14 Νοε 2009

Ελευθέρια 2009

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, Αδελφότητες και Συλλόγους, διοργανώνει, για την επέτειο της απελευθέρωσης του Νησιού μας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τον τουρκικό ζυγό, τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009, το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
· 10.15πμ Δοξολογία στο παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Μητρόπολης Αθηνών, Άγιο Ελευθέριο.
· 11.00πμ Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
· 11.30πμ Εκδήλωση στο Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Σύνταγμα) με τίτλο: «Δρόμοι της τέχνης: Θεόφιλος και Τεριάντ»


Στόχος της εκδήλωσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό όχι μόνο το έργο και την προσφορά δύο πολύ σημαντικών μορφών της Λέσβου και της Ελλάδας, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και του τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ αλλά κυρίως να βοηθήσει ώστε να γίνει συνείδηση όλων το μέγεθος της προσφοράς του Τεριάντ στη Λέσβο που παραχώρησε σπάνιας αξίας υλικό πίνακες, βιβλία κλπ αλλά και τους οικονομικούς πόρους ώστε η Λέσβο να έχει σήμερα έναν ανεκτίμητο θησαυρό: Τα μουσεία της Βαρειάς. Αυτόν τον θησαυρό θέλουμε να προβάλλουμε ώστε τα μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ να βγούνε από το τέλμα που βρίσκονται σήμερα. Να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό αλλά και την πολιτεία που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού με έργα των δημιουργών, αποσπάσματα από την ταινία του Λ.Παπαστάθη «Θεόφιλος» και από ντοκιμαντέρ σχετικό με τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ που μας παραχωρήθηκαν ευγενικά.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας τα οποία θα αποδοθούν από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο θεόφιλος» και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Θα παίξουν οι: Βαγγέλης Σαραντίδης βιολί, Σπύρος Κονσολάκης κιθάρα, Παναγιώτης Βέργος σαντούρι, Άρης Αντάνης κιθάρα και Λευτέρης Φραγκιουδάκης λαούτο. Κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νέστορα Μάτσα, Βασίλη Πλάτανου, Στρατή Ελευθεριάδη και άλλων θα αποδοθούν από τον Γιάννη Καρανικόλα, την Καίτη Μεσσηνέζη, την Παναγιώτα Πλωμαρίτου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Καλούμε όλους τους Μυτιληνιούς, τους Αιγαιοπελαγίτες, τους φίλους, τους φίλους της τέχνης να βρεθούν κοντά μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια: