15 Σεπ 2011

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!

Ελαιόλαδο από την Γερμανία, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ εισήγαγε το 2010 η χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή.

Ο Γιώργος Γωνιωτάκης (πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ) εκτίμησε πως το ελαιόλαδο που εισήχθη ενδεχομένως να είναι ελληνικό. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ελαιόλαδο καθώς, όπως είπε, έχει εγκαταλειφθεί εν μέρει η παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών.

Αποτέλεσμα, σημείωσε, είναι η χώρα να κάνει εισαγωγές ακόμα και από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που εν διαθέτει ούτε ένα ελαιόδεντρο.

Την ίδια ώρα, έκθεση του εμπορικού γραφείου της χώρας στην Κίνα διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες για εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου.¨


Σχόλιο της εφημ. "Εμπρός"

Στην ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάσαμε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 η χώρα μας έκανε εισαγωγές ελαιολάδου από τη Γερμανία. Αυτό λένε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δεν επιδέχονται διάψευσης. Είναι οξύμωρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου στη χώρα μας, κι ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι τέτοιο που κάνει σχεδόν απαγορευτική την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ελιάς. Γι’ αυτό έχουμε φθάσει στο σημείο να κάνουμε εισαγωγές ελαιολάδου ακόμη κι από τη Γερμανία. Πιθανότατα το ελαιόλαδο αυτό να προέρχεται από τρίτες χώρες, όπου η τιμή του είναι πολύ πιο χαμηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: