Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό τριακοσίων περίπου μόνιμων κατοίκων. Η ζωή του ενός έχει αντίκτυπο στην ζωή του άλλου ακόμα και αν πολλές φορές κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε ή προσπαθούμε να μην δείξουμε ότι επηρεαζόμαστε. Κάθε τόσο μεμονωμένα οι κάτοικοι καλούνται εκβιαστικά να πληρώσουν χαράτσια εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί καλυτερεύοντας την ζωή τους, αν υπήρχε κοινός συντονισμός, μια κοινή προσπάθεια που θα εξέφραζε τα αντικειμενικά συμφέροντα αυτών που θίγονται.
Είναι πολύ απλό, μα συνάμα είναι και πολύ δύσκολο να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα χώρο και να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που μας αφοράνε όλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και ακατόρθωτο.
Τις τελευταίες μέρες, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου και με αφορμή την ανησυχία των κατοίκων της Ανεμώτιας για τα απανωτά άδικα χαράτσια που τους κατακλύζουν, γίνονται συντονισμένες ενέργειες για κοινό κάλεσμα από όλους τους μαζικούς φορείς του χωριού μας σε μια πλατιά ανοιχτή συζήτηση-πρόταση για τους τρόπους πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι σε μια καθορισμένη ημερομηνία, όπως έχει ξεκινήσει και αναπτύσσεται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με πρωτοβουλία πολιτών μέσα από την οργανωμένη δράση αντιπροσωπευτικών φορέων. Στο νησί μας σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται Λαϊκές Επιτροπές χωριών, σωματεία και σύλλογοι κάτω από τον κοινό συντονισμό του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.
Οι Λαϊκές Συνελεύσεις με αφορμή την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών μπορούν να καθιερωθούν και να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις αποφάσεις και την θέληση των κατοίκων που τις συγκροτούν. Μπορούν να αναδείξουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες να ανοίξουν διάλογο σε αυτά, να εναποθέσουν στην κρίση του καθενός την σημασία ή την αξία τους και να πιέσουν για λύσεις προς όφελος τους που για να υλοποιηθούν πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή και δράση.
Λίγη ή και καθόλου σημασία έχει η ονομασία που θα τους δώσουμε. Για παράδειγμα μπορεί να τις αποκαλέσουμε «Λαϊκές Συνελεύσεις», «Γενικές Συνελεύσεις», «Συντονιστικό κατοίκων» κ.ο.κ. Το ουσιαστικό είναι σε πρώτο βαθμό να πειστεί κάθε κάτοικος για την χρησιμότητα και την ύπαρξη τους, να παραβρεθεί σε αυτές, να εκφράσει αβίαστα την γνώμη, την άποψη και τις προτάσεις του αν έχει και σε δεύτερο βαθμό να αγωνιστεί συντονισμένα με άλλους φορείς που έχουν τους ίδιους στόχους και σκοπούς.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να μην επιχειρηθεί κατάχρηση της ιδιότητας του «δημόσιου φορέα» από κανέναν ομιλητή στο χρόνο που θα του «δοθεί ο λόγος», κατά συνέπεια κάθε ομιλητής πρέπει να είναι ισότιμος ως προς τον χρόνο. Ο χρόνος θα πρέπει να καταμεριστεί ισάξια για όλους με βάση τον αριθμό των ομιλητών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προς συζήτηση θέματα.
Από την όποια Επιτροπή μπορεί να προκύψει, πρέπει να επιχειρηθεί να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι για να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη και καλύτερη αντιπροσώπευση. Να μην διστάσει, να διαδώσει αλλά και να δεσμευτεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις ή τα ψηφίσματα της Συνέλευσης. Να συγκροτειθεί και να παραμείνει για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή προκύπτουν.
Ίσως όλη αυτή η κίνηση να γίνεται κάπως βιαστικά και αντιμετωπίζουμε ορισμένα οργανωτικά λάθη, όταν έχουμε όμως να κάνουμε με ζητήματα όπως διακοπή στην παροχή ρεύματος σε συγχωριανούς μας, αδυναμία πληρωμής διάφορων χαρατσιών δεν πρέπει να μετατοπίζουμε το πεδίο της δράσης μας στο μακρινό μέλλον πρέπει όλοι να δείξουμε τώρα αλληλεγγύη, να συντονιστούμε όσο ποιο άμεσα γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να παλέψουμε, να κάνουμε την αρχή ακόμα κι αν είμαστε λίγοι…
του Σταύρου Μαντατή
Γενικού Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας (www.asanemotias.wordpress.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου