονται ερείπια της βουλιαγμένης από το σεισμό αρχαίας πόλης.
Άντισσα: η Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Υψηλού στο όρος Όρδυμνος.
Καλλονή: ο Ναός των Μέσων. Θρησκευτικό Κέντρο των Αιολέων με λείψανα ψευδοπεριπτέρου Ιωνικού Ναού του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα. Εδώ διεξήγαγε η Σαπφώ τα πρώτα καλλιστεία της ιστορίας. Η Μονή Λειμώνος (Αγ. Ιγνάτιος).
Κλοπεδή: υπολείμματα κτισμάτων Αιολικού Ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα.
Μανταμάδος: η εκκλησία του Ταξιάρχη. Η ανάγλυφη Εικόνα του Ταξιάρχη είναι φτιαγμένη από χώμα και αίμα μοναχών, έργο του μοναδικού διασωθέντα μοναχού μετά από επίθεση πειρατών.
Μεγαλοχώρι: το μνημείο του Σοφού Βενιαμίν του Λέσβιου και οι εκκλησίες της περιοχής με τα περίφημα χειροποίητα Τέμπλα τους.
Μόλυβος - Πέτρα: Το Κάστρο και το σπίτι του Εφταλιώτη στο Μόλυβο και η εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα.
Μόρια: το Αρχαίο Υδραγωγείο, δημιούργημα της Ρωμαϊκής Εποχής. Κατασκευασμένο από Λεσβιακό γκρίζο μάρμαρο. Τροφοδοτούσε με νερό τη Μυτιλήνη από την περιοχή της Αγιάσου, 26 χιλιόμετρα μακριά.
Μυτιλήνη: το Μουσείο Τεριάντ με έργα του Θεόφιλου, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Αρχαίο Θέατρο, το Κάστρο, το Άγαλμα της Σαπφούς, το άγαλμα της Ελευθερίας, το αρχαίο Ιχθυοτροφείο, ο Άγιος Θεράπων και το Σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου.
Πλωμάρι: το Μουσείο Ούζου, το Λαογραφικό Μουσείο, οι Ταρσανάδες, τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, το Πολιτιστικό Κέντρο και η Σπηλιά στα Κόκαλα (όπου σκοτώθηκαν οι ντόπιοι από πειρατές).
Σκάλα Συκαμιάς: το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας.
Σίγρι: Το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ένα μοναδικό μνημείο σπάνιας ομορφιάς που δημιούργησε η Φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: