31 Μαρ 2013

Πότε απελευθερώθηκε η ΑΝΕΜΩΤΙΑ ;

Ανεμώτια 24-12-1912: Ήρθε η Ελλάδα στο νησί! *

Σε συνέχεια του προηγουμένου κειμένου που αφορούσε το βιβλίο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Σύλλογος της Σκαμιάς «Παναγιά η Γοργόνα» με τίτλο την εύστοχη διατύπωση του Στρατή Μυριβήλη: «Ήλθε η Ελλάδα στο νησί», και εν όψει της προγραμματισμένης εκδήλωσης για την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2013 στις 11:30 το πρωί στο Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου Αθηνών, δίπλα στο νέο σταθμό του μετρό «Περιστέρι», παραθέτω ημερομηνίες και μερικά στοιχεία για την απελευθέρωση, αρχίζοντας από εκείνην της πρωτεύουσας Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 1912, οπότε ελευθερώθηκε τελευταίο το πλέον ξεχασμένο χωριό, της και τότε εγκαταλειμμένης κεντρο-βορειο-δυτικής Λέσβου, η Ανεμώτια!

* Μυτιλήνη, 8 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται από τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη με 13 πλοία του Ελληνικού Στόλου.

* Πλωμάρι, 8 Νοεμβρίου: Ο Πλωμαρίτης οπλαρχηγός Εμμανουήλ Σιταράς και οι αντάρτες του, αφοπλίζουν τους 8 Τούρκους χωροφύλακες. («Λαϊκός Αγών» 13-11-1912)
 
* Αγιάσος, 10 Νοεμβρίου: Με την παρουσία 22 Πλωμαριτών ανταρτών του Σιταρά, αφοπλίζονται από Αγιασώτες οι Τούρκοι χωροφύλακες. (ό.π.)

* Λάμπου Μύλοι, 11 Νοεμβρίου: Ο Σιταράς κυριαρχεί στην κεντρική χερσόνησο μετά από μάχες στους Λάμπου Μύλους, όπου έπεσαν 20 Τούρκοι Βαζιβουζούκοι. (ό.π.)

* Πολιχνίτος, 12 Νοεμβρίου: Καταλύονται οι Τουρκικές αρχές και συγκροτείται πολιτοφυλακή 300 ανδρών. («Χαραυγή» 15-30, 11ου 1912 σ. 119)

* Γέρα, 15 Νοεμβρίου: Ο Δήμαρχος Ε. Βάρκας υψώνει την Ελληνική σημαία. (ό.π.)

* Θερμή, 20 Νοεμβρίου: Κατάληψη από το οπλιταγωγό «Μυκάλη». (ό. π.)

* Αγία Παρασκευή - Καλλονή, 4 Δεκεμβρίου: Απελευθερώνονται από τον επελαύνοντα προς Κλαπάδο Ελληνικό Στρατό. («Χαραυγή» 15-31, 12ου 1912, σ. 141)

* Κλαπάδος, 8 Δεκεμβρίου: Μετά τριήμερη μάχη παραδίδεται ο Τούρκικος Στρατός στις Ελληνικές δυνάμεις του αντισυνταγματάρχη Απολλόδωρου Συρμακέζη.
 
* Πέτρα, 8 Δεκεμβρίου: Απελευθέρωση από τα πλοία «Εσπερία», «Θράκη» και «Αθήναι». («Λαϊκός Αγών» 11-11-1912)

* Σκαλοχώρι, 9 Δεκεμβρίου: Απελευθέρωση από 10 προσκόπους αντάρτες του Πλωμαρίτη οπλαρχηγού Δημήτρη Στεφάνου. (Ανέστης Θεοδοσίου, «Κώδηξ Σκαλοχωρίου», σ. 49)
 
* Μανταμάδος, 12 Δεκεμβρίου: Ανέλαβαν διοίκηση ο ενωμοτάρχης Σωκράτης Kαπόλας και ο χωροφύλακας Γεώργιος Τζωρτζάτος. (Γιώργος Λ. Παρασκευαΐδης, «Μανταμάδος Λέσβου» σ. 213)
 
* Σκαμιά, 13 Δεκεμβρίου: Άφιξη στρατιωτικού αγήματος, «προσφώνησις ενθουσιωδεστάτη υπό του σχολάρχου κ. Σπ. Αναγνώστου». («Χαραυγή» 15-31, 12ου 1912, σ. 144)
 
* Μόλυβος, 16 Δεκεμβρίου: Το ατμόπλοιο «Αντζουλέττα» με τον πλωτάρχη Νικόλαο Ιγγλέση ερχόμενο από Μυτιλήνη αποβίβασε τον λοχαγό Σαραντόπουλο με 100 πεζοναύτες. (ό.π.)

* Σίγρι - Ερεσός, 17 Δεκεμβρίου: Απελευθερώνονται από την «Αντζουλέττα». (ό.π.)

* Τελώνια, 18 Δεκεμβρίου: Εγκατάσταση αγήματος από τον Ιγγλέση. (ό.π.)

* Μεσότοπος, 18 Δεκεμβρίου: Φθάνουν από την «Αντζουλέττα» 36 πεζοναύτες με επικεφαλής ένα λοχία. (Πάνος Κοντέλλης, «ο κόσμος ο μικρός» σ. 168)

* Άγρα, 19 Δεκεμβρίου: Άφιξις λοχία Γ. Μελετόπουλου με 30 πεζοναύτες από την «Αντζουλέττα». («Λαϊκός Αγών» 30-12-1912)
 
* Βατούσα - Φτερούντα - Χίδηρα - Ρέμα, 19 Δεκεμβρίου: Απελευθερώνονται από τον Ιγγλέση και 40 πεζοναύτες. («Σάλπιγξ» 15-12-1912, σ. 2)

* Ανεμώτια, 24 Δεκεμβρίου, 46 ημέρες από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και 16 από τη μάχη του Κλαπάδου: «Την παρελθούσαν Δευτέραν 24 λήγοντος απόσπασμα εκ 17 ανδρών του πεζικού υπό ένα λοχίαν επεσκέφθη και το ημέτερον χωρίον...» («Λαϊκός Αγών» 29-12-1912, σ. 2)

Για τον ενάμιση μήνα, από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας μέχρι εκείνην της Ανεμώτιας, που ο λαός σοφά ονόμασε «Φόβια» παραθέτω τον αριθμό, που μέχρι σήμερα κατέγραψα, των 202 αόπλων ή ενόπλων πολιτών (64 Ελλήνων και 138 Τούρκων) πεσόντων σε όλη τη Λέσβο, οι οποίοι προστιθέμενοι στους 219 πεσόντες στρατιωτικούς της μάχης Κλαπάδου (19 Έλληνες και 200 Τούρκους) ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό πεσόντων της απελευθέρωσης Λέσβου στους 421 (83 Έλληνες και 338 Τούρκους).
 
Συμφωνώντας με τις από το 1912 διαπιστώσεις του Σχολάρχη της Αγίας Παρασκευής Παναγιώτη Μακρή, του Πλωμαρίτη εμπόρου Θρασύβουλου Μελανδινού και του Μυτιληνιού ιστορικού Φώτη Δήμου (από το 1935), τονίζω ότι εάν ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς και ο ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανουσάκης, που αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη με 1.600 άνδρες αντί να διαφωνούν μεταξύ τους για το ποιος έπρεπε να έχει το γενικό πρόσταγμα προχωρούσαν «εις καταδίωξιν του ασυντάκτως και ατάκτως και με τελείως χαμένον το ηθικόν τους και κακήν κακώς αποχωρούντος Τουρκικού στρατού (σ. σ. των 400 ανδρών), θα έληγεν έκτοτε εκείνη η κατάστασις κατά την οποίαν επί μήνα και πλέον η ημίσεια σχεδόν Λέσβος ήτο Ελληνική, η δε ετέρα ημίσεια Τουρκική». (Ιατρός Ορέστης Κυπριανός, Δήμαρχος Αχερώνης Καλλονής, μετέπειτα βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Γερουσίας, «Ημερολόγιον Λέσβου 1914»).
 

* Αναδημοσίευση από την στήλη του Α. Κυριαζή στην εφημ. "Εμπρός" 30 Μαρτίου 2013

27 Μαρ 2013

Έπιασε τόπο η προσφυγή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας για τα ανταποδοτικά τέλη

Μείον στους λογαριασμούς ΔΕΗ!
 
Ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες τους δημότες της Πέτρας, που λαμβάνοντας τον εκκαθαριστικό λογαριασμό τής ΔΕΗ διαπίστωσαν πως τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία τούς αντιστοιχούσαν, επέστρεψαν στις τιμές τού 2010. Ή αλλιώς, ένα σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει για το 2013 περίπου 80 ευρώ λιγότερα τέλη απ’ ό,τι έδωσε κατ’ έτος το 2011 και το 2012. Όλα αυτά, σε απόρροια της προσφυγής του προέδρου της Πέτρας, βάσει της οποίας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη - για τυπικούς λόγους - την απόφαση του Δήμου Λέσβου.
 
Όταν το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσιζε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σε ορισμένες περιοχές, όπου οι πρώην δήμοι διατηρούσαν πολύ χαμηλά τέλη, οι δημότες κλήθηκαν απ’ τη μια μέρα στην άλλη να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για καθαριότητα και φωτισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσαν τα χωριά του πρώην Δήμου Πέτρας, όπου τα ανταποδοτικά τέλη εκτοξεύτηκαν απ’ τα 0,51 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, στο 1,58 ευρώ, τριπλασιαζόμενα.
 
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Κλεάνθης Θεολόγου, προσέφυγε και μετά από διαδικασίες που ξεπέρασαν τον ένα χρόνο, πέρυσι το Μάρτη, δικαιώθηκε απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε άκυρη την αύξηση επειδή ο κ. Θεολόγου δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και αποφασίστηκαν οι αυξήσεις στα τέλη.
 
 
 Μόνο για Πέτρα
 
Σημειωτέον ότι επειδή προσέφυγε μόνο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, η απόφαση ακύρωσης της αύξησης στα ανταποδοτικά τέλη αφορά μόνο στην Πέτρα, κι όχι και στα υπόλοιπα χωριά της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, που θα συνεχίζουν να πληρώνουν προς 1,58 ευρώ το τετραγωνικό.

Σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμος Λέσβου, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, προώθησε τα νέα στοιχεία αρμοδίως στη ΔΕΗ, η οποία και στους τελευταίους λογαριασμούς της που εκδόθηκαν πριν από μερικές μέρες και έφτασαν χθες στην Πέτρα, υπολογίζει τα ανταποδοτικά βάσει των τιμών τού 2010.
 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εμπορικού Καταστήματος ΔΕΗ Μυτιλήνης, Χρυσόστομο Γουδή, δεν προβλέπεται διαδικασία αναδρομικού συμψηφισμού και το χαμηλό τιμολόγιο ξεκινά να ισχύει απ’ το 2013.
 
«Η διαφορά που είδαμε κιόλας στους λογαριασμούς, είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Θεολόγου, που ως παράδειγμα μας είπε ότι για ένα σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων, ετησίως τα τέλη που κατανέμονται σε έξι διμηνιαίους λογαριασμούς ήταν συνολικά 118,5 ευρώ, ενώ τώρα πέφτουν στα 38,25 ευρώ.
 
αναδημοσίευση από το empros.net (M. Πολλάτου 27.03.2013)
 
 

17 Μαρ 2013

Επιστολή του Δημ. Συμβούλου ΕΡΕΣΟΥ προς ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΣ

Λάβαμε την κατωτέρω επιστολή (με email) από τον τοπικό σύμβουλο ΕΡΕΣΟΥ κ. Στέλιο Δουγαλέρη και την δημοσιεύουμε προς ενημέρωσή σας.... μέρες που είναι...
 
 
ΘΕΜΑ: ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ!!!
 
Σήμερα, τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού, κάποιοι κύριοι, που ζήτησαν την ψήφο του Λεσβιακού Λαού, για να τον υπηρετήσουν υποτίθεται, διασκεδάζουν ατάραχοι στα κατά τόπους Καρναβάλια, χαριεντίζονται μεταξύ τους, βγάζουν φωτογραφίες για να διανείμουν αύριο στον Τύπο, δίχως να τους καίγεται καρφί αν οι κάτοικοι κάποιου χωριού δεν έχουν νερό να πιουν, αν τα σκουπίδια έχουν φτάσει στις στέγες, αν ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, αν, αν, αν….
 
Το σημαντικότερο: αρνούνται να συνομιλήσουν με οποιονδήποτε Δημότη δεν τους είναι αρεστός!!!
 
Η συμπεριφορά ναπολέοντος θα ήταν δικαιολογημένη κι ευχάριστη αν ήταν φαινόμενο των ημερών κι εντασσόταν στα πλαίσια της καρναβαλικής δραστηριότητας.
 
Η απαξίωση του Δημότη και η αδιαφορία για τις υποδομές και όσα άλλα με κόπους δημιούργησαν επί δεκαετίες οι Κοινότητες κι οι Δημότες της Λέσβου, αποτελεί καθημερινή πρακτική των «Λεσβιαρχών» και των επίδοξων «Λεσβιαρχών». Κι αυτό είναι κολάσιμο!!!
 
Μπορεί να φταίει για την κατάντια του νησιού μας η Οικονομική Κρίση, μπορεί τα Μνημόνια, μπορεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, μπορεί κι ο κακός μας ο καιρός.
 
Πάνω και πρώτα από όλα, όμως, την ευθύνη για την κατάντια μας την έχουν οι άνθρωποι!!! Οι άνθρωποι που δεν απαντούν στα τηλέφωνα, οι άνθρωποι που για να μιλήσεις μαζί τους πρέπει να εισβάλεις στο γραφείο τους!!! Οι άνθρωποι που ζουν στο δικό τους – μοναδικό κι ανεξερεύνητο – πλανήτη και κάθε λίγο σπεύδουν στον καθρέφτη τους για να θαυμάζουν τον υπέρτατο άρχοντα των πάντων.
 
Προσοχή: Δεν αναφέρομαι μόνο στην πλειοψηφία των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στους περισσότερους από τους κυρίους της Αντιπολίτευσης, που πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του 2010, παρήλαυναν καθημερινά στα χωριά μας επαιτώντας ψήφους και μετά από αυτές μας έστειλαν τη φωτογραφία τους για να κοσμήσει την Πινακοθήκη των Αοράτων!!!
 
Τελικά, ίσως ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά της νήσου Λέσβου να είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος!
 
Γι΄ αυτό σπεύδει σήμερα σύσσωμος ο σοφός Λεσβιακός Λαός να τον τιμήσει!
 
ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ!
 
Στέλιος Γ. Δουγαλέρης
Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Ερεσού
 
 

16 Μαρ 2013

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι αιρετοί τοπικής αυτοδιοίκησης


Πλήρης φορολογικός έλεγχος των υπό διερεύνηση προσώπων και άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων


Οι αιρετοί της Τ. Α.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται από χθες το απόγευμα όλοι όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, αντινομάρχες περιφερειάρχες, και υπηρέτησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού την τελευταία δεκαετία.
Η αναστάτωση αυτή έχει προκληθεί κατόπιν της εντολής των δύο οικονομικών εισαγγελέων, προς το ΣΔΟΕ να διενεργήσει εκτενείς ελέγχους των οικονομικών στοιχείων, φορολογικών και τραπεζικών όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά, καθώς και όλων των επιθεωρητών μεταφορών, υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος.






Η παραγγελία των εισαγγελέων αφορά τον πλήρη φορολογικό έλεγχο των υπό διερεύνηση προσώπων και την άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων (τραπεζικών κ.λπ.).
Σε επόμενο στάδιο, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό ή διασπάθιση χρημάτων, η έρευνα θα επεκταθεί και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

 
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, βάσει της εισαγγελικής εντολής, τίθενται:

 - Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών υπηρεσιών, μέλη οικονομικών υπηρεσιών και ταμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά.
- Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και οικονομικές επιτροπές των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων καθώς και πρώην νομάρχες των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
- Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας και Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.
 
CD ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ήδη, οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει στους αρμόδιους του ΣΔΟΕ και CD με τα προσωπικά στοιχεία των περισσοτέρων από τα υπό έλεγχο πρόσωπα, ενώ, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα από τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

 
dimokratis.gr
 

3 Μαρ 2013

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων: Έως τις 24/4/2013 οι αιτήσεις

Άνοιξε το μέτρο 313 για την "Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων", οι αιτήσεις για επενδύσεις υποβάλλονται έως τις 24 Απριλίου 2013 (αφορά 13 περιφέρειες της χώρας) μέσω του προγραμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".
Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν φυσικά (εκτός γεωργών) ή νομικά πρόσωπα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τουριστική δραστηριότητα. Αφορά ίδρυση νέων επιχειρησεών, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων και το ποσοστό ενίσχυσης για τον νομό μας ανέρχεται σε 50%.
 
Ειδικότερα:
 
Τίτλος : ΜΕΤΡΟ 313-ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Άξονας 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας
Μέτρο 313: Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
Δημόσια Έργα : Οχι,   Ιδιωτικές Επενδύσεις : Ναι
Τομέας : Τουριστικές-Βιοτεχνικές-Πολιτιστικές δραστηριότητες
Ιδιότητα : Φυσικά πρόσωπα (Μη Γεωργοί) - Νομικά πρόσωπα
Δημόσια Δαπάνη : € 47.000.000,00
Ποσοστό Ενίσχυσης : 35 % - 60 %
Κατασταση : Ανοικτή


 
Πληροφορίες:  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" (τηλ. 210 5275203-4, 210 5218102-3, δείτε την ιστοσελίδα).
 
Σχετικά έγγραφα (πατήστε στους συνδέσμους που ακολουθούν):
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (.pdf)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΟΥ (ανοίγει κέιμενο word)