20 Ιουλ 2013

Ο μειωμένος Φ.Π.Α. στην τσέπη τους;

Έρευνα της εφημ. «Εμπρός» σε τέσσερα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης, για το μειωμένο Φ.Π.Α. που δε φθάνει στο καταναλωτή.

Πού πάει ο μειωμένος Φ.Π.Α. που έχει επιβληθεί στα νησιά του Αιγαίου; Σίγουρα δεν πάει σε όλες τις περιπτώσεις στις τσέπες των νησιωτών. Αυτό αποδεικνύει έρευνα που κάναμε σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαθέτουν καταστήματα στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με αυτήν, οι τιμές προϊόντων είναι ίδιες είτε αυτά πουλιούνται στην Αθήνα με Φ.Π.Α. 23% και 13%, είτε πουλιούνται στη Μυτιλήνη με Φ.Π.Π. 16%ν και 9%!
Συλλέξαμε τα φυλλάδια με τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και αγοράσαμε ενδεικτικά ορισμένα προϊόντα που περιέχονται σε αυτά.

Όλες οι αποδείξεις των αγορών που πραγματοποιήσαμε στη Μυτιλήνη, αναγράφουν τις τελικές τιμές των προϊόντων και το ποσοστό τού Φ.Π.Α. με το οποίο επιβαρύνονται. Στα τρόφιμα η επιβάρυνση του Φ.Π.Α. είναι 9% και στα υπόλοιπα προϊόντα το ποσοστό του Φ.Π.Α. είναι 16%. Δηλαδή οι τελικές τιμές στη Μυτιλήνη επιβαρύνονται με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
 
Στα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ, τώρα, στις τελικές τιμές των προϊόντων αναγράφονται ακριβώς οι ίδιες τιμές με αυτές που αναφέρονται στις αποδείξεις που έχουμε στα χέρια μας. Κι αυτό παρ’ όλο που στην υπόλοιπη Ελλάδα ισχύουν υψηλότεροι συντελεστές για το Φ.Π.Α.. Συγκεκριμένα ισχύει Φ.Π.Α. 13% για τα τρόφιμα και 23% για τα άλλα προϊόντα.
 
Αυτό σημαίνει πως τα σούπερ μάρκετ πουλάνε στις ίδιες τιμές τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα, κατά συνέπεια η διαφορά που προκύπτει από τους μειωμένους συντελεστές τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, πηγαίνει στα ταμείων των σούπερ μάρκετ κι όχι στις τσέπες των Αιγαιοπελαγιτών καταναλωτών, όπως και θα έπρεπε.
 
 

Συγκεκριμένα…
 

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τη Δευτέρα 15 του μήνα πήγαμε στο σούπερ μάρκετ «Lidl» της Μυτιλήνης και αγοράσαμε τυχαία κατεψυγμένη ψίχα μυδιών σε συσκευασία των 425 γραμμαρίων προς 1,99 ευρώ (Φ.Π.Α. 9%) και ρύζι μακρύκοκκο ΧΧL προς 1,59 ευρώ (Φ.Π.Α. 9%). Στο φυλλάδιο του σούπερ μάρκετ όπου υπάρχουν οι προσφορές για αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν και τα παραπάνω προϊόντα των οποίων οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που τα αγοράσαμε.


Στη συνέχεια πήγαμε στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» και ψωνίσαμε τυχαία κατεψυγμένα καλαμάρια ολόκληρα προς 3,46 ευρώ (Φ.Π.Α. 9%). Η ίδια τιμή υπάρχει και στο φυλλάδιο της επιχείρησης.
 
 
Συνεχίσαμε το ρεπορτάζ, πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ του ομίλου «Μασούτης» στη Μυτιλήνη. Από εκεί ψωνίσαμε ένα ηλιοπροστατευτικό «Bubble» 60 x 13 προς 5,74 ευρώ (Φ.Π.Α. 16%). Στο φυλλάδιο τις επιχείρησης αναφέρεται η παραπάνω τιμή, με τη διευκρίνιση ότι ισχύει για τους πελάτες που δε διαθέτουν εκπτωτική κάρτα της επιχείρησης, κάτι που ισχύει στην περίπτωσή μας.
 
Το ρεπορτάζ μας ολοκληρώθηκε στο σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» της Μυτιλήνης. Από εκεί ψωνίσαμε δύο σκευασίες «Blue cheese Spar» σε συσκευασία μερίδας. Η τιμή του καθενός είναι 1,29 ευρώ (Φ.Π.Α. 9%). Στο φυλλάδιο της επιχείρησης συναντάμε την ίδια τιμή για το προϊόν, με τη μόνη διαφορά ότι η ονομασία του γράφεται στα ελληνικά, «Μπλε τυρί Δανίας Spar 100 gr».
 
 
Πουθενά…
 

Μελετήσαμε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στα φυλλάδια των παραπάνω επιχειρήσεων και πουθενά δεν αναφέρεται πως οι τιμές στα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένες λόγω του χαμηλότερου συντελεστή Φ.Π.Α.. Φυσικά δε θα μπορούσε να γραφεί, κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν ισχύει.


Όμως στο φυλλάδιο της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» παρατηρήσαμε ότι αναφέρεται πως οι τιμές πώλησης των αλκοολούχων ποτών στη Ρόδο, την Πάτμο και την Κω διαφοροποιούνται λόγω μειωμένου ΕΦΚΟΠ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών). Αυτό σημαίνει πως αν το επιθυμούσαν τα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να πωλούν τα προϊόντα τους στα νησιά σε χαμηλότερες τιμές, ώστε ο μειωμένος Φ.Π.Α. να καταλήγει στις τσέπες των καταναλωτών.
 
 
 
Διαβάστε επίσης: Η μείωση στην τσέπη;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: