27 Ιουλ 2011

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ...

Διαβάστε το παρακάτω και δεν μπορεί κάτι / κάποιους θα σας θυμίσει από τον τόπο μας που με τόση μαεστρία επιζητούν ... το καλό μας και αναλόγως ενεργούν.


Πριν χρόνια οι κάτοικοι του Βούρκου κατέβαιναν στο χωριό μας (σ.σ. Βατερά) με τα γαϊδούρια για ψώνια. Είχαν μάλιστα προτίμηση σε συγκεκριμένο παντοπωλείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης (Γιάννης Γεωργέλλης) ήταν θυμόσοφος και εξαιρετικά ετοιμόλογος. Όποιος βουρτσιανός κατέβαινε είχε βέβαια να εξυπηρετήσει και παραγγελίες των συγχωριανών του.

Πάει λοιπόν ο βουρτσιανός πελάτης στο μαγαζί και μεταξύ άλλων λέει "μου είπαν να μου δώσεις δυο κιλά κουκιά αλλά να είναι ανεμωτίσια (από την Ανεμώτια)".
Εντάξει του λέει ο μπαρμπα Γιάννης, ο οποίος είχε βέβαια ένα μονάχα σακί με κουκιά.
Τα πήρε ο πελάτης και έφυγε. Φτάνοντας προς τον Άγιο Κωνσταντίνο θυμήθηκε ότι του είχαν πει τα κουκιά να είναι "Παρατσλιουτίσια" (απ τα Παράκοιλα).
Γυρίζει πίσω και λέει στον μπαρμπα Γιάννη "Λάθος έκανα, τα κουκιά να είναι Παρατσλιουτίσια."

Η άμεση απάντηση του μπαρμπα Γιάννη: "Αμ εγώ να δεις, που μόλις έφυγες το συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος και βγήκα να σε φωνάξω αλλά είχες στρίψει πια. Δεν έχου άλλα παρά μονάχα παρατσλιουτίσα, άμα τα θέλεις"



Το ανέκδοτο το βρήκαμε στο vatera.gr

16 Ιουλ 2011

Ολόκληρο ταξίδι για να πληρώσουν;

Αντιδρούν οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου στην κατάργηση των εισπρακτόρων για την πληρωμή λογαριασμών νερού

Αναστάτωση προκαλεί τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της δυτικής Λέσβου η κατάργηση των τοπικών εισπρακτόρων εν όψει της ανάληψης από τη νέα εταιρεία ΔΕΥΑΛ της διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το νησί. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, πάντως, μιλώντας στο «Ε» δεσμεύθηκε ότι δε θα αφήσει ακάλυπτα τα χωριά στο θέμα της είσπραξης λογαριασμών.

«Μέχρι και... επί “Καποδίστρια”, κάθε δύο ή τρεις ή τέσσερις εβδομάδες ερχόταν ο εισπράκτορας του δήμου και εισέπραττε τους λογαριασμούς, από νερά και αποχέτευση, μέχρι ενοίκια βοσκοτόπων και δικαιώματα τάφων! Τώρα, αυτός ο εισπράκτορας σταματάει να έρχεται και θα πρέπει οι κάτοικοι του Σιγρίου, νέοι και γέροι, να παίρνουν το λεωφορείο Δευτέρα ή Πέμπτη (γιατί μόνο Δευτέρα και Πέμπτη έχει λεωφορείο από Σίγρι), να πηγαίνουν στην Καλλονή, να πληρώνουν το νερό τους!», λέει μιλώντας στο «Ε» ο Αντώνης Χιώτης, κάτοικος Σιγρίου.

Ανάλογο πρόβλημα, βεβαίως, αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Μεσοτόπου και άλλων απομακρυσμένων περιοχών του νησιού, που βλέπουν ότι θα χρειάζεται να κάνουν ένα ολόκληρο ταξίδι για να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού τους. Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμούς αν δεν μπορούν να τους πληρώνουν στο χωριό τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστικά, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, που μας κοινοποιεί το «ειδοποιητήριο» που έλαβε για το προηγούμενο εξάμηνο. «Διερευνήστε και εσείς για ποιο λόγο εμφανίζει αυτή την εικόνα μπακάλικου ο Δήμος», λέει, σημειώνοντας ότι «αυτοί οι “λογαριασμοί” πρέπει να πληρωθούν είτε στην Ερεσό (που δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία και μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι το αυτοκίνητο ή το ταξί για τα γεροντάκια) είτε στην Καλλονή 35 χιλιόμετρα μακριά.»

«Αν ο Δήμος ήθελε να καταργήσει τους εισπράκτορες, ας έκανε ό,τι γίνεται με τους άλλους λογαριασμούς, που μπορούν να πληρωθούν στα πρακτορεία των ΕΛΤΑ - άρα σχεδόν παντού», σχολιάζει ο κ. Χιώτης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους εισπράκτορες ή τα γραφεία είσπραξης σε κάθε περιοχή. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αμέσως μόλις υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και αναλάβουμε και επίσημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση στο νησί», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΜ εγκρίθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και χθες επρόκειτο να συζητηθεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Θεωρείται ότι είναι ζήτημα ημερών πλέον μέχρι να γίνει η υπογραφή της σύμβασης και να δρομολογηθεί η επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

πηγή: empros.net

3 Ιουλ 2011

Ψήφισμα των αντιπροσώπων του 23ου Συνεδρίου της ΟΛΣΑ

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Συλλόγου των Αντισσαίων στην Αθήνα το 23ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΛΣΑ.

Πήρε μέρος ικανοποιητικός αριθμός αντιπροσώπων και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τη δράση της ΟΛΣΑ και των Συλλόγων αλλά και για τα προβλήματα που απασχολούν τη Λέσβο και τους κατοίκους της.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 συγκροτήθηκε σε σώμα το εκλεγμένο απο τις αρχαιρεσίες του 23ου Συνεδρίου της ΟΛΣΑ νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με την παρακάτω σύνθεση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χριστόδουλος Τσακιρέλλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτα Πλωμαρίτου
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιάννης Μαντάς
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ιωάννα Δούκα
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πελαγία Αδαλή-Βουλγαρέλλη
ΤΑΜΙΑΣ: Δημήτρης Γαβρέλας
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: Μαρία Παπουτσή
ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Γιώργος Ευαγγέλου
ΕΦΟΡΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ: Μανώλης Παπουτσής
ΜΕΛΗ: Λευτέρης Ζυμπουνούμης, Μερόπη Παλαιολόγου, Νίκος Παπαϊωάννου, Φώτης Παπαστσίκης, Τάκης Σωτηρχέλλης, Παντελής Χάρος

Το νέο Δ.Σ. θα πλαισιώσουν επιτροπές με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Εγκρίθηκε, τέλος, ομόφωνα το ψήφισμα το οποίο επισυνάπτουμε.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Των αντιπροσώπων του 23ου Τακτικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΛΣΑ

Εμείς οι Λέσβιοι της Αττικής, που μαζευτήκαμε σήμερα Κυριακή 29 Μαΐου 2011, στα γραφεία του Συλλόγου Αντισσαίων, Μοσχοπούλου 7-9 στην Αθήνα, συζητήσαμε για τα προβλήματα που απασχολούν τη Λέσβο και τους κατοίκους της και αποφασίσαμε τα παρακάτω:

* Διαφαίνεται ότι με τον ένα δήμο για ολόκληρη τη Λέσβο, όπως αυτός προέκυψε με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», εγείρεται σοβαρό ζήτημα λειτουργικότητας με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων όλου του νησιού. Επιμένουμε στην λειτουργία περισσότερων Δήμων και δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε με τους ντόπιους κατοίκους και τους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή.

* Πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικά των δύο κόλπων Καλλονής – Γέρας, αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης θα πρέπει να παρέμβουμε και για τη ρύπανση του ποταμού Βούλγαρη από τα τυροκομεία αλλά και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο.

* Απαιτούμε από την πολιτεία να πάρει μέτρα για τα παρακάτω θέματα, τα οποία θεωρούμε ζωτικής σημασίας για το νησί μας:

Στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και της τιμής του λαδιού και του γάλακτος.
Πρόνοια για την καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει κυρίως τη νεολαία.
• Τακτικές ασφαλείς και φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες.
• Αξιοποίηση του λιμανιού του Σιγρίου.
Αναβάθμιση των κύριων οδικών αξόνων της Λέσβου. Χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις που έχουν προκύψει σε έργα – χρόνια αιτήματα του λεσβιακού λαού.
• Λύση του χρονίζοντος ενεργειακού προβλήματος του νησιού με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, όλων των μορφών ΑΠΕ και σύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας. Οι συγχωνεύσεις σε αυτούς τους τομείς να λαμβάνουν υπόψη το ιδιαίτερο χωροταξικό περιβάλλον του νησιού.
• Ίδρυση της σχολής Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα.
Κατασκευή και βελτίωση υπαρχόντων έργων υποδομής όπως αγροτικοί δρόμοι, περιφερειακά λιμάνια, λιμνοδεξαμενές – φράγματα κλπ.
• Προώθηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πολιτισμό μας όπως:
1. Συντήρηση – προστασία και επαναλειτουργία των μουσείων «ΤΕΡΙΑΝΤ» και «ΘΕΟΦΙΛΟΥ» καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους
2. Επιστροφή συλλογής «ΚΟΥΤΛΙΔΗ» και τοιχογραφιών σπιτιού «ΜΑΡΙΓΩΣ ΖΟΛΚΟΥ»
3. Λειτουργία Μουσείου ΕΡΕΣΟΥ , ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης κλπ
4. Προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους αρμόδιους φορείς και να δημοσιευτεί στον Λεσβιακό Τύπο και τα έντυπα των Λεσβιακών Συλλόγων.

 
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