12 Ιαν 2012

Κυκλοφόρησε ο Β΄ Τόμος του Παναγιώτη Κουτσκουδή για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Εκδόθηκε από τη «Δ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ» ο δεύτερος τόμος του δίτομου έργου του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή «Το αγιασώτικο καρναβάλι. Οι ρίζες του και η πορεία του στο διάβα του χρόνου», το οποίο αποτελεί έκδοση του Πνευματικού Κέντρου «Αναγνωστήριο Αγιάσου Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Στις 816 σελίδες του δεύτερου αυτού τόμου (τόσες και του πρώτου) αποθησαυρίζεται ένα πλουσιότατο αρχειακό υλικό, που δομείται στα παρακάτω μέρη:

Μέρος 8ο: Το καρναβάλι υπό την αιγίδα του «Σάτυρου» (1985 και εντεύθεν). Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των καρναβαλικών συγκροτημάτων που εμφανίστηκαν από το 1985 μέχρι και το 2011.

Μέρος 9ο: Πτυχές του αγιασώτικου καρναβαλιού, με τα εξής επιμέρους ενδιαφέροντα κεφάλαια: Η γλώσσα στο αγιασώτικο καρναβάλι. Η κοινωνικο-ταξική διάρθρωση της αγιασώτικης κοινωνίας. Κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις στο αγιασώτικο καρναβάλι. Τα δίσεκτα χρόνια (Ο θάνατος της κλειστής αγροτικής κοινότητας. Η εξέλιξη της τηλεπικοινωνίας. Η πρώτη διαχωριστική γραμμή. Η χιονοστιβάδα των παγκόσμιων και εθνικών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων. Φυγή προς τα… εμπρός.). Η θεματολογία του καρνάβαλου. Η προετοιμασία. Η σάτιρα της εικόνας. Η γυναικεία συμμετοχή. Ο σύγχρονος αντικαρνάβαλος. Ο Βάλειος διαγωνισμός. Οι χορηγοί του αγιασώτικου καρναβαλιού. Το αγιασώτικο καρναβάλι απέναντι στους κατεστημένους θεσμούς (Κράτος, Εκκλησία, Δικαιοσύνη). Το μαθητικό καρναβάλι. Οι σχέσεις του αγιασώτικου καρναβαλιού με τη διονυσιακή λατρεία και το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Καταγραφή καρναβαλικών συγκροτημάτων. Το αγιασώτικο καρναβάλι εκτός των τειχών. Η παράδοση συνεχίζεται… Το αγιασώτικο καρναβάλι στον 21ο αιώνα. Καρναβάλι: Μια διαρκής επανάσταση ή επανάσταση μέσα στην επανάσταση.

Μέρος 10ο: Μορφές Λαϊκών Δημιουργών. Σα μνημόσυνο στους «πλουμιστάδες της ζωής μας» (όπως τους χαρακτήριζε ο Στρατής Π. Αναστασέλης) παρατίθενται βιογραφικά σημειώματα σαράντα λαϊκών δημιουργών που έχουν φύγει πια από τη ζωή και πρωταγωνίστησαν στο αγιασώτικο καρναβάλι από την προπολεμική περίοδο μέχρι πρόσφατα.

Ακολουθούν πίνακες, παράρτημα φωτογραφιών, γλωσσάρι, πηγές, ευχαριστίες, διορθώσεις Α΄ τόμου, περιεχόμενα.

πηγή: mytiliniadialektos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: