Τρία νέα ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή μεταξύ Σκουτάρου, Φίλιας και Ανεμότιας, στη βορειοδυτική Λέσβο, διερευνά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου.
Ήδη έχουν γίνει αιμοληψίες και έχουν σταλεί τα δείγματα για εργαστηριακή εξέταση. Πιθανότατα, και σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της νόσου.

Τα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν πολύ κοντά στο κοπάδι από το οποίο προήλθε το αρχικά επιβεβαιωμένο κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού στην Τζιχράντα.
Όλα δείχνουν ότι η νόσος εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό στην περιοχή της βορειοδυτικής Λέσβου, γι’ αυτό θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να ξεκινήσουν άμεσα τους ψεκασμούς των ζώων με εντομοαπωθητικά, αφού ουσιαστικά είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να μειώσουν τις πιθανότητες προσβολής των κοπαδιών τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές τις μέρες πρόκειται να θανατωθούν τα πρώτα 40 άρρωστα πρόβατα.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των ζώων που πρόκειται να θανατωθούν, ωστόσο δήλωσε πως συγκροτείται επιτροπή εκτίμησης της εν ζωή αξίας των ζώων που πρόκειται να θανατωθούν.
Πέρα όμως από τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής, είναι άμεση ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και η περιφερειακή αρχή να προχωρήσουν τάχιστα στις ενέργειες που απαιτούνται για να βρεθούν τα κονδύλια για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.
Επίσης είναι απαραίτητο να γίνει πρόβλεψη για την αποζημίωση σημαντικού αριθμού ζώων, καθώς όλα δείχνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξάπλωση της νόσου και τα ζώα που θα θανατωθούν, θα είναι πολλά.

Από πού ήρθε;
Ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, τη Δευτέρα επισκέφθηκε το κοπάδι όπου σημειώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο. Σε δηλώσεις του στο «Ε», αναφέρει πως δεν είναι βαριά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα που νοσούν. Επίσης είναι θετικό ότι η νόσος παρουσιάζει σχετικά χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Τα νοσούντα ζώα που επιβιώνουν, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση 10 ημέρες από τη στιγμή που η νόσος θα κάνει το κύκλο της.
Επίσης ο κ. Τσακίρης αναφέρει ότι ο ιός του καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε στη Λέσβο, είναι ο ορότυπος 4. Δηλαδή είναι ίδιος με τον ορότυπο του ιού που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Η ταυτοποίηση του ορότυπου του ιού φουντώνει τα σενάρια πως η νόσος μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για μια αβάσιμη φημολογία, όμως, καθώς τα πρώτα κρούσματα της νόσου στη Λέσβο εμφανίστηκαν τρεις μήνες μετά από την εξάπλωση της νόσου σε όλη τη χώρα. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί, είναι πως η νόσος μεταφέρθηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα στη Λέσβο, και όχι το αντίστροφο.