15 Ιουλ 2008

ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

Γνωστά σε όλο το νησί είναι τα φημισμένα σταφύλια της Ανεμώτιας (http://www.anemotia.gr.gg) φήμη η οποία κρατά από την αρχαιότητα (ποικιλίες: φιλέρια, μοσχοστάφυλλα, ραζακί κ.α.).

Για τον λόγο αυτό αναδημοσιεύουμε από το http://www.agronews.gr όλα όσα πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές αμπελιού προκειμένου να προστατεύσουν τα κλήματα, αυτή την εποχή, από όλες τις ασθένειες που καραδοκούν.

Πιο συγκεκριμένα,
για την ευδεμίδα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι άρχισε η δεύτερη πτήση του εντόμου στις πρώιμες περιοχές και το επόμενο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται και στις όψιμες.
Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, με κλασσικά εντομοκτόνα, ενώ η επέμβαση να επαναληφθεί μετά 15 ημέρες.

Περονόσπορος
Αραιές κηλίδες έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές, γι’ αυτό συνιστάται να συνεχισθεί η προστασία με ιδιαίτερη προσοχή.
Στα αμπέλια που έχει εκδηλωθεί Περονόσπορος να αποφεύγονται τα διασυστηματικά μυκητοκτόνα για να μη δημιουργηθεί εθισμός.

Ωίδιο
Η ασθένεια δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της, αλλά τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Απαιτείται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Ωίδιου και ευδεμίδας.

Κίτρινος και Κόκκινος τετράνυχος
Συνιστάται να παρακολουθούνται τα αμπέλια και εφόσον διαπιστωθεί τουλάχιστον ένας τετράνυχος στο 50% των φύλλων να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα.

Ψευδόκοκκος
Στα αμπέλια που την προηγούμενη χρονιά διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα, 9 – 12 Ιουλίου στις πρώιμες και 13 – 16 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές.

Θρίπες
Μόνο στις περιοχές και ποικιλίες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές ζημιές στα σταφύλια να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα.


..

Δεν υπάρχουν σχόλια: