30 Απρ 2011
Αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη
Ρίξτε μια ματιά στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Πίνακας με τις αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη
28 Απρ 2011
Η Εκκλησία Αγ. Γεωργίου Ανεμότιας
Αναφορά για τον Αγ. Γεώργιο από την ιστοσελίδα "Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία στην Λέσβο" (www.metabyzantine.gr)
Ευρύτερη περιοχή:
Η ευρύτερη περιοχή είναι ημιορεινή και τα εδάφη είναι επικλινή. Στον εγγύς ναό ο χώρος εμφανίζει ελαφριά κλίση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και οριοθετείται από χαμηλό λιθόκτιστο τοιχίο με είσοδο από τα νότια.
Η κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στον βόρειο τοίχο, πάνω από την εξώγλυφη παράσταση του Αγ. Δημητρίου.
Δυτικός τοίχος:
Αναφέρεται προγενέστερη τοιχοποιία (επιχρίσματα βόρειου και νότιου τοίχου και φέρει προγενέστερη τοιχογραφία). Η ζωγραφική είναι κοντινής ποιότητας με αυτή του υπόλοιπου ναού. Ο Γούναρης τοποθετεί την ανέγερση στην πρώτη ζωγραφική διακόσμηση στο πρώτο μισό του 17ου αι.
Φέρει μια θύρα στον δυτικό τοίχο όπου η είσοδος στον ναό γίνεται κατεβαίνοντας δύο σκαλοπάτια. Έχει δύο παράθυρα , ένα στον νότιο τοίχο με διαστάσεις 0.60x0.50m και ένα μικρό δίλοβο στην κόγχη του ιερού 0.40x0.40m. και στο μέτωπο της κόγχης του ιερού υπάρχει μικρός στρογγυλός φεγγίτης.
Εξωτερικά υπάρχει ανατολικός τοίχος λόγω της απόκλισης που παρουσίασε και έχει ενισχυθεί σε μεταγενέστερη φάση . Στον προνάρθηκα υπάρχουν χτιστά αντικριστά εδώλια που ορίζουν με σαφήνεια τον χώρο.
Η τοιχοδομή είναι κατασκευασμένη από αργούς γκρίζους λίθους τραχείτη και οι πέτρες αυτές είναι λαξευμένες ή ημιλαξευμένες, και τους συναντούμε στους γωνιόλιθους και στα υπέρυθρα των δύο παραθύρων.
Ανατολικός τοίχος:
Στον ανατολικό τοίχο υπάρχει στρογγυλός φεγγίτης ο οποίος στεφανώνεται από αραιόχτιστους πλίνθους. Η σύνθεση αποτελείται από χώμα και άχυρο. Το δάπεδο είναι στρωμένο με τετραγωνικές και εξαγωνικές κεραμικές πλάκες και υπάρχει πρόσβαση από ένα σκαλοπάτι.
Υπάρχει υπαίθριος σκεπαστός χώρος οποίος επεκτείνεται και σε όλη την νότια πλευρά, από την οποία προέρχεται η στέγη στηριζόμενη σε ξύλινους στύλους.
Δοκάρια στηρίζουν τον νάρθηκα και φέρουν ξύλινα τοξωτά υποστηρίγματα, δείγμα λαϊκής τεχνοτροπίας . Ακόμη, εκεί εμφανίζεται εικόνα της Δευτέρας παρουσίας ενώ πάνω στο υπέρυθρο εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Βόρειος τοίχος:
Ο διάκοσμος εδώ διαρθρώνεται σε τρείς ζώνες και στην πάνω στενή ζώνη υπάρχουν 14 άγιοι. Στην μεσαία ζώνη υπάρχει ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Δημήτριος σε αβαθή αψιδωτή κόγχη και σκηνές από τον βίο του Αγίου.
Χαμηλά υπάρχει ένα γραμμικό διακοσμητικό μοτίβο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της νήσου Λέσβου , 55km πό την Μυτιλήνη, στην νότια παρυφή του χωριού Ανεμώτια.
Κατά το 1618-1621 από αναφορές του Γαβριήλ χτίστηκαν ναοί στην Ανεμωτια και άρα και ο άγιος Γεώργιος , ο οποίος ανεγέρθηκε στην θέση προγενέστερου ναού.
Δάπεδο:
Στο δάπεδο υπάρχουν εξαγωνικές πήλινες πλάκες οι οποίες κάποιες από αυτές έχουν αντικατασταθεί με τετραγωνικές, δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. Από τις παραστάσεις του Δωδεκάρτου έχει απεικονιστεί η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Πεντηκοστή. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πυρότουβλα, το τέμπλο ξύλινο κοσμείται από ωραίες παλιές εικόνες. Όλο το εσωτερικό όμως είναι μια τεράστια πινακοθήκη.
Ιερό βήμα:
Το ιερό βήμα αποτελείται από ένα τετράσφαιρο κόγχης στο οποία απεικονίζεται η πλατυτέρα των Ουρανών έχοντας μπροστά του τον Χριστό. Στον ημικύλινδρο αριστερά απεικονίζεται ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος και δεξιά ο Μέγας Βασίλειος. Ανάμεσα τους, πάνω σε τράπεζα βρίσκεται το άγιο δισκοπότηρο. Μέσα στην κόγχη τοποθετείται ο άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας με αριστερό διάκονο τον άγιο Ρωμανό τον Μελάδο και δεξιά τον άγιο Λαυρέντιο και νότια οι συλλειτουργοί ιεράρχες άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο άγιος Σπυρίδων.
Τέμπλο:
Είναι σκαλιστό με χρώμα και χρυσώματα.
Νότιος τοίχος:
Υπάρχει διάκοσμος έξω από το ιερό ο οποίος διαρθρώνετε από 1 έως 3 ζώνες, και στον οποίο βρίσκεται ο Αγ. Γεώργιος σε αβαθές αψίδωμα. Από πάνω του η επιγραφή με την πρώτη καθολική επιστολή του αποστόλου Ιωάννη και σε στενή πάνω ζώνη σε στηθάριο οι άγιοι Φώτιος και Ανίκητος. Ακολουθεί παράσταση οράματος αποκάλυψης και του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στον νότιο τοίχο ακόμα υπάρχουν και οι μαθητές του Χριστού και η Μαρία η Μαγδαληνή στο μνήμα και η σύνθεση του Χριστού ως καλού ποιμένα στην άνω ζωή. Στην άνω ζώνη του βόρειου τοίχου αναγράφεται : Εις Εμμαούς κλων τον άρτον»
Οι τοιχογραφίες ντύνουν τους τοίχους του. Τα παράθυρα είναι ανύπαρκτα, έτσι οι ασκητικές μορφές παίζουν με το φώς του κανδηλιού. Επάνω οριζόντια υπάρχουν χοντρά δοκάρια, που στηρίζουν την στέγη η ποία δεν έχει ταβάνι, για να εισέρχεται ελεύθερα το φώς από τους φεγγίτες της, που υπάρχουν για να φωτίζεται ο ναός.
Κάθε χρόνο ο ναός συντηρείται από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Οι τοιχογραφίες ντύνουν τους τοίχους της εκκλησίας και εδώ τα παράθυρα είναι ανύπαρκτα, σαν πολεμίστρες. Οι ασκητικές μορφές παίζουν με το φως, του καντηλιού. Επάνω, υπάρχουν οριζόντια δοκάρια, που στηρίζουν την στέγη. Στον νότιο τοίχο υπάρχει μια σειρά από όρθιους αγίους (οι «πολεμικοί»άγιοι).
Στον ίδιο τοίχο, δίπλα στο τέμπλο, κάτω από μια αψίδα που είναι φτιαγμένη εκεί, εικονίζεται ο άγιος Δημήτριος. Αριστερά και δεξιά του τόξου, είναι γραμμένη με μεγαλογράμματη βυζαντινή γραφή, μια κτητορική επιγραφή. Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Διονύσιος, το 1934, τις είχε μελετήσει αυτές τις επιγραφές και τις είχε δημοσιεύσει. Μπορεί κανείς όμως να διαβάσει ότι ο ναός χτίστηκε το 1702, με κόπους και έξοδα των χριστιανών της Ανεμώτιας και πως αγιογράφος τους υπήρξε ο ιεροδιάκονος Ιωάννης Χωματζάς από την Χίο.
Ο ναός αυτός ανακαινίστηκε το 1702. Δύο κολώνες που είναι έξω από τον ναό είναι του πρώτου ναού που χτίστηκε το 1500 περίπου. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι του Χιώτη Ζωγράφου Χωματζά. Η εκκλησία μέσα έχει ένα παράθυρο μικρό τετράγωνο από το οποίο φωτίζεται ο ναός και 2 δύο μικρούς φεγγίτες στην οροφή.
Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ με ΦΕΚ 373/14-10-1938.
22 Απρ 2011
Προτάσεις που κατατέθηκαν στην Συνεδρίαση του Τ.Σ. Ανεμώτιας 20/04/2011
Λάβαμε με email και σας παραθέτουμε τις προτάσεις που κατέθεσε η ΛΑ.Σ στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου του χωριού (την Μ. Τετάρτη 20/4/2011). Με μεγάλη μας χαρά αναμένουμε και τις προτάσεις από τους υπόλοιπους συνδυασμούς προκειμένου να δημοσιεύσουμε και αυτές.
" Καλημέρα, προς ενημέρωση σας αλλά και των συγχωριανών μας, σας στέλνω τις προτάσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Τ.Σ. στις 20 Απρίλη 2011.
Ευχαριστώ,
Σ. Μαντατής "
Ανεμώτια, 20 Απρίλη 2011
Έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από τις τελευταίες τοπικές εκλογές και οι κάτοικοι του χωριού μας βλέπουν πλέον το αληθινό πρόσωπο του «Καλλικράτη». Όλα αυτά που ευαγγελίζονταν η Κυβέρνηση μαζί με την Ν.Δ. και οι υποψήφιοι τους, “αντάρτες” και μη, περί καλύτερης «προσέγγισης των προβλημάτων» των χωριών, περί «ισχυρότερων οικονομικά Δήμων και βελτίωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων» των χωριών μας ήταν λόγια… “απ΄τη κβάρα”.
Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, ζητούν άμεση λύση τα προϋπάρχοντα προβλήματα στα οποία συσσωρεύονται και νέα που δημιουργεί το «νέο μοντέλο» τοπικής διοίκησης.
Τώρα, η νέα δημοτική αρχή ανακαλύπτει ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της καθυστέρησης πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων των βρεφονηπιακών σταθμών της Μυτιλήνης με την ταυτόχρονη διακοπή της σίτισης των παιδιών παρόλο που οι γονείς είχαν καταβάλει τα τροφεία.
Τώρα, μέσα από φιέστες εθελοντισμού προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να κάνουμε ότι έχει εκλεχθεί να κάνει η ίδια. Δηλαδή, εμείς εθελοντικά να μαζεύουμε τα σκουπίδια, εμείς εθελοντικά να εξωραΐζουμε κτίρια και χώρους συναντήσεων… εμείς εθελοντικά τα πάντα. Προφανώς αν αυτό γίνει «μόδα» τότε ούτε οι υπάλληλοι για την αντίστοιχη κάλυψη αυτών των υπηρεσιών θα χρειάζονται…
Αναρωτιόμαστε γιατί οι κάτοικοι να καταβάλουν δημοτικά τέλη και φόρους (τα οποία, θυμηθείτε το, όπου να΄ναι θα αυξηθούν) αφού αυτές οι υπηρεσίες τελικά πρέπει να παρασχεθούν από τους ίδιους (εθελοντικά πλέον).
Ο συνδυασμός μας, πολύ πριν την αρχή της εφαρμογής αυτού του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης είχε ξεκάθαρα επισημάνει τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτών που το σχεδίασαν.
Καθίσταται πλέον φανερό πως ότι δεν πρόλαβε να καταστρέψει ο Καποδίστριας θα το αποτελειώσει ο Καλλικράτης. Τα χωριά μας οδηγούνται σε μαρασμό και απομόνωση και ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση είναι η αγωνιστική κινητοποίησή μας. Πρέπει όλοι οι συγχωριανοί να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να απαιτήσουμε.
Στα πλαίσια αυτά και αξιολογώντας την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε τα εξής:
1. Δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, με συμμετοχή όλων τα συγχωριανών μας για άμεση επίλυση όλων των μικρών καθημερινών προβλημάτων αλλά και αυτών που απαιτούν μακροχρόνια διεκδίκηση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α. Δράση για το Δημοτικό Σχολείο. Πρέπει να ξαναδώσουμε πνοή στο σχολείο μας και να το αναδείξουμε ως Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας. Να δοθεί υπεύθυνη απάντηση για το υπό έγκριση κονδύλιο των 40.000€, το οποίο θα χρησιμεύσει ως αρχικό ποσό για μια σειρά από εργασίες όπως:
- Ανάδειξη της πέτρινης επιφάνειας του.
- Φωταγώγηση και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.
- Αξιοποίηση της βιβλιοθήκης (καταγραφή βιβλίων / δανεισμός βιβλίων από ενδιαφερόμενους).
- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών με δωρεάν παροχή internet για την κάλυψη αναγκών της νεολαίας και όχι μόνο.
β. Επίλυση του προβλήματος αποκομιδής σκουπιδιών, οι κάτοικοι πρέπει με ομάδες γειτονιάς να αποφασίσουν για τη τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων. Να απαιτήσουμε τη τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τα συνεργεία του Δήμου.
- Καταγραφή και ανάδειξη αρχειακού υλικού (εργασίες μαθητών κ.λπ.).
β. Επίλυση του προβλήματος αποκομιδής σκουπιδιών, οι κάτοικοι πρέπει με ομάδες γειτονιάς να αποφασίσουν για τη τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων. Να απαιτήσουμε τη τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τα συνεργεία του Δήμου.
γ. Διεκδίκηση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα.
2. Βελτίωση - συντήρηση περιφερειακών και αγροτικών δρόμων.
- Η Ανεμώτια δεν διαθέτει ασφαλτοστρωμένο περιφερειακό δρόμο η πρόσβαση σε αυτοκίνητα που δεν είναι αγροτικά είναι δύσκολη, η συμφόρηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες στον κεντρικό δρόμο είναι μεγάλη εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Η εικόνα στα μάτια του επισκέπτη σίγουρα δεν κολακευτική το χωριό μας.
- ο δρόμος νεκροταφείου - υδραγωγείου, ο δρόμος προς το «Μοναστηρέλλι» και ιδιαίτερα οι δρόμοι προς την Καλή Λαγκάδα και το Κάμπο εξασφαλίζουν την γρήγορη πρόσβαση των κατοίκων σε καλλιέργειες, σε βοσκότοπους αλλά και στο δάσος. Κρίνεται αναγκαία η συντήρησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
3. Ανάδειξη του Αρχοντικού Αιμιλίας Γιαννόπουλου. Είχε προενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΟΤΑ “Θησέας’’ αλλά δυστυχώς η αμέλεια και η κωλυσιεργία της προηγούμενης Αρχής του Δήμου Καλλονής στέρησε από το χωριό μας αυτή την ευκαιρία. Mε κάθε μέσο πρέπει να επιδιωχθεί η ένταξη του σε νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Προτείνεται η δημιουργία ξενώνων με αποκλειστικούς φορείς τους Συνεταιρισμούς του χωριού και την Δημοτική Αρχή.
4. Διερεύνηση - αξιοποίηση κληρονομιάς «Βλάμη».
5. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5€ για την είσοδο στα Κέντρα Υγείας και συντονισμός της δράσης μας με άλλα χωριά - τοπικά συμβούλια.
6. Διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων τουλάχιστον μία φορά το μήνα έτσι ώστε το να ενημερώνονται οι κάτοικοι από το Τοπικό Συμβούλιο για τη πορεία των αιτημάτων μας και να καταθέτουν τις απόψεις – προτάσεις τους.
7. Για τον αθλητισμό, προτείνουμε:
- Διεξαγωγή ερασιτεχνικού τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή σωματειακών και ερασιτεχνικών ομάδων από τις τοπικές κατηγορίες με σκοπό την ανάδειξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά και των ωφελειών του στη κοινωνία.
Στα τσιπουριά της Ανεμώτιας (Το Πέρασμα της Ποταμιάς Νο 19)
Το λιθόστρωτο στην δυτική του άκρη έχει το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας (θέση 5). Ο δρόμος βγάζει επάνω στον αμαξιτό.
Δίπλα στο εξωκκλήσι υπάρχει ένα εικονοστάσι επάνω σε έναν κίονα με ένα επίθημα από την παλαιοχριστιανική της Μητρόπολης.
Σ’ αυτήν ανήκει και ένα από τα κομμάτια του «δωρικού θριγκού με μετόπας και τριγλύφους», εντοιχισμένο σε διπλανό ντάμι, από αυτά που είδε ο Στρ. Παρασκευαΐδης.
Γύρω υπάρχουν θεμέλια από κτίσματα του οικισμού, τα οποία πυκνώνουν μαζί με την κεραμική στον λοφίσκο που υψώνεται στα ανατολικά της Αγίας Αναστασίας.
Επάνω στο λοφίσκο υπάρχουν θεμέλια κτηρίου με ισόδομο σύστημα, το οποίο λατρεύουν σαν Άι-Γιώργη (θέση 4). Δίπλα του υπάρχουν θεμέλια, βάσεις από πιεστήρια σταφυλιών (τσιπουριά) και μια επίπεδη έκταση με πηγή νερού.
Αυτός ο λοφίσκος χωρίζεται από επίπεδα αμπέλια από τον άλλο που φιλοξενεί την παλαιοχριστιανική. Ίσως εδώ να υπήρχε το κέντρο του μεγάλου οικισμού που έλεγχε τον μεγάλο εύφορο κάμπο. Μαζί με κάτι μικρές θέσεις στην Περασιά, αυτοί οι οικισμοί έδωσαν τη θέση τους στη σημερινή Ανεμώτια.
Μ. Αξιώτης (emprosnet.gr)
17 Απρ 2011
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ: Η Λέσβος και ο πολιτισμός της πέτρας (1850-1950). Η περίπτωση του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΛΙΑ
Αντικείμενο αυτής της διατριβής είναι η μελέτη της τοπικής αρχιτεκτονικής της Λέσβου και των ανθρώπων των απασχολούμενων σε αυτόν τον κύκλο, από τα μέσα του 19ου, εποχή έναρξης των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως τα μέσα του 20ού αιώνα, απαρχή των κοινωνικών μετασχηματισμών της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της μελέτης είναι η διερεύνηση των παραγόντων εκείνων, που διαμόρφωσαν την αρχιτεκτονική ταυτότητα με βάση τη λιθοδομή, την οικιστική φυσιογνωμία και τα δίκτυα των δομημένων χώρων του νησιού. Ιδιαίτερα εστιάζει στην επίδραση, που άσκησε η οικονομική ακμή και η αύξηση του πληθυσμού της χριστιανικής κοινότητας της Λέσβου, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στην ενίσχυση των λιθοκατασκευών και την ισχυροποίηση των συντεχνιών των πετράδων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κομβικών τεχνιτών, των δικτύων των «ανθρώπων της πέτρας» και των κτισμάτων δύο χωριών, του Σκαλοχωρίου και της Ανεμότιας, ως αντιπροσωπευτικών όλου του νησιού κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο (1850-1912) και τη μετέπειτα συμπόρευση με το ελληνικό κράτος (1913-1950).
Προβάλλεται έτσι η ανάδειξη των λιθόχτιστων κατασκευών, ο πολιτισμός της πέτρας, ως μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς.
Αφιέρωμα στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Ανεμώτιας από το ΕΠΑΛ Καλλονής
"Η ΚΑΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ"
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2000 από 27 γυναίκες που διαμένουν στην Ανεμότια, οι οποίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γυναικών από τα άλλα χωριά της Λέσβου και να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση.
Τηλ. Επικοινωνίας:22530 98981
Τα προιόντα που παρασκευάζει είναι: τραχανάς, μακαρονάκι, υπέροχα γλυκά του κουταλιού αλλά και ταψιού, μαρμελάδες, πλαντζέτες, παραδοσιακά ποτά, βρώσιμες ελιές καθώς και τα «μεθυσμένα», παραδοσιακά εντυπωσιακά κουλουράκια. Επίσης κατασκευάζει προϊόντα καλαθοπλεκτικής.
Δείτε και το σχετικό βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής:
Περισσότερες πληροφορίες για την "ΚΑΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ" αλλά και για τους υπόλοιπους Συνεταιρισμούς του πρώην Δήμου Καλλονής, μπορείτε να βρείτε στο blog του Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής (http://lesvos-flavors.blogspot.com) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο:
"Ηλεκτρονική-Διαδικτυακή Προβολή των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών του Διαμερίσματος ΚΑΛΛΟΝΗΣ"
Ομάδα εργασίας-Τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
ΑΛΟΓΔΕΛΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΓΑΛΑΤΣΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΗ ΠΕΡΣΑ, ΤΣΑΚΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ
Ευχαριστούμε για την όμορφη δουλειά τους
16 Απρ 2011
10 Απρ 2011
Στο δρόμο ενός παμπάλαιου λιθόστρωτου… (Το πέρασμα της Ποταμιάς Νο 18)
Αυτός ο κάμπος (σ.σ. της Ανεμώτιας) ήταν εύφορος κατά την αρχαιότητα, όπως και τώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα λείψανα των αρχαίων κτισμάτων τα συναντάμε κατά μήκος της πλαγιάς, δυτικά, κάτω από το δρόμο που οδηγεί από το χωριό στον αμαξιτό.
