27 Μαρ 2013

Έπιασε τόπο η προσφυγή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας για τα ανταποδοτικά τέλη

Μείον στους λογαριασμούς ΔΕΗ!
 
Ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες τους δημότες της Πέτρας, που λαμβάνοντας τον εκκαθαριστικό λογαριασμό τής ΔΕΗ διαπίστωσαν πως τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία τούς αντιστοιχούσαν, επέστρεψαν στις τιμές τού 2010. Ή αλλιώς, ένα σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει για το 2013 περίπου 80 ευρώ λιγότερα τέλη απ’ ό,τι έδωσε κατ’ έτος το 2011 και το 2012. Όλα αυτά, σε απόρροια της προσφυγής του προέδρου της Πέτρας, βάσει της οποίας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη - για τυπικούς λόγους - την απόφαση του Δήμου Λέσβου.
 
Όταν το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσιζε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σε ορισμένες περιοχές, όπου οι πρώην δήμοι διατηρούσαν πολύ χαμηλά τέλη, οι δημότες κλήθηκαν απ’ τη μια μέρα στην άλλη να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για καθαριότητα και φωτισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσαν τα χωριά του πρώην Δήμου Πέτρας, όπου τα ανταποδοτικά τέλη εκτοξεύτηκαν απ’ τα 0,51 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, στο 1,58 ευρώ, τριπλασιαζόμενα.
 
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Κλεάνθης Θεολόγου, προσέφυγε και μετά από διαδικασίες που ξεπέρασαν τον ένα χρόνο, πέρυσι το Μάρτη, δικαιώθηκε απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε άκυρη την αύξηση επειδή ο κ. Θεολόγου δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και αποφασίστηκαν οι αυξήσεις στα τέλη.
 
 
 Μόνο για Πέτρα
 
Σημειωτέον ότι επειδή προσέφυγε μόνο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, η απόφαση ακύρωσης της αύξησης στα ανταποδοτικά τέλη αφορά μόνο στην Πέτρα, κι όχι και στα υπόλοιπα χωριά της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, που θα συνεχίζουν να πληρώνουν προς 1,58 ευρώ το τετραγωνικό.

Σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμος Λέσβου, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, προώθησε τα νέα στοιχεία αρμοδίως στη ΔΕΗ, η οποία και στους τελευταίους λογαριασμούς της που εκδόθηκαν πριν από μερικές μέρες και έφτασαν χθες στην Πέτρα, υπολογίζει τα ανταποδοτικά βάσει των τιμών τού 2010.
 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εμπορικού Καταστήματος ΔΕΗ Μυτιλήνης, Χρυσόστομο Γουδή, δεν προβλέπεται διαδικασία αναδρομικού συμψηφισμού και το χαμηλό τιμολόγιο ξεκινά να ισχύει απ’ το 2013.
 
«Η διαφορά που είδαμε κιόλας στους λογαριασμούς, είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Θεολόγου, που ως παράδειγμα μας είπε ότι για ένα σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων, ετησίως τα τέλη που κατανέμονται σε έξι διμηνιαίους λογαριασμούς ήταν συνολικά 118,5 ευρώ, ενώ τώρα πέφτουν στα 38,25 ευρώ.
 
αναδημοσίευση από το empros.net (M. Πολλάτου 27.03.2013)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: