3 Ιουλ 2008

ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΦΩΤΙΑ


Από 41,50 ...στα 48,50 ευρώ απογειώνεται ένα εισιτήριο Μυτιλήνη-Πειραιά από τη HSW, και μάλιστα για ταξίδι στο κατάστρωμα!

Αυξάνονται ξανά οι τιμές των εισιτηρίων του «Νήσος Χίος» από τις 10 Ιουλίου, σε ποσοστό έως και 18,5% για όσους επιβάτες κόβουν εισιτήρια σε καθίσματα του πλοίου.
Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία γίνονται μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τις λιγοστές καμπίνες. Οι μειώσεις των τιμών στα εισιτήρια με καμπίνες δεν ξεπερνούν το 4%, όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι από τους 1.715 επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει το πλοίο μόνο οι 272 μπορούν να βρουν κρεβάτι σε καμπίνα. Όπερ σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που θα ταξιδέψουν με το πλοίο αυτό από τις 10 Ιουλίου θα αντιμετωπίσουν τις πανάκριβες τιμές των νέων ναύλων.
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται την ώρα που το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις των τιμών και αρκείται στο να κάνει συστάσεις προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Για να αντιληφθεί κανείς το κόστος των νέων τιμών, αρκεί να σημειώσουμε ότι ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά προς τη Μυτιλήνη στο κατάστρωμα του πλοίου κοστίζει 97 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 33.000 παλαιές δραχμές.
Οι νησιώτες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ταξίδι στο κατάστρωμα ακόμη και τώρα το καλοκαίρι, δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον επιβάτη οποιουδήποτε πλοίου, διότι συνεπάγεται ότι την ημέρα θα αντιμετωπίζει τον ήλιο και τη ζέστη, ενώ τη νύχτα την υγρασία και το κρύο.

Τι πληρώνουμε...
Αν ο επιβάτης σκεφθεί να ταξιδέψει λίγο πιο άνετα, αλλά όχι σε κρεβάτι, θα κόψει εισιτήριο πρώτης θέσης με 67 ευρώ η απλή διαδρομή, ή 134 ευρώ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής.
Τα 134 ευρώ αντιστοιχούν σε 45.660,50 παλαιές δραχμές, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για ένα ταξίδι οκτώ ωρών πάνω σε μια καρέκλα, όσο άνετη και να είναι αυτή. Δεν τολμούμε να συγκρίνουμε τις τιμές αυτές με το ημερομίσθιο ενός εργαζόμενου, γιατί τότε θα διαπιστώσουμε ότι ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής αντιστοιχεί σε τέσσερις ή και πέντε ημέρες εργασίας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται επίσης είναι το ότι, πλέον, μια τετραμελής οικογένεια για να έρθει στη Μυτιλήνη φέτος για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο με το «Νήσος Χίος», επιλέγοντας να ταξιδέψει σε ένα κάθισμα οικονομικής θέσης, χρειάζεται 440 ευρώ μόνο για τα εισιτήριά της. Ποσό προφανώς απαγορευτικό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, για όσους θελήσουν να έρθουν στη Λέσβο για διακοπές.

Ο τιμοκατάλογος του «φαρμακείου»
Αναλυτικά οι τιμές στα εισιτήρια του «Νήσος Χίος» διαμορφώνονται ως εξής:
- Κάθισμα στο κατάστρωμα από 41,50 ευρώ σε 48,50 ευρώ.
- Κάθισμα στην οικονομική θέση από 47,00 ευρώ σε 55,50 ευρώ.
- Κάθισμα στην πρώτη θέση από 56,50 ευρώ σε 67,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα από 71,00 ευρώ σε 69,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα εξωτερική από 76,50 ευρώ σε 73,50 ευρώ.
- Κρεβάτι σε δίκλινη καμπίνα εσωτερική από 82,50 ευρώ σε 80,00 ευρώ.
- Κρεβάτι σε δίκλινη καμπίνα εξωτερική από 88,50 ευρώ σε 85,50 ευρώ.

Κι αλλού...
Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν τα συναντάμε μόνο στο πλοίο της Hellenic Seaways. Πριν από λίγες εβδομάδες, το «Ε» αποκάλυψε ότι στις αρχές Μαΐου ένα ταξίδι 15 ωρών σε τετράκλινη καμπίνα του πλοίου «Νταλιάνα» από τη Θεσσαλονίκη στη Μυτιλήνη κόστιζε 92,90 ευρώ. Επίσης, πριν μερικές ημέρες γράψαμε ότι η ΝΕΛ προχώρησε σε κλιμακωτή αύξηση των τιμών των εισιτηρίων της από τις 19 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές των εισιτηρίων στις θέσεις που βρίσκονται στα καταστρώματα των πλοίων της ΝΕΛ αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ στις lux καμπίνες, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν έως και 30%.

αναδημοσίευση από εφημερίδα "Εμπρός" 03/07/2008, http://www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: