16 Ιαν 2010

Γηροκομείο Μονής Λειμώνος


Σε “γολγοθά” για τον Hγούμενο της Μονής Αγίου Ιγνατίου Λειμώνος Καλλονής, πατέρα Νικόδημο, εξελίσσεται πλέον από πλευράς δικαστικών διαδικασιών η πολύκροτη υπόθεση γύρω από τις συνθήκες φιλοξενίας, αλλά και της περίθαλψης των γερόντων που κατά καιρούς έβρισκαν άσυλο στο γηροκομείο της Μονής. Όπως και για κάποιες περιπτώσεις, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων των τροφίμων.

Κατά του ηγουμένου έχουν απαγγελθεί βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση των γερόντων σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα το θάνατο κάποιων εξ αυτών. Το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου έχει να κάνει με περιουσιακά στοιχεία κάποιων εκ των γερόντων, τα οποία βρίσκονται πλέον στην ιδιοκτησία της Μονής, χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν δώσει συγκατάθεση και να έχουν βάλει υπογραφές, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν συγγενείς τους, οι οποίοι μιλούν μέχρι και για πλαστογραφία.

Στο “σκαμνί”
Να υπενθυμίσουμε ότι στην υπόθεση γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας του γηροκομείου του μοναστηριού του Αγίου Ιγνατίου, παρενέβη η Δικαιοσύνη μετά τα ντοκουμέντα που αποκάλυψε πριν από μερικά χρόνια από την εκπομπή του “Αυτόφωρο” στην “Τηλεόραση Μυτιλήνης”, ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης. Είχε προηγηθεί 2 χρόνια πριν, φωτορεπορτάζ των “AI.N.”, μέσω του οποίου στηλιτεύαμε τις πραγματικά ακατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας των γερόντων στο γηροκομείο του μοναστηριού, για το οποίο σημειωτέον, η λειτουργία του ήταν παράνομη εφόσον δεν διέθετε άδεια.

Μετά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Συνάνη, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ανάκριση. Παρά την αισιοδοξία του Ηγούμενου Νικόδημου ότι οι κατηγορίες θα πέσουν στο κενό και ο ίδιος θα απαλλασσόταν με βούλευμα, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πριν από ένα χρόνο, ο Νικόδημος παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο, ο ίδιος όμως άσκησε έφεση με την ελπίδα να ανατρέψει τις δικαστικές εξελίξεις σε δεύτερο βαθμό.

Δυστυχώς για τον ηγούμενο, αυτό δεν συνέβη καθώς τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, απέρριψε την έφεσή του ανάβοντας το “πράσινο φως” προκειμένου πλέον η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Το παραπάνω δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα επίσημα στη Μυτιλήνη, τα “AI.N.” όμως επιβεβαίωσαν την πληροφορία χθες από το Εφετείο Αιγαίου.

Το επόμενο και τελευταίο “ανάχωμα” για τον ηγούμενο της Μονής Λειμώνος είναι η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο όπως έχει δικαίωμα. Ο ίδιος ο Ηγούμενος, μιλώντας στα “AI.N.” δήλωσε ότι έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο. «Σταματήστε επιτέλους να ασχολείστε με αυτήν την υπόθεση», μας είπε όταν τον καλέσαμε στο τηλέφωνο, ζητώντας πληροφορίες για τις από εδώ και στο εξής ενέργειές του. «Αρκετή ζημιά έχετε κάνει. Προσεύχομαι ο Θεός να σας ελεήσει».

Πόρισμα βαρύνουσας σημασίας
Για την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών επί της προσφυγής του ηγουμένου φαίνεται πως βάρυνε η έκθεση - κόλαφος του Υπουργείου Υγείας ως προς τις συνθήκες φιλοξενίας των γερόντων στο γηροκομείο του μοναστηριού. Την αυτοψία, αλλά και τη σύνταξη του πορίσματος υπενθυμίζουμε ότι έκανε ο Λέσβιος στην καταγωγή Επιθεωρητής Υγείας κ. Κυριακίδης, οποίος είχε μεταβεί στο νησί μας από την Αθήνα. Στο πόρισμα καταγράφονταν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβίωναν οι ανήμποροι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο μέσα στη Μονή Λειμώνος.
Σύμφωνα με το πόρισμα «στο ίδρυμα δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές για τις κτιριακές και τεχνολογικές εγκαταστάσεις... Διαπιστώνεται ανεπάρκεια στην ύδρευση και την αποχέτευση. Τα λύματα καταλήγουν στο έδαφος, όπου βοσκούν ζώα...».

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων κάποιων εκ των γερόντων που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο γηροκομείο της Μονής, το πόρισμα της Επιτροπής Υγείας είναι πραγματικός “καταπέλτης” αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η είσπραξη εισφορών από τους συγγενείς των περιθαλπομένων και η είσπραξη των συντάξεών τους αντίκειται στους σκοπούς του γηροκομείου Λειμώνος, όπου η περίθαλψη παρέχεται εντελώς δωρεάν στους φτωχούς ηλικιωμένους. Στο γηροκομείο δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του ιατρός που να είναι υπεύθυνος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχουν ιατρικές βεβαιώσεις, ούτε βιβλία που να καταγράφεται η συνταγογράφηση, ακόμα και οι θάνατοι».

Ο Γ. Συνάνης
Σχολιάζοντας στα “AI.N.” τις παραπάνω εξελίξεις ο συνάδελφος Γιάννης Συνάνης (το ρεπορτάζ του οποίου προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση), σημείωσε: «Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την τηλεοπτική μου εκπομπή εκείνη την περίοδο όπως θα θυμάστε, συντάραξαν την κοινή γνώμη της Λέσβου, καθώς έφεραν στο προσκήνιο την αθέατη πλευρά του μοναστηριού. Από κει και πέρα...τα υπόλοιπα είναι θέμα της Δικαιοσύνης, η οποία παρενέβη από την περίοδο εκείνη και μάλιστα άμεσα».
Το γηροκομείο της Μονής Λειμώνος υποτίθεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν φιλοξενεί γέροντες, καθώς τυπικά θεωρείται ότι σφραγίστηκε μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, οι υπεύθυνοι του μοναστηριού εγκατέστησαν βαριά ξύλινη πόρτα, η οποία βρίσκεται μόνιμα κλειδωμένη χωρίζοντας το μοναστήρι από το γηροκομείο, το οποίο δεν μπορούν να επισκεφθούν πλέον πολίτες.

Και είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς αυτή η πόρτα συνεχίζει ακόμα να βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη την ώρα που υποτίθεται ότι το γηροκομείο δεν λειτουργεί.

από "Αιολικά Νεά"


Δεν υπάρχουν σχόλια: