16 Ιουλ 2011

Ολόκληρο ταξίδι για να πληρώσουν;

Αντιδρούν οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου στην κατάργηση των εισπρακτόρων για την πληρωμή λογαριασμών νερού

Αναστάτωση προκαλεί τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της δυτικής Λέσβου η κατάργηση των τοπικών εισπρακτόρων εν όψει της ανάληψης από τη νέα εταιρεία ΔΕΥΑΛ της διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το νησί. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, πάντως, μιλώντας στο «Ε» δεσμεύθηκε ότι δε θα αφήσει ακάλυπτα τα χωριά στο θέμα της είσπραξης λογαριασμών.

«Μέχρι και... επί “Καποδίστρια”, κάθε δύο ή τρεις ή τέσσερις εβδομάδες ερχόταν ο εισπράκτορας του δήμου και εισέπραττε τους λογαριασμούς, από νερά και αποχέτευση, μέχρι ενοίκια βοσκοτόπων και δικαιώματα τάφων! Τώρα, αυτός ο εισπράκτορας σταματάει να έρχεται και θα πρέπει οι κάτοικοι του Σιγρίου, νέοι και γέροι, να παίρνουν το λεωφορείο Δευτέρα ή Πέμπτη (γιατί μόνο Δευτέρα και Πέμπτη έχει λεωφορείο από Σίγρι), να πηγαίνουν στην Καλλονή, να πληρώνουν το νερό τους!», λέει μιλώντας στο «Ε» ο Αντώνης Χιώτης, κάτοικος Σιγρίου.

Ανάλογο πρόβλημα, βεβαίως, αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Μεσοτόπου και άλλων απομακρυσμένων περιοχών του νησιού, που βλέπουν ότι θα χρειάζεται να κάνουν ένα ολόκληρο ταξίδι για να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού τους. Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμούς αν δεν μπορούν να τους πληρώνουν στο χωριό τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστικά, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, που μας κοινοποιεί το «ειδοποιητήριο» που έλαβε για το προηγούμενο εξάμηνο. «Διερευνήστε και εσείς για ποιο λόγο εμφανίζει αυτή την εικόνα μπακάλικου ο Δήμος», λέει, σημειώνοντας ότι «αυτοί οι “λογαριασμοί” πρέπει να πληρωθούν είτε στην Ερεσό (που δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία και μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι το αυτοκίνητο ή το ταξί για τα γεροντάκια) είτε στην Καλλονή 35 χιλιόμετρα μακριά.»

«Αν ο Δήμος ήθελε να καταργήσει τους εισπράκτορες, ας έκανε ό,τι γίνεται με τους άλλους λογαριασμούς, που μπορούν να πληρωθούν στα πρακτορεία των ΕΛΤΑ - άρα σχεδόν παντού», σχολιάζει ο κ. Χιώτης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους εισπράκτορες ή τα γραφεία είσπραξης σε κάθε περιοχή. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αμέσως μόλις υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και αναλάβουμε και επίσημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση στο νησί», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΜ εγκρίθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και χθες επρόκειτο να συζητηθεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Θεωρείται ότι είναι ζήτημα ημερών πλέον μέχρι να γίνει η υπογραφή της σύμβασης και να δρομολογηθεί η επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

πηγή: empros.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: