29 Νοε 2009

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ

Σας παραθέτουμε το σχόλιο που άφησαν στο blog μας οι νέοι του χωριού:

" Συμφωνούμε και εμείς με τα παραπάνω!

Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και πιστεύουμε πως η κατάσταση του όλο και χειροτερεύει. Το πιο σημαντικό πρόβλημα πιστεύουμε πως είναι η μετακίνηση με τα λεωφορεία, καθώς πολλές φορές αφήνουν τους επιβάτες και τους μαθητές στην διασταύρωση διότι δεν μπορούν να γυρίσουν μέσα στο χωριό. Ακόμη, πιστεύουμε ότι πρέπει να διευθετηθεί σύντομα το γεγονός ότι στο χωριό δεν υπάρχει ιερέας. Ένα τελευταίο ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι η διατήρηση των μοναδικών εθίμων που έχει το χωριό μας, καθώς χάνονται από γενιά σε γενιά.

Εμείς ως νέοι του χωριού κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα. Όλοι όμως οι παράγοντες που συντελούν τη δημοτική αρχή είναι αμέτοχοι, γι΄ αυτό προτείνουμε την διοργάνωση εκδηλώσεων με θέματα σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν στο χωριό έτσι ώστε όλοι να ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και να λαμβάνουν μαζικά, μέτρα. Ενώ παράλληλα προτείνουμε την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στο δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο θα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού! "

Οι Νέοι της Ανεμώτιας !!! 15/11/2009 4:32 μμ

Η ανωτέρω επιστολή των νέων του χωριού μας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους...

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Καμμιά μέριμνα
Το μεγάλο λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν μπορεί να στρίψει στην Ανεμώτια. Κι όσο δεν μπορεί να κάνει αναστροφή το λεωφορείο, όσο δε δημιουργείται απ’ το δήμο Καλλονής η αναγκαία διαπλάτυνση για να στρίβει και το μεγάλο λεωφορείο, τόσο η ταλαιπωρία των μαθητών κι όλων όσοι χρησιμοποιούν συγκοινωνίες, θα καραδοκεί.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ένας μαθητής γυμνασίου, τέσσερις μαθητές λυκείου και μία εκπαιδευτικός, με προορισμό την Ανεμώτια, κατέβηκαν στη διασταύρωση και δε βρήκαν όπως συνήθως το μικρό «σχολικό» λεωφορείο που θα τους πήγαινε μέχρι το χωριό. Υπήρξε βλάβη στο μικρό όχημα κι ενώ το μεγάλο στο οποίο επέβαιναν συνέχισε το δρομολόγιο απ’ την Καλλονή στην Ερεσό, οι έξι επιβάτες του αναγκαστικά προχώρησαν - πάνω από ένα χιλιόμετρο - για να φτάσουν στα σπίτιά τους. Αν έβρεχε ή μεταξύ τους υπήρχε κάποιος ηλικιωμένος που δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν το ήξερε το ΚΤΕΛ, που δεν πήρε καμμία μέριμνα ώστε να φτάσουν οι επιβάτες του στον προορισμό τους όπως όφειλε.

Αλήθεια, αν η νομαρχία για παράδειγμα αρχίσει και «αφαιρεί» απ’ ό,τι πληρώνει για τη μεταφορά των μαθητών κάθε φορά που καταγράφονται ανάλογα περιστατικά, θα σκεφτεί κανείς να δει με περισσότερη σοβαρότητα το θέμα της εξυπηρέτησης των επιβατών;

ΜΑΡ.ΠΛ., εφημ. "Εμπρός", 14/11/2009


ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΕΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ "ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ" ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ- «Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ»
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 21:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

www.mesotopites.gr


ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ

Θα γίνει «της κακομοίρας» στη Μυτιλήνη…!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο Μεσότοπο (4 Αυγούστου και 6 Νοεμβρίου 2009) το θεατρικό έργο «Της Κακομοίρας», η θεατρική ομάδα του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», αποφάσισε να παρουσιάσει τη πολύ γνωστή και διαχρονική κωμωδία των αδερφών Γιαννακόπουλων και στο θεατρόφιλο κοινό της Μυτιλήνης.

Σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης (Διεύθυνση Πολιτισμού) θα παρουσιαστεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης προσέλευσης των κατοίκων της πρωτεύουσας και του νησιού.

Το έργο θα παρουσιαστεί για τελευταία φορά στο νησί και αξίζει πραγματικά τον κόπο να δούμε αυτή την ερασιτεχνική αλλά σπουδαία δουλειά των νέων παιδιών του Μεσοτόπου.



28 Νοε 2009

ANEMOTIA S.O.S. : Οι πρώτες υπογραφές !!!

Οι πρώτοι πενήντα σχεδόν συμπληρώθηκαν !!!

Ευχαριστούμε όσους έχουν ήδη υπογράψει την ΕΠΙΣΤΟΛΗ και περιμένουμε και άλλους συγχωριανούς μας να "δηλώσουν παρών"



Όσο περισσότεροι υπογράψουν αυτή την επιστολή τόσο το καλύτερο. Πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί, διαβάστε την επιστολή και πείτε και εσείς όχι στο μαρασμό και την εγκατάλειψη του χωριού μας.

http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/11/sos_14.html



14 Νοε 2009

ΑΝΕΜΟΤΙΑ SOS: Ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους φορείς

Λάβαμε την πρωτοβουλία να συντάξουμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους φορείς (Νομαρχία, Δήμο Καλλονής και Μητρόπολη Μηθύμνης) προκειμένου να "χτυπήσουμε" καμπανάκι μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη εγκατάλειψη του όμορφου χωριού μας και των κατοίκων του. Επιθυμία μας, να διαβαστεί από όσο γίνεται περισσότερους συγχωριανούς μας και να υπογραφεί από όλους μας.


ΑΝΕΜΟΤΙΑ S.O.S



Μυτιλήνη, 14/11/2009

ΠΡΟΣ:
κ. ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΕΣΒΟΥ
κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Σεβασμιότατο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜHΘYΜΝΗΣ

KOIN: Εφημ.: Αιολικά Νέα, Δημοκράτης,
Δημοκράτης Μυτιλήνης, Εμπρός, Νέο Εμπρός

Θέμα: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ανεμότιας

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα σημάδια εγκατάλειψης της Ανεμότιας με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο έντονα. Το ότι έχει γίνει δημοτικό διαμέρισμα στον ενοποιημένο Δήμο Καλλονής δε σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψουμε την ύπαρξη του χωριού από το χάρτη. Στο χωριό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, μένουν μόνιμα 534 κάτοικοι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωσή τους. Η αγάπη μας για το χωριό και τους ανθρώπους του, μας οδήγησε να συντάξουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αρχικά θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους κ.κ. Νομάρχη Λέσβου και Δήμαρχο Καλλονής.

1) Δεν έχει γίνει κανένας απολύτως καθαρισμός των χειμάρρων που διασχίζουν το χωριό. Στο ενδεχόμενο μιας έντονης βροχόπτωσης ο κίνδυνος να προκληθούν καταστροφές ή ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι υψηλός. Σίγουρα θα συμφωνείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία γι΄ αυτό λοιπόν, πριν να είναι πολύ αργά, θα σας παρακαλούσαμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
2) Η δεύτερη είσοδος του χωριού έχει μετατραπεί σε χωματερή. Στο χώρο του ελαιοτριβείου τα σκουπίδια είναι βουνό με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Στο τελείωμα ενός από τα πιο όμορφα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού, ο επισκέπτης αντικρίζει αυτή την καθόλου κολακευτική εικόνα για το χωριό αλλά και για το νησί μας γενικότερα. Χαρακτηριστική είναι η φθινοπωρινή επίσκεψη ενός γκρουπ γερμανών τουριστών που ανηφορίζοντας το μονοπάτι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους σωρούς των σκουπιδιών σχολιάζοντας ανάλογα την εικόνα αυτή. Αναρωτιόμαστε ποιος έχει την ευθύνη για τη καθαριότητα και τη δημόσια υγεία;
3) Το δημοτικό σχολείο έκλεισε. Όμως το σχολείο αυτό αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της τέχνης των παππούδων μας, των ξακουστών σε όλο το νησί αλλά και την Μικρά Ασία πετράδων και άλλων μαστόρων. Ζητούμε λοιπόν αντί να αφήσετε το κτήριο του δημοτικού σχολείου να φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου να ξεκινήσει η αποκατάστασή του.
4) Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού τα οποία είναι δουλεμένα και φτιαγμένα με τόσο μεράκι που έχουν αντέξει στο χρόνο όμως κινδυνεύουν να καταστραφούν από τη σημερινή μας αδιαφορία.
5) Ένα πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια (το καλοκαίρι λάβατε κείμενο με 150 υπογραφές) προκειμένου να γίνει εγκατάσταση αναμεταδότη τηλεόρασης. Προς μεγάλη μας λύπη, καμιά λύση δεν έχει δοθεί έως τώρα στο θέμα αυτό, όπως και καμία απάντηση άλλωστε.
6) Συγκοινωνία. Εδώ και λίγο καιρό αποτελεί νέα «μόδα», όταν υπάρχει 1 ή 2 επιβάτες το λεωφορείο να τους αφήνει στη διασταύρωση 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Άραγε ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να ταλαιπωρούν αυτούς τους ανθρώπους; Κατά την άποψή μας, οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες της Ανεμότιας αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά.
7) Η Ανεμότια συγκαταλέγονταν στις πιο παραγωγικές περιοχές λαδιού και γαλακτοκομικών προϊόντων του νησιού. Όμως το ελαιοτριβείο και το τυροκομείο του χωριού έχουν παύσει να λειτουργούν. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν ενδιαφέρθηκε κανένας αρμόδιος για ποιο λόγο δεν λειτουργεί. Ίσως δε, θα μπορούσαν να προσφέρουν και δουλειά στους λίγους εναπομείναντες νέους του χωριού πέρα από το γεγονός ότι θα διευκολύνονταν και οι ίδιοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι του χωριού.

Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομο
Σεβασμιότατε,

1) Εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει ιερέας στο χωριό. Θα σας παρακαλούσαμε να δώσετε άμεσα λύση στο θέμα αυτό (για πρώτη φορά το χωριό έχει τρεις εν ενεργεία ιερείς που δυστυχώς λειτουργούν σε άλλες ενορίες). Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι δικοί μας άνθρωποι αυτές τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ακούσουν τις καμπάνες και πάλι χαρμόσυνα.
2) Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε τη παρέμβαση σας για την ανάδειξη και συντήρηση του ιερού ναού Αγ. Γεώργιου, ενός μνημείου του 17ου αι. (
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1669)
3) Όπως και τη συντήρηση των βυζαντινών εικόνων του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αλλά και τη συντήρηση του ναού από τις φθορές του χρόνου.

Ελπίζουμε να ακουστεί προς όλους τους ιθύνοντες η ανησυχία μας για την εγκατάλειψη του χωριού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ληφθούν τόσο από τον Δήμο Καλλονής όσο και από την Μητρόπολη Μηθύμνης όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λήξει αυτή η αρνητική κατάσταση για τους κατοίκους της Ανεμότιας άμεσα.



Με εκτίμηση,
Επιτροπή δημοτών Δ.Δ. Ανεμότιας





Κάνε κλίκ στον σύνδεσμο: http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/11/sos_14.html  και υπέγραψε και εσύ την επιστολή (γράφοντας το ονομ/μο σου). Ας κάνουμε το πρώτο βήμα για να ακουστεί η φωνή μας.
Θερμή Παράκληση: Διαδώστε την ανωτέρω επιστολή σε όσο το δυνατόν περισσότερους συντοπίτες μας.

Ελευθέρια 2009

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, Αδελφότητες και Συλλόγους, διοργανώνει, για την επέτειο της απελευθέρωσης του Νησιού μας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τον τουρκικό ζυγό, τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009, το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
· 10.15πμ Δοξολογία στο παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Μητρόπολης Αθηνών, Άγιο Ελευθέριο.
· 11.00πμ Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
· 11.30πμ Εκδήλωση στο Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Σύνταγμα) με τίτλο: «Δρόμοι της τέχνης: Θεόφιλος και Τεριάντ»


Στόχος της εκδήλωσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό όχι μόνο το έργο και την προσφορά δύο πολύ σημαντικών μορφών της Λέσβου και της Ελλάδας, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και του τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ αλλά κυρίως να βοηθήσει ώστε να γίνει συνείδηση όλων το μέγεθος της προσφοράς του Τεριάντ στη Λέσβο που παραχώρησε σπάνιας αξίας υλικό πίνακες, βιβλία κλπ αλλά και τους οικονομικούς πόρους ώστε η Λέσβο να έχει σήμερα έναν ανεκτίμητο θησαυρό: Τα μουσεία της Βαρειάς. Αυτόν τον θησαυρό θέλουμε να προβάλλουμε ώστε τα μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ να βγούνε από το τέλμα που βρίσκονται σήμερα. Να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό αλλά και την πολιτεία που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού με έργα των δημιουργών, αποσπάσματα από την ταινία του Λ.Παπαστάθη «Θεόφιλος» και από ντοκιμαντέρ σχετικό με τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ που μας παραχωρήθηκαν ευγενικά.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας τα οποία θα αποδοθούν από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο θεόφιλος» και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Θα παίξουν οι: Βαγγέλης Σαραντίδης βιολί, Σπύρος Κονσολάκης κιθάρα, Παναγιώτης Βέργος σαντούρι, Άρης Αντάνης κιθάρα και Λευτέρης Φραγκιουδάκης λαούτο. Κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νέστορα Μάτσα, Βασίλη Πλάτανου, Στρατή Ελευθεριάδη και άλλων θα αποδοθούν από τον Γιάννη Καρανικόλα, την Καίτη Μεσσηνέζη, την Παναγιώτα Πλωμαρίτου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Καλούμε όλους τους Μυτιληνιούς, τους Αιγαιοπελαγίτες, τους φίλους, τους φίλους της τέχνης να βρεθούν κοντά μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ






11 Νοε 2009

Καποδίστριας ΙΙ: Από το Σίγρι ως τη Συκαμνιά…

Βγήκε πάλι από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο «Καποδίστριας» κι έρχεται ορεξάτος να μας ξανασυνενώσει! Φαίνεται πως οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο κι αν αλλάζει ονόματα το υπουργείο, ορέγονται διά των συνενώσεων να αφήσουν το όνομά τους στην Ιστορία. Γι’ αυτό και η Ιστορία γέμισε ονόματα και ημερομηνίες και δυσκολεύει τους μαθητές στις εξετάσεις και τα διαγωνίσματα…
Ωστόσο, η υπόθεση αυτή είναι σοβαρή και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε - όσο κι αν οι λόγω θέσης δήμαρχοι, νομάρχες και σύμβουλοι την αντιμετωπίζουν με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση… Οι συνενώσεις, λοιπόν, είναι πάλι μπροστά στην πόρτα μας, να μας απειλούν με μιαν ακόμη «νέα τάξη πραγμάτων» στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη νομαρχιακή, αλλά και στις Περιφέρειες: Οι υφιστάμενοι Καποδιστριακοί Δήμοι θα συνενωθούν εκ νέου μεταξύ τους σε μεγαλύτερους, πιθανόν οι Νομαρχίες να ενσωματωθούν στις Περιφέρειες που θα λειτουργήσουν ως μεγάλες Νομαρχίες και οι σημερινές Νομαρχίες να λειτουργούν ως Αντινομαρχίες.

Μ’ άλλα λόγια, θα κατεβούμε μερικά ακόμα σκαλιά στην κλίμακα της αποκέντρωσης, στην οποία ήδη βρισκόμαστε χαμηλά. Τα κέντρα εξουσίας απομακρύνονται ακόμη περισσότερο και γίνονται όλο και λιγότερα. Όλο και περισσότεροι πολίτες θα έχουν να συναλλάσσονται με όλο και λιγότερα διοικητικά μέγαρα, όλο και πιο πολλές και ποικίλες φωνές θα έχουν να διεκδικούν από πολυάσχολους επικεφαλής, οι οποίοι ελάχιστη σχέση θα έχουν με το αντικείμενο, με τους διοικούμενους, με τα προβλήματά τους, με τον τόπο τους - αν δεν έχουν μάλιστα αντικρουόμενα συμφέροντα.
Γιατί υπάρχει κι αυτό, όχι πλέον ως πιθανότητα, αλλά ως δεδομένο, εκλεγείς δήμαρχος από ένα χωριό να κατηγορείται από το άλλο χωριό του δήμου του ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ιδιαίτερής του πατρίδας (και οι αιτιάσεις να είναι αληθινές!!!).

Αδυναμία διοίκησης
Οι δήμαρχοι που θα προκύψουν θα έχουν να διοικήσουν χωριά στα οποία θα είναι πάντα τουρίστες. Δε θα τα επισκεφτούν στη διάρκεια της τετραετίας περισσότερες από τέσσερις - πέντε φορές, δε θα ξέρουν κατά πού πέφτει το έργο που πρόκειται να κατασκευάσουν! Δε θα ξέρουν αν υπάρχουν προβλήματα και, βέβαια, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόληψη παρά αντιμετώπιση των προβλημάτων - ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρα…
Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη στους ονομαζόμενους μεγάλους δήμους, όπου οι δήμαρχοι κάνουν συχνότερα εθιμοτυπικές επισκέψεις σε τοπικές πανηγύρεις, γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, στο περιθώριο των οποίων όποιος προλάβει (συνήθως «οι της παρατάξεως») προσεγγίζει την εξουσία για να εκθέσει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για το οποίο δίνεται μια θολή υπόσχεση επίλυσης.

Σε δήμους με πολλά δημοτικά διαμερίσματα οι επισκέψεις εργασίας των επικεφαλής των δήμων σε καθένα από αυτά δεν ξεπερνούν τη μια το δίμηνο - κι όποιος δήμαρχος μπορεί, ας το διαψεύσει! Φανταστείτε τώρα, ένα δήμο ο οποίος, όπως προγραμματίζεται και διαφημίζεται, θα περιλαμβάνει από το Σίγρι ως τη Συκαμνιά, δηλαδή τους σημερινούς δήμους Ερεσού - Αντίσσης, Καλλονής, Πέτρας και Μηθύμνης. Αυτός, θα έχει συνολικά 7+9+5+4=25 δημοτικά διαμερίσματα (πρώην Κοινότητες και Δήμοι) και περισσότερους από 20 οικισμούς όπως η Τζίθρα, ο Γαβαθάς, η Λυγερή, το Πεδινό κι ο Κάμπος, ο Βαφειός, το Πετρί, η Σκάλα Ερεσού και τα Ψήνια, τα Αριανά και τα Παπιανά, το Ρεύμα, το Ταβάρι, ο Χρούσος κι ο Ποδαράς, η Άναξος, η Σκάλα Συκαμνιάς, η Αποθήκα και τα Λεύκα, η Τσιχράντα, το Καλό Λιμάνι κ.λπ., κ.λπ., το καθένα με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του προτεραιότητες που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.

Άρα, με τους καλύτερους υπολογισμούς, αυτός ο δήμαρχος πρέπει να έχει όχι απλώς σιδερένια παπούτσια, αλλά ελικόπτερο για να μπορέσει και μόνο να δει την επικράτειά του, και μνήμη πολλών gigabytes για να θυμάται το τι, το πώς, το γιατί, το πότε και το για ποιους, όσων πρέπει να κάνει. Μ’ άλλα λόγια, μάλλον χρειαζόμαστε το Γιούρι Γκέλερ για δήμαρχο - ένα δήμαρχο που να μπορεί να κάνει θαύματα!!!
Αν και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως το πρόβλημα της αποχέτευσης του τάδε δημότη θα επιλυθεί σύντομα και όχι μετά από δύο μήνες. Γιατί τέτοια προβλήματα δε λύνονται με θαύματα, αλλά με έναν άνθρωπο που ξέρει.

Υποβαθμισμένα Τοπικά Συμβούλια
Σήμερα, τα Τοπικά Συμβούλια θεσμικά είναι υποβαθμισμένα και ουσιαστικά έχουν μηδενιστεί. Τα περισσότερα δε συνεδριάζουν ποτέ. Μόνο οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, αλλά δεν μπορούν να υπογράψουν παρά… το γνήσιον της υπογραφής (!) και όλα επαφίενται στον πατριωτισμό των εμπλεκομένων και την καλή σχέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου εκάστου δημοτικού διαμερίσματος με το δήμαρχο. Αν αυτή η σχέση είναι αρμονική, υπάρχουν σημαντικές ελπίδες. Αν οι σχέσεις είναι διαταραγμένες (λόγω του ότι ο πρόεδρος κατέβηκε με τον αντίπαλο συνδυασμό π.χ.), τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα: ο δίαυλος απ’ το χωριό ως το δημαρχιακό μέγαρο είναι φραγμένος!
Σκεφτείτε, λοιπόν, τώρα, τι θα γίνει αν από τα τέσσερα ή τα εφτά δημοτικά διαμερίσματα φτάσουμε στα 25! «Φούρνος να μην καπνίσει!» και η έκφραση του Χάους θα μπορούσε να αποδώσει ικανοποιητικά την πραγματικότητα που έρχεται.

Ο άγνωστος δήμαρχος
Από την άλλη, ξέρουμε όλοι μας τους χωριανούς μας. Μπορούμε να εκφέρουμε σχεδόν ασφαλή άποψη αν ο τάδε ή ο δείνα είναι ικανός να μας εκπροσωπήσει, αν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει ο τόπος κι αν έχει όραμα και διάθεση να πάει τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.
Πώς, όμως, ένας Σιγριανός να γνωρίζει ότι ο κύριος Χι, και ο κύριος Ψι και ο κύριος Ωμέγα, υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα, είναι ικανοί για τα παραπάνω; Ο κύριος Χι είναι από τα Παράκοιλα, ας πούμε, ο κύριος Ψι από τη Φίλια και ο κύριος Ωμέγα από το Λεπέτυμνο. Ο υπογράφων δε γνωρίζει κανέναν από το Λεπέτυμνο! Κι από τα υπόλοιπα χωριά τού υπό σύστασιν δήμου, όσο απομακρυνόμαστε από την ιδιαίτερη πατρίδα, τόσο οι γνωριμίες ελαττώνονται για να εκμηδενιστούν π.χ. στο Υψηλομέτωπο.

Με ποια κριτήρια, λοιπόν, θα επιλέξει ο δημότης το δήμαρχό του; Θα του αρκέσουν οι καλές συστάσεις του κόμματος που ψηφίζει; Θα τον πείσει ο υποψήφιος για το Τοπικό Συμβούλιο (που κι αυτός ο καημένος, πού να ξέρει τον κ. Χι και Ψι και Ωμέγα;); Θα τον πείσει, μήπως, το πρόγραμμα του συνδυασμού; Ή θα επιλέξουμε αυτόν που έρχεται και τρώει στο δίπλα εστιατόριο του χωριού μας;
Τα ερωτήματα δεν είναι εξωπραγματικά. Ας πούμε πως υποψήφιοι για τον υπερδήμο στον οποίο αναφερόμαστε, είναι και οι τρεις σημερινοί δήμαρχοι - Πέτρας, Καλλονής και Μηθυμναίων -, κύριοι Αλατζάς, Καραντώνης και Φαναραδέλλης. Αν ρωτήσετε το σύνολο των Σιγριανών, δεν τους ξέρουν ούτε κατ’ όνομα πλην ελαχίστων που διαβάζουν τις τοπικές εφημερίδες. Και ουσιαστικά δεν τους γνωρίζει κανένας! Μα κανένας! Πώς, λοιπόν, να τους ψηφίσει; Και γιατί;

Πριν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στις θρυλούμενες νέες συνενώσεις, πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν αυτές τις δυσκολίες και πολλές άλλες που δεν καταγράφονται εδώ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ενισχυθεί η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και να μην προχωρήσουν σε μια περαιτέρω συγκέντρωση εξουσιών. Γιατί τα χωριά θα πάνε ένα ακόμη βήμα πίσω. Κι ίσως αυτό το βήμα προς τα πίσω να είναι καταδικαστικό.

Του A. Χιώτη,δημότη Σιγρίου (πηγή: empros.gr).

9 Νοε 2009

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Πριν από λίγο λάβαμε το παρακάτω mail από έναν συγχωριανό μας. Σας το παραθέτουμε.

Καλημέρα,
Βρίσκομαι για 2ημερο στο χωριό μετά από 1 χρόνο. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί είναι απογοητευτική.
Θα ήθελα να ενώσουμε άπαντες τις δυνάμεις και τη φωνή μας ώστε να αναγκάσουμε κάθε αρχή (Νομάρχη-Δήμαρχο-Πάρεδρο-Μητροπολίτη) ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ των συνθηκών διαβίωσης των δικών μας που μένουν και κρατάνε ζωντανό ακόμα αυτό που λέμε Ανεμότια.
1) Δεν υπάρχει καμιά παρουσία δημοτικής αρχής. Σωρός τα σκουπίδια, ο χώρος του ελαιοτριβείου έχει γίνει χωματερή. Ένα δημοτικό σχολείο όπου οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει καταρέει. Οι χείμαρροι του χωριού δεν έχουν καθαρισθεί (ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί τότε αλίμονο). Η δημόσια συγκοινωνία ανεπαρκής - αναγκάζονται να έρχονται τις περισσότερες φορές με τα πόδια από το Χάρακα.
2) Δεν είναι δυνατόν το χωριό με τις μεγαλύτερες παραγωγές σε ελαιόλαδο και τυροκομικά στο νησί να μην έχει σε λειτουργία ούτε το υπάρχον ελαιοτριβείο ούτε το τυροκομείο.
3) Ένα χωριό που αυτή τη στιγμή έχει τρεις εν ενεργεία ιερείς να μην έχει ένα μόνιμο ιερέα στο χωριό.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ .
Προτείνω, αν και εσείς συμφωνείτε, να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας και να πιέσουμε έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν αυτό πρέπει.
Ευχαριστώ,
Κ.Ν.

Το σχόλιο μας:
Εμείς σε ευχαριστούμε για το μήνυμα αυτό. Και δεν είναι μόνο αυτά που τόσο εύστοχα επισήμανες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν, καιρός είναι να ξεκινήσουμε από κάπου...