Ήταν υψηλότερα από τον κάμπο, που ίσως να κρατούσε και νερά. Από το χωριό ξεκινά το παμπάλαιο λιθόστρωτο και κατευθύνεται βόρεια, στους πρόποδες.
Περνούσε από ένα γεφύρι και μετά ένα άλλο λιθόστρωτο, στρέφεται βαθειά στον κάμπο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Ονήσιμου (θέση 2). Στο ανατολικό του άκρο σώζεται η μεγάλη αψίδα του παλιού ναού και θεμέλια νότια και δυτικά του. Αρράβδωτοι κίονες και δύο επιθήματα με σταυρό ανήκουν στο κτίσμα, ενώ ένα γύρω η κεραμική, σε μεγάλη απόσταση, δείχνει την αρχή του μεγάλου οικισμού.
Πραγματικά, πιο κάτω, επάνω από τον δρόμο, η ομαλή πλαγιά με τα σέτια των αμπελιών φιλοξενεί την «Μητρόπολη» (θέση 3). Το όνομα αντιστοιχεί σε μια μεγάλη παλαιοχριστιανική, την οποία ανέσκαψε το 1946 ο αείμνηστος αρχαιολόγος Στρατής Παρασκευαΐδης. Βρήκε το πλακόστρωτο δάπεδο του ναού και πληθώρα από αρχιτεκτονικά μέλη.
Αυτά, κίονες, επιθήματα, θωράκια, πεσσοί, αμφικιονίσκοι παραθύρων και λαξευμένες λιθόπλινθοι, είναι παντού, έχουν χρησιμοποιηθεί στα σέτια και στους φράκτες. Επίσης βρέθηκαν τάφοι και μια μονολιθική λάρνακα. Γύρω της και προς τα βόρεια, η κεραμική και τα θεμέλια των κτισμάτων δείχνουν το μέγεθος του οικισμού των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.
Η «Μητρόπολη», σαν τοπωνύμιο, συνδέεται με δύο ακόμα τοποθεσίες σε κάμπους του νησιού, όπου υπάρχουν και εκεί ερείπια μεγάλων ναών (Πέδια Σκαλοχωρίου και Κάμπος Ευεργέτουλα). Ίσως να πρόκειται για χωροεπισκοπές, τις κεντρικές εκκλησίες των διοικητικών διαμερισμάτων.
Μ. Αξιώτης (emprosnet.gr)
4 Απρ 2011
Το Περιοδικό της ΟΛΣΑ "Η ΛΕΣΒΟΣ ΜΑΣ" τ.68
Αγαπητοί φίλοι καλό μήνα και πάλι,
Σας στέλνω το περιοδικό μας (της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής) για να το διαβάστε και να το προωθήσετε όσοι μπορείτε...
Άλλωστε είστε όλοι εν δυνάμει συνεργάτες μας και περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας, την αρθρογραφία σας και την, με όποιον τρόπο σας είναι δυνατόν, συμμετοχή σας.
Από δω και πέρα θα προσπαθήσουμε να στέλνουμε και ηλεκτρονικά το περιοδικό μας για να το λαμβάνουν πολλοί περισσότεροι συμπατριώτες μας ή φίλοι της Λέσβου που δεν τους έρχεται ταχυδρομικά.
Η προσπάθεια συνεχίζεται για την προσθήκη περισσοτέρων διευθύνσεων (ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών) έτσι ώστε τα νέα της Ομοσπονδίας μας, των συλλόγων μας, του νησιού μας και των ανθρώπων του σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, να μπορεί να φτάνει παντού.
Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο τόπος με τον πολιτισμό του που όλοι επαινούμε και υπηρετούμε, να διαδοθεί πολύ περισσότερο, να βρει γόνιμο έδαφος σε όλα τα σπίτια των συμπατριωτών μας έτσι ώστε πολλοί περισσότεροι να ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που βιώνουμε καθημερινά.
Άλλωστε είναι και το στοίχημα των συλλόγων που δεν πρέπει να χαθεί.....
Στις 29 Μαίου η Ομοσπονδία μας πραγματοποιεί το Συνέδριό της. Σας θέλουμε παρόντες έστι ώστε να αναπτύξουμε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και τρόπους συνεργασίας.
Νεκτάριος Βακάλης
Μπορείτε να κατεβάσετε το περιοδικό πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί: τ.68
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)